|
|
|
12-01-2011, 19:23
|
#1 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metal, Rock, Elektroniczna
Gram na : Śpiew (Czysty, growl, skrzek), gitara basowa
Panel Piwny:
Otrzymał:
165 za 122 wypowiedzi
Postawił: 56
|
Cree
Cree grupa wykonująca muzykę Rockową z elementami Bluesa, czerpią dużo z klimatów lat 60 i 70 tych XIX wieku. Zespół powstał 1993 roku w Tychach z inicjatywy trzech młodych wtedy 16 letnich chłopaków - wokalisty i gitarzysty Sebastiana Riedla (syna Ryszarda Riedla), drugiego gitarzysty Sylvestra Kramka i perkusisty Adriana Fuchsa. Lecz właściwy sukces przyszedł w roku 1997, gdy pojawili się na trzech festiwalach I Festiwalu Młodej Kultury w warszawskiej „Stodole", potem Grand Prix VI Olsztyńskich Nocy Bluesowych i „Famie" w Âwinoujściu. Po czym jesienią wystąpili jako support Johna Mayalla, podczas tego koncertu jako grupa poprzedzająca Mayalla musiała aż dwa razy ponownie wejść na scenę aby ukłonić się publiczności.
Ciekawostka:
Jedna z lokalnych gazet tak opisała ów koncert:
„..Bez kompleksów zagrali własny repertuar, ciekawy hołdujący rockowej tradycji, zwłaszcza tej spod znaku The Rolling Stones. Można było się nie wzruszyć, kiedy Bastek śpiewał - Kiedy znowu będę razem z Nim!?. W każdym razie publiczność przyjęła Cree bardzo ciepło..."
Wiosną 1998 roku wyruszyli na koncert do Francji gdzie zostali bardzo ciepło przyjęci przez francuską publikę. Przed wyjazdem grupa zarejestrowała debiutancki album który mimo braku reklamy i jakiejkolwiek poza koncertami na których się pojawiali, sprzedała się w ilości 1500 sztuk. Na rosnącą popularność grupy Cree miały występy na polskich festiwalach Olsztyńskich Nocach Bluesowych, Przystanku Woodstock w żarach i Rawie Blues w Katowicach. Po powrocie z Francji grupa postanawia nawiązać współpracę z Pomaton EMI i Scena FM i nagrać ponownie debiutancki album zatytułowany po porostu "Cree". Przy nagrywaniu tej płyty wspomógł chłopaków klawiszowiec Dzemu Paweł Berger. Od tamtego czasu grupa zaczyna być coraz bardziej zauważalna na polskim rynku dzięki wsparciu nie tylko lokalnych stacji telewizyjnych. I oby tak dalej.
Aktualny Skład:
Sebastian Riedel - Wokal, Gitara
Sylwester Kramek - Gitara
Lucjan Gryszka - Gitara Basowa
Adam Lomania - Instrumenty klawiszowe
Tomasz Kwiatkowski - Perkusja
Dyskografia:
1998 Cree
2002 Za Tych...
2004 Parę Lat
2007 Tacy Sami
2009 15 Cree
Przy tym kawałku czuje Ryśka duszę.
|
Immortal-Soul regeneruje siły...
|
|
|
Immortal-Soul upija się dzisiaj na koszt 2 osób:
|
|
12-01-2011, 22:44
|
#2 (permalink)
|
|
666 The Evil One Ojciec redaktor
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: wszystko co ma nazwę rózną od ... TECHNO.... bleee
Gram na : chyba gitara ;]
Panel Piwny:
Otrzymał:
69 za 47 wypowiedzi
Postawił: 178
|
w sumie dziwnie, z tego co widzę to chwile juz są, a ja niedawno coś o nich słyszałam ;]
odsłucham jak tylko uporam się z moim głuipm wolnym netem ;]
bo tnie jak cholera, a to boli jak harata mi kawałek
Się powiesić)
"Początek Wiersza" Rafał Wojaczek
|
|
roszpun regeneruje siły...
|
|
25-02-2011, 17:35
|
#3 (permalink)
|
|
Przybysz
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: rock
Gram na : gitara akustyczna
Panel Piwny:
Otrzymał:
7 za 6 wypowiedzi
Postawił: 3
|
Tak, tak sa już chwile, działają od 18 lat. Uwielbiam słuchać tego zespołu, Sebastian Riedel ma ciekawy glos, w końcu odziedziczył go po ojcu. Nie wiem jak to się stało, ale dopiero teraz zauważyłam ze ktoś napisał o nich. Oczywiście stawiam piwo.
Sebastian jako mały chłopiec podziwiał ojca i bardzo chciał z nim zaśpiewać na scenie. Co zresztą później się spełniło. Sebastian poszedł w ślady ojca i z kolegami założył kapele jako młody chłopak. Riedel często przychodził do nich do piwnicy i przysłuchiwał się im, mówił ze musza dużo ćwiczyć.
Sebastian mówił: Kiedy parę lat po śmierci taty rozmawiałem z jego znajomymi, okazało się, że cieszył się z mojego - wtedy jeszcze nieśmiałego - grania. Ale mnie tego nigdy nie powiedział, pewnie po to, żeby mój wybór był świadomy i autentyczny. Dla mnie jest bardzo ważne, że popierałby ów wybór, wiedząc jaki to trudny kawałek chleba.
Rysiek miał bardzo dobry kontakt z synem, zupełnie inny niż ze swoim ojcem Janem Riedlem. Nie mogli się porozumieć, gdy dorósł często się kłócili. Jego ojciec nie mógł zrozumieć jego stylu życia, śpiewania, nie mógł rozumieć dlaczego nie znajdzie sobie normalnej pracy. Trochę zmiękł wobec pierwszych sukcesów syna. W pracy, gdy usłyszał w radiu „Pawia", chwalił się kolegom, ze to jego syn śpiewa . Ich konflikt trwał praktycznie przez cale zycie.
Ryszard w młodości był zafascynowany Dzikim Zachodem. Z Pudlem, kolegom z dzieciństwa chodzili do kina na westerny, „Winnetou” i tym podobne. Postanowili nawet założyć szczep indiański, robili tomahawki, totemy, przerabiali sobie ubrania, we włosy wpinali pióra. Takie dziecinne zabawy. Ale niestety indiańska rasa była skazana na zagładę.
Mieli nawet takie ulubione drzewo wokół którego tańczyli niby indiańskie tance. Rysiek zazwyczaj był Winnetou, a Pudel Old Shatterhandem. Rysiek miał scyzoryk, taki rzeźbiony. Gwoździem przykuwali pudełko zapałek do tego drzewa i rzucali tym nożem. Nazwali to drzewo święte, bo Rysiek zawsze bezbłędnie trafiał w sam środek pudelka.
Trochę się rozpisałam, a chciałam powiedzieć tylko, ze nazwę Cree pomógł wymyślić właśnie Rysiek interesujący się życiem i historią Indian. Sam także wspominał, że chciałby mieć zespół o takiej nazwie. Syn spełnił marzenie ojca i tak powstał zespół Cree. Cree to nazwa indiańskiego plemienia z Kanady, zamieszkuje południe Zatoki Hudsona, a dokładniej okolice Zatoki Jamesa. Myślę, ze Sebastian wiele zawdzięcza ojcu. Płyta „Cree" jest w całości zadedykowana Ryszardowi Riedlowi, wydaje mi się ze niektóre utwory z innych płyt także sa o Nim.
Mottem zespołu i jego myślą przewodnią są słowa często używane przez Sebastiana Riedla : ,, żeby żyć trzeba grać, żeby grać trzeba żyć”.
W roku 2000, wokalista zespołu Cree, Sebastian Riedel zajął 2-gie miejsce w kategorii : najlepszy wokalista bluesowy w plebiscycie miesięcznika ,, Twój Blues”.
„Za tych..." został okrzyknięty przez magazyn „Twój Blues" bluesową płytą roku 2002.
Jeśli ktoś oglądał „Bar” powinien pamiętać Sebastiana. To taki cichy, spokojny człowiek, nie rzucający się w oczy. I pewnie dlatego był tam nie długo.
Ważne jest to, ze w maju 2009 roku zespół Cree wystąpił we Wrocławiu na ,, Thanks Jimi Festiwall” poświecony Jimiemu Hendrixowi. Na głównej scenie tego festiwalu pojawił się wokalista grupy Cree Sebastian Riedel i tacy muzycy jak: Leszek Cichoński, Mieczysław Jurecki i Marek Raduli. Wraz z 6000 uczestników festiwalu zagrali oni utwór ,,Hey Joe” , bijąc tym samym rekord Guinessa. 6 czerwca 2009 r. miało miejsce kolejne ważne wydarzenie w historii zespołu. Bardzo podoba mi się jak Sebastian śpiewa ”Hey joe”
W styczniu 2011 zespół rozpoczyna pracę nad tworzeniem nowego materiału na kolejną płytę.
I jeszcze o Indianach:
Kri (franc. Cri, ang. Cree - nazwa pochodzi z jęz. francuskiego - Kristinaux, sami Kri nazywali siebie Kenistonoag) - jedno z najliczniejszych plemion Indian kanadyjskich, zamieszkujące także północną część USA, posługujące się językiem kri.
Kri dzielą się tradycyjnie na kilka podstawowych grup, różniących się dialektem oraz zajmowanymi obszarami: Kri Lasów (Cree Woods), Kri Równin (Plains Cree), Northern East Cree, Northern West Cree, Moose Cree, Kri Bagien (Swampy Cree). W wyniku ekspansji w XVII w. i XVIII w. zajęli rozległe tereny między Zatoką Hudsona a Wielkim Jeziorem Niewolniczym. Przyczyną tej ekspansji był handel skórami i dostęp do broni palnej. Prowadzili liczne wojny z Czarnymi Stopami i Dakotami. Wielkie epidemie ospy zawleczonej przez Europejczyków zdziesiątkowały populację Kri. W 1869 r. część Kri wzięła udział w powstaniu Metysów w Manitobie (nad rzeką Red River) pod wodzą Louisa Riela. Obecnie żyją m.in. w rezerwatach w stanie Montana, Manitoba, Ontario (Kanada).
W Kanadzie 80 tys. osób (2001, za Statistic Canada). W Quebecu posiadają daleko posuniętą autonomię terytorialną. W USA, Według danych U.S. Census Bureau, podczas spisu powszechnego w 2000 roku 2488 obywateli USA zadeklarowało, że jest pochodzenia Cree, zaś 7734 oświadczyło, że ma pochodzenie wyłącznie lub między innymi Cree. Ponadto 5531 osób zadeklarowało, że pochodzi ze spokrewnionej grupy Rocky Boy Chippewa Cree, zaś 7104 oświadczyło, że ma pochodzenie wyłącznie lub między innymi Rocky Boy Chippewa Cree.
|
|
AniaMetal regeneruje siły...
|
|
| Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej! |
|
|
Tagi
|
1993, 1997, 1998, 2000, 2001, 2002, 2009, album, berger, dyskografia, gra, handel, kanada, muzycy, norther, okolice, piwo, postanawia, płyta, płytę, płyty, rekord guinessa, skład, słowa, ubrania, usa, utwory, ważne, wokalista, woodstock, youtube, zespół, zombie  |
| Narzędzia wątku |
Przeszukaj ten temat |
|
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|