metalzone.pl
Dołącz już teraz! Bogaty dział download, nowości ze świata muzyki.
portal
Tabulatury Sklep - akcesoria rock/metal
nawigacja
Newsy
Nowości CD/DVD
Ogłoszenia rock/metal
Mapa Metalzonowców
strefa usera
Mój profil

Get Adobe Flash player

Kliknij » zostanie otwarty player w nowym oknie!

Podoba Ci się nasza strona ?
Kliknij button poniżej!

oraz

stare 30-08-2010, 02:20   #1 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Muzyki

Gram na : Cort evl-k4 + DigiTech MetalMaster

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie I mój zestawik

Wiosło - Cort evl-k4 z zablokowanym mostem (niestety nawet poprawnie wyregulowany jest po prostu do niczego), pick-upy to EMG-HZ-H4
Piec - Marshall MG15CD - skromnie, do domu wystarczy
Efekty - Distortion Digitech Metalmaster, w planach mam zakup Zooma G2.1u
francuz regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 30-08-2010, 10:05   #2 (permalink)
Administrator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Metal/Rock/Punk/Reggae

Gram na : elektryk (Cort EVL-X4 + VOX + Zoom G2.1u )

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

A mi wydawał sie dobry ten cort a opinie o nim nawet dobre w necie . Miałem nawet wziąć go w wersji evl x4 a tu taki komentarz . Ale teraz trzaskam juz na BC Rich'u KKV więc minie troche czasu zanim ją wymienie . Co do samego Zooma to polecam . Wkurza mnie tylko to że nie dodali kabla usb ale to taka pierdoła i nieduży koszt .
yazoo regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 30-08-2010, 22:39   #3 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Melodic Death Metal

Gram na : Gitara ,(ociupinkę) bębny i przeciętny growl. I nerwy jeszcze.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Kiedy szukałem sobie wiosła 7 strunowego myślałem tez nad Cortem evl K-7. Z wyglądu jak dla mnie śliczne wiosło, ale EMG-HZ nie za bardzo brzmieniowo trawie ( i żeby nie było - grałem na takich). Ale wiosło jak na swoją cenę jest bardzo dobre.

O piec się znowu zapytam (jak każdego kto ma MG) nowa, czy stara seria (sprzed 2009).

Bo różnica jest GIGANTYCZNA. Niestety na niekorzyść nowszej. Stare MG grają dobrze, nowe już trzeba czymś dopalać.

A ZOOMA osobiście polecam (USB, automat perkusyjny, nawet ładny efekt reverb) sam bym taki do ćwiczenia w domu chciał mieć, do automatu bardzo łatwo wymyśla się riffy...

A przy okazji:

Jak długo już na gitarze łoisz?

A przy okazji 2 @Yazoo:

Jak tam się KKV spisuje
SolarisP regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 31-08-2010, 16:02   #4 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Starsza wersja, mam ją koło 2lat.
Yazoo, gitara jest dobra, przetworniki w tej cenie rewelacyjne ale kosztem tego nieszczęsnego mostu, jest to po prostu tandetny odlew z jakiegoś stopu. Gdybym miał kupować teraz, wziąłbym model z4, jest to dokładnie to samo, ale ze stałym mostem i korpusem w kształcie Les Paula. Jednak ten most nie zmienia faktu, że ma potężne brzmienie, założę się że spokojnie można na niej łoić black/death.
Na poważnie gram jakieś 1,5roku (nie zawsze mam czas - szkoła), Wliczając klasyka i moje "granie" na nim będzie prawie 3.
stare 31-08-2010, 20:42   #5 (permalink)
Administrator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Metal/Rock/Punk/Reggae

Gram na : elektryk (Cort EVL-X4 + VOX + Zoom G2.1u )

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Tak właśnie myślałem co to może być za most w takiej cenie , ale jakoś specjalnie nie widziałem żeby sie ktoś skarżył na niego .
Ciekawi mnie za to jak wykonany jest w espie v200 bo też nad nim wcześniej myślałem .

@SolarisP

Gitara sprawuje się świetnie poza tym że dwa potencjometry są zjechane ( volume całkiem padł , od początku nie działa ) i ten jeden tone jest do wymiany ale to raczej niewielkie koszty będą . Przestroiłem ją do drop D ale jednak brakuje jej tego powera . Jak Ty to miałeś wcześniej ? Na jakim strojeniu ? Tak poza tym git .
yazoo regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 01-09-2010, 00:34   #6 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Melodic Death Metal

Gram na : Gitara ,(ociupinkę) bębny i przeciętny growl. I nerwy jeszcze.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

O ile się dobrze orientowałem to jeden potencjometr jest od Vol górnego przetwornika, drugi od dolnego, a ostatni od Tone. I mi się udawało ją wyciszyć... Jeżeli coś było nie sprawne... No to przepraszam za problem.

Strojenie było Drop H. Także duuużo niżej.

Spora część brzmienia to też przester, piec, kolumna itd... Na Zoomie miałem okazję grać 2 razy w Poznaniu (na wakacjach zwiedzałem sklepy muzyczne i zdawałem egzaminy na studia :P) I wyciśnięcie z niego powera nie było łatwe... Mi się podobało głównie z powodu ogromu efektów, udało mi się wycisnąć z niego tez śliczne brzmienie do solówek (reverb!).

Na tym sprzęcie co teraz mam w domu to każda gitara (może poza wynalazkami typu Dimavery z jednym singlem...) zabrzmi co najmniej dobrze. Ale nawet na sporo gorszym sprzęcie da się z tego KKV wycisnąć pierdolnięcie:

A oto dowód:

YouTube - Hunter - T.E.L.I Guitar Cover (rok temu było... Zawsze mogę zobaczyć, że jednak robie szybkie postępy)

Na piecu za jakieś 500 zł + multiefekt Digitech RP7 (Staaareńki model, rocznik bodajże 98, niestety sprzedałem... żałuję...)

Mój przepis na pierdolnięcie w brzmieniu:

dolny przetwornik, bas na jakieś 80%, środek 10%, wysokie 40% presence (o ile masz) na tej gitarze lepiej kręcić na jasne brzmienie (EMG 85/81 np. trzeba mocno zaciemniać) Hi-Cut (też o ile masz...) na 70%

I gainu nie żałować.

@francuz

Na początku miałem ogromne problemy z ruchomym mostkiem. Jednak w końcu udało mi się go tak wyregulować, że pomimo baaardzo ostrego nawalania moskiem gitara trzyma strój (Yazoo mi świadkiem! Wajchowałem ile wlazło i stroi!). A co najlepsze, że gitarę wystarczyło nastroić raz na 2/3 miesiące. Potem co najwyżej małe korekty ministroikami.

Chociaż z drugiej strony jesteś już 3 na 3znane mi osoby które mają ruchomy mostek od Corta i na niego narzeka... Więc może jednak.

A ja się będe upierał, że baaardzo nie lubię EMG-HZ. Ogólnie problem jest taki, że w taniej gitarze najczęscie są po prostu tanie pasywne przetworniki. A EMG-HZ to też są tanie (i też słabe) przetworniki, tylko po prostu jadą na marce EMG. Takie jest moje zdanie.

Chociaż ja sam jestem zboczony na tym punkcie i używam tylko aktywnych. W jednej gitarce mam komplet EMG 85/81, w drugiej miałem pasywne nie wiadomo co i zostały wymienione na aktywne Seymour Duncan Blackouts. I jest różnica.

Za około 1100 zł poleciłbym to:

Epiphone SG Custom EX, Epiphone, Gitary elektryczne - Guitar Center - sklep muzyczny

Ale niestety podrożało :P Mi się udało kupić ją rok temu za 1300 zł.

A tak to przy obecnych cenach to za te pieniądze bardzo dobrą gitarę masz. Po prostu jestem starym zgredem, który się dociułał swojego sprzętu i jest nim mega podniecony :P
SolarisP regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 01-09-2010, 08:47   #7 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Rock/Blues?Metal

Gram na : Gitara basowa i po części na innych klawisze perka gitary cymbałki harmonijka

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

wiecie ja sie nie znam bo jestem tylko baissta ale mój kumpel kupil ostatnio

ESP LTD MH-50

i jest bardzo zadowolony z tego ESP wszystko pięknie brzmi
Rudy regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-09-2010, 19:46   #8 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Wiadomo jak jest z nielicencjowanymi floydami Cort jednak spartolił tu sprawę nimiłosiernie, to jest fakt.
Odpowiedz

Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej!

Tagi
2009, bas, black, brzmienie, cover, death, digitech, efekt, esp, fakt, gitara, granie, guitar, hunter, klasyka, komentarz, marshall, mostek, multiefekt, muzyczne, opinie, ostatnio, ostrego, piec, problem, reverb, sklepy, szkoła, typu, yazoo, youtube

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania