Czytając twojego posta mimo ze nie wiem jak tam masz w główce w mojej kulturze mógłbyś się przerzucić na ruch Straight edge
.png)
Ja oczywiście w tym ruchu nie siedzę bo nie dla mnie takie klocki
.png)
Ale mogę ci o ni trochę napisać z resztą sam też możesz sobie poszukać
.png)
Obecnie doktrynę ruchu określają podstawowe "zasady" (SXE FAQ, This is not a set of rules) antyhipisowskie: niespożywanie alkoholu, niezażywanie narkotyków, niepalenie papierosów, oraz unikanie przypadkowych kontaktów seksualnych (znany wers z piosenki Minor Threat – "Out Of Step": "Don't drink, don't smoke, don't fuck"). Coraz powszechniej uznawana jest z przyczyn etycznych kolejna – niejedzenia mięsa (wegetarianizm, weganizm) i niekorzystania z wyrobów odzwierzęcych (np. skórzane buty, czy pasy). Ian MacKaye wielokrotnie w swoich wywiadach podkreślał, że "sXe nie znaczy, żeby nie pić piwa.. Ludzie biorą sXe zbyt skrajnie... dla mnie sXe to ktoś, kto jest świadomy, że skorzysta na tym co robi..."[1]).
Ich znakiem rozpoznawczym są narysowane na zewnętrznych stronach dłoni litery X, mające na celu zamanifestowania swego sposobu życia. Wywodzi się to bezpośrednio ze sposobu oznakowania nieletnich na koncertach, w celu niesprzedawania im używek. Charakterystyczny symbol XXX wkrótce stał się symbolem ruchu straight edge.