|
|
|
27-01-2010, 22:34
|
#1 (permalink)
|
|
Moderator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Mastodon, Gazpacho, Void Of Silence
Gram na : Washburn Wi 14 i Ibanez TBX 15 R.
Panel Piwny:
Otrzymał:
47 za 40 wypowiedzi
Postawił: 30
|
Trivium
Dziwię się, że dotąd nie było o nich tematu, ale już jest
Trivium – amerykańska grupa muzyczna wykonująca thrash metal, powstała w 2000 roku w Orlando na Florydzie. Zespół należy do nurtu New Wave of American Heavy Metal[2].
Formacja wydała cztery albumy studyjne, m.in. Ascendancy (5/5 wg magazynu Kerrang!). Zespół wzoruje się na wykonawcach takich jak Testament, Death, Iron Maiden czy Metallica, a z kolei Kirk Hammett przyznał się do tego, że muzyka Trivium go inspiruje. Grupa słynie również z dużej ilości koncertów, Metal Hammer uznał zespół za najlepiej koncertujący w 2006 roku. Wytwórnią Trivium jest Roadrunner Records.
Muzycy grupy grają na gitarach amerykańskiej firmy Dean Guitars i korzystają z przetworników DiMarzio. Muzykę zespołu cechują liczne partie solowe (pojawiają się w każdym utworze). Wokal występuje w postaci czystego śpiewu oraz growlu. Na Ascendancy dużo częściej mamy do czynienia z tym drugim. Odwrotnie jest zaś na The Crusade, gdzie Heafy rezygnuje w sporej mierze z growlu na rzecz śpiewu. Wokal na tym albumie często bywa porównywany do głosu wokalisty Metalliki, Jamesa Hetfielda.
(Wikipedia)
Dyskografia:
* Ember to Inferno (2003)
* Ascendancy (2005)
* The Crusade (2006)
* Shogun (2008)
Dla mnie czwarty zespół thrashowy na świecie (po Metallice, Megadeth i Testament)
|
Yoss regeneruje siły...
|
|
27-01-2010, 22:59
|
#2 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Progressive metal, black metal, death metal
Gram na : Ibanez RG 321MH, Zoom G2.1u
Panel Piwny:
Otrzymał:
37 za 33 wypowiedzi
Postawił: 11
|
Pierwsza płyta była świetna, druga niezła, ale gdy posłuchałem down from the sky, konkretnie refrenu, zwątpiłem w zespół...początek utworu miażdży, ale wg mnie na shogunie przesadzili z melodyką i muzyka stała się niestety trochę kiczowata..grać potrafią jak mało kto, produkcję też zawsze mieli dobrą no ale niestety trochę za bardzo poszli w komerchę..
Nie chcę obrażać fanów bo kiedyś to był mój ulubiony zespół .png) nadal lubię posłuchać, ale shoguna już nie kupię
|
|
Panzram regeneruje siły...
|
|
27-01-2010, 23:06
|
#3 (permalink)
|
|
Moderator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Mastodon, Gazpacho, Void Of Silence
Gram na : Washburn Wi 14 i Ibanez TBX 15 R.
Panel Piwny:
Otrzymał:
47 za 40 wypowiedzi
Postawił: 30
|
A ja właśnie Shoguna uważam za najlepszą ich płytkę i nie mogę się doczekać następnej (może w tym roku nawet?), ale o gustach się ponoć nie dyskutuje
|
Yoss regeneruje siły...
|
|
27-01-2010, 23:09
|
#4 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Progressive metal, black metal, death metal
Gram na : Ibanez RG 321MH, Zoom G2.1u
Panel Piwny:
Otrzymał:
37 za 33 wypowiedzi
Postawił: 11
|
nie no płyta jeśli chodzi o wartość jest najbardziej dopracowana i wartościowa muzycznie, ale przez te kilka lat od crusade do shoguna zmieniły mi się trochę gusta i nie mogę jej do końca zaakceptować
|
|
Panzram regeneruje siły...
|
|
27-01-2010, 23:53
|
#5 (permalink)
|
|
Ojciec redaktor
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Marduk
Gram na : Wiadomo czym. Nie ma sensu pisać.
Panel Piwny:
Otrzymał:
79 za 54 wypowiedzi
Postawił: 22
|
Z tym ze oni nie graja thrashu, tylko metalcore z mocnymi wplywami metallicy. Sam thrash jest duzo mniej melodyjny.
|
|
Pleasure_to_kill regeneruje siły...
|
|
28-01-2010, 15:27
|
#6 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: http://lastfm.pl/user/Cruisher
Gram na : na kaloryferze z sąsiadami
Panel Piwny:
Otrzymał:
45 za 31 wypowiedzi
Postawił: 60
|
Fakt, technicznie to nie można im nic zarzucić, ale goście są tacy troche bezpłciowi, nie mają konkretnego stylu.
Jak dla mnie za dużo mieszania, przechodzenia między stylami - niby fajne, ale nie rozumiem po co to wszystko upychać w jednym kawałku.
Dajmy na to taki "A Gunshot to The Head of Trepidation". Wyżywaka :) , potem melodyka rodem z "Bullet for My Valentine"... i do tego potem jakieś lightowe, długaśne solówki.
Pomyślicie że się nie znam, ale bez kitu, ile różnych rzeczy można walnąć do jednego kawałka... spokojnie wyszły by co najmniej 2 z tego, gdyby tylko mieli konkretną koncepcje.
Przez to nie łatwo ich sklasyfikować - ale co ważniejsze trudno ich zapamiętać.

żyjemy z nadzieją że odkryjemy dlaczego ją mamy...
|
|
Cruisher regeneruje siły...
|
|
28-01-2010, 16:02
|
#7 (permalink)
|
|
Ojciec redaktor
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
79 za 54 wypowiedzi
|
No, powiem szczerze że kiedyś mi ich kolega polecił i pierwszą piosenkę jaką usłyszałem po wpisaniu na YT był A gunshot to... Słucham do połowy, myślę jakiś nowy zajebisty-fajnie grający zespół. Ale doszedłem do refrenu i padłem. Myśle - dobra fajnie sie zaczęło może coś sie jeszcze fajnego wydarzy w piosence. Ale niestety solo wyrobiło mi o nich ostateczne zdanie
|
|
|
|
29-01-2010, 22:25
|
#8 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Głównie Thrash, kalsyczny Heavy Metal, troche Melodic death, i po trochu innych
Gram na : Próbuje ,,grać'' na gitarze ;)
Panel Piwny:
Otrzymał:
11 za 8 wypowiedzi
Postawił: 25
|
Ja musze sie zgodzic z Cruisherem, ze za duzo mieszaja w kawalkach. Przesluchalem sobie kilka ich piosenek zeby sprawdzic co to za zespol. Niestety sie rozczarowalem - nie uslyszalem zadnego riffu ktory by mi zostal w pamieci, solowki tez sa takie troche bez polotu, mimo ze technicznie sa swietne.
|
|
FWojtekF regeneruje siły...
|
|
07-03-2010, 20:29
|
#9 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Thrash,death,heavy metalcore,rock,blues
Gram na : gitare juz mam ale brakuje mi silnej woli
zeby sie nauczuc grac;D
Panel Piwny:
Otrzymał:
34 za 28 wypowiedzi
Postawił: 84
|
zdaz mi sie ich posluchacteraz slucham bardziej starszych zespolow metalowych,ale ostatnio odkrylem niezly zespol,mysle ze oni moga byc jednym z najlepszych zespolow obecej dekady .oto oni
YouTube - SYLOSIS - After Lifeless Years
sa sadzicie o nich??
|
|
andre6616 regeneruje siły...
|
|
07-03-2010, 21:51
|
#10 (permalink)
|
|
Ojciec redaktor
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
79 za 54 wypowiedzi
|
Dla mnie to kserokopia Trivium
|
|
|
|
| Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej! |
|
|
Tagi
|
1997, 2000, 2003, 2005, 2006, 2008, albumy, bullet for my valentine, chimaira, death, fakt, gra, gry, heavy, heavy metal, inne, iron maiden, jaką, kerrang, metal, metalcore, metallica, mowa, muzyka, new wave, ostatnio, pod, punk, punk rock, pytanie, płyta, płytę, reign in blood, rock, slayer, thrash, thrash metal, trivium, wave, youtube, zespół, zobacz  |
| Narzędzia wątku |
Przeszukaj ten temat |
|
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|