Coś muzyki z tego gatunku przewinęło się już na forum, więc pewnie co poniektórzy wiedzą o co chodzi.
Takie kapelki jak Sigur Rose, Cult of Luna, Issis, Pelican są raczej znane amatorom gatunku.
Ja praktycznie od początku interesowania się muzyką miałem styczność z takim gatunkiem i właśnie ostantio mam jakąś wene na taką muzyke.
Wchodząc w gatunek zauważyłem sporo świerzych kapel, które grają taką muzykę, a przynajmniej tak się określają.
Post-rock dość ciężko zdefiniować. Ogólnie to wywodzi się połączenia alternatywnego rocka, rocka progresywnego, ambientu a nawet jazzu, utwory są dośyć długie a wokalu często brak.
Gdzieś tam znalazłem taką krótką definicje "Nie rockowe wykorzystanie rockowych instrumentów", nie zbyt pomaga.
Wikipedia jakoś tam określa ten gatunek, to nie wyrocznia, ale z grubsza pomaga.
W każdym razie to dosyć ciekawa muzyka.
Z tego co ostatnio znalazło się w playerku mogę spokojnie polecić kilka kapel:
(podaje linki gdzie można posłuchać ich muzyki)
God is an Astronaut - jeden z moich faworytów, nie znikają z playerka (w połowie maja będą grali 2 gigi w Polsce.)
Nosound - ta kapelke polecił mi ją kumpel i od razu mi się spodobała. Wydają pod szyldem K-scope - wytwórni założonej przez członków starej dobrej Anathemy.
Foxhole - fajny klimat i charakterystyczna trąbka.
Slowdive - też dosyć interesująca muzyka.
Caspian - ostatni dosyć znani, z tego co wiem to wypromowali się dosyć szybko.
Jonsi - w sumie to wokalista Sigur Rose, ale muzyka jest znacznie mniej mroczna, nawet pogodna.
Rusian Circle - Dosyć ciekawy, sporo metalowych rifów, ale zbyt wielu ich kawałków nie słuchałem.
To tak z tego co ostatnio słuchałem.
Planuje dorwać w najbliższym czasie 65daysofstatic, Explosions in the Sky i Red Sparowes bo sporo osób zachwala.
Dobra wystarczy tego
Jak znacie jakieś fajne kapelki to piszcie.
Co myślicie o takiej muzyce ?