muzyka której nigdy nie zapomnę! każdy na pewno kojarzy tsare kawałki nawet jeśli nie zna zespołu, a własnie odkopywałam swoje stare płyty i własnie zgadnijcie co mi wyskoczyło- w jednej składance sama
Lady in black no to muszę teraz o nich napisać ;]
gatunek rock/rock progresywny/art rock
o samym zespole wiem nie wiele, ale mam nadzieję i jestem pewna że bedzie w Teraz Rock Kolekcji w jakimś numerze to się lepiej dokształcę

musi być, nie ma bata by nie było!
Cytat:
|
Uriah Heep – brytyjska grupa rockowa utworzona w 1969 roku. Stylistycznie osadzona w hard rocku, rocku psychodelicznym i rocku progresywnym. Nazywana często żartobliwie mianem "Beach Boysów heavy metalu". Zwłaszcza w początkowym okresie działalności charakteryzowała się melodyjnymi utworami z bogatymi partiami wokalnymi i wyrazistym brzmieniem gitar oraz instrumentów klawiszowych. Nazwa zespołu to imię i nazwisko jednego z bohaterów powieści Karola Dickensa zatytułowanej David Copperfield.
|
w Polsce także koncertowali, ostatnio w 2008-cholera, oczywiście mnie minęło, ale mam nadzieję że kiedyś dam radę nadrobić zaległości!
Muzycy:
* Mick Box – gitara prowadząca, śpiew (od 1969)
* Bernie Shaw – śpiew (od 1986)
* Trevor Bolder – gitara basowa, śpiew (1976-1981 i od 1983)
* Phil Lanzon – instrumenty klawiszowe, śpiew (od 1986)
* Russell Gilbrook – perkusja (od 2007)
Albumy studyjne:
* 1970 Very 'eavy... Very 'umble
* 1971 Salisbury
* 1971 Look at Yourself
* 1972 Demons & Wizards
* 1972 The Magician's Birthday
* 1973 Sweet Freedom
* 1974 Wonderworld
* 1975 Return to Fantasy
* 1976 High and Mighty
* 1977 Firefly
* 1977 Innocent Victim
* 1978 Fallen Angel
* 1980 Conquest
* 1982 Abominog
* 1983 Head First
* 1985 Equator
* 1989 Raging Silence
* 1991 Different World
* 1995 Sea of Light
* 1998 Sonic Origami
* 2008 Wake the Sleeper
ale co tam, muzyka najważniejsza, no to wsadzam parę klasyków
<-- czy ten górujący napis disco też was denerwuje?
<-- a Blind Guardian zrobili zajebisty cover ;]
oglądając teldyski ja mogę sieprzeniesć myślami do tamtych czasów, cholera, wolałabym być teraz staruszką i wspominać jak to się niegdyś koncertowało ^^
to teraz jescze to
oczywiście ;]
no mocie!
EDIT: cholera, złe filmiki mi się wstawiły :P