Kapelke pewnie wszyscy znają, ale nie zaszkodzi coś napisać na ich temat.
Na początku było czworo wiolonczelistów po akademiach muzycznych:
Eicca Toppinen, Paavo L??tj??nen, Antero Manninen i Max Lilja.
Skład.
Zmieniał się dosyć rzadko z uwagi na specjalizacje muzyków.
Obecnie w składzie jest 3 wiolonczelistów:

Eicca Toppinen

Perttu Kivilaakso

Paavo L??tj??nen
i perkusta: Mikko Siren.
W 1999 roku zespoł opuścił Antero Manninen ("Mr Cool");

Którego zastąpił Perttu Kivilaakso, ale do 2009 co jakiś czas występował na koncertach jako muzyk sesyjny.
W 2002 zespół opuścił Max Lilja.
Dyskografia.
Powstali w 93, ale wszystko tak naprawde zaczęło się w '96 roku, kiedy wydali kultową płytę "Plays Metallica by Four Cellos" wyłacznie z kowerami Metalici.
Na następnej "Iniusintion Symphony" oprócz kowerów Metaliki, Faith No More, Sepultury i Pantery nagrali już 3 własne kawałki.
Następny "Cult" zawierał już tylko 3 kowery.
Na kolejnym: "Reflection" udzielił się Dave Lombardo, jeden z lepszych perkusistów wg. mnie.
Dalej, na płyach "Apocalyptica" i Worlds Collide" wg. mnie panowie trochę stracili klimat na rzecz (jak by to nazwać) "komercyjnego mocniejszego uderzenia" ... coś w tym stylu. Jest parę fajnych kawałków ale jakieś to wtórne się robi dłuższym słuchaniu.
Zobaczymy co pokażą na nowej płycie "7th Symphony" która ma wyjść gdzieś latem tego roku.
Klika moich ulubionych kawałków:
Kultowy PATH.
Somewhere Around Nothing - esencja zespołu.
Creeping Death (Live)
Hope [Live]
Hall of The Mountain King
Nothing Else Matters
Inquisition Symphony (Live)
Bittersweet
"One"
Pewnego dnia z kumplem oglądaliśmy ich koncert - chyb z 5 razy - bez kitu.
A najlepszy jest oczywiście Mr. Cool, zawsze totalnie spokojny, kamienna twarz, nawet powiek mu nie drgnie.
Ja bym tak nie potrafił usiedzieć spokojnie przy takich kawałkach jak Creeping Death, ale dla tego go szanuje.