|
|
|
18-07-2011, 18:14
|
#11 (permalink)
|
|
Guest
Zwiń / Rozwiń info
|
Czyli chodzi Ci o to ze to czy czlowiek bedzie wierzyl w inne istoty czy nie niezmieni faktu ze one istnieja, tzn biorac pod uwage wszechswiat bo dla tego jednego czlowieka zmieni sie wiele poniewaz nie wpusci ich do swojego zycia.
Chyba troche zaplatalem sie w slowach  Przedstawie to jeszcze w inny sposob. Niech bogiem, a wiec ta istota wyzsza bedzie wampir. On sobie gdzies tam chasa po swiecie(istnieje) ale ty musisz mu otworzyc okno aby on wszedl do twojego domu(zycia). Pytanie czy ty go zawolasz czy on zapuka
Dobrze zrozumialem?
No i moze wreszcie sie dowiem choc od jednej osoby co mialo wplyw na taki poglad..
|
|
|
|
18-07-2011, 19:24
|
#12 (permalink)
|
|
Przybysz
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: goth metal, rock, punk
Gram na : skrzypce, altówka, fortepian
Panel Piwny:
Otrzymał:
6 za 4 wypowiedzi
Postawił: 4
|
No trochę na odwrót. To ludzie sobie wymyślają Bogów, to ludzie nadają im życie, składają ofiary, modły itd. Gdyby nie ludzie to Bogowie również by nie istnieli.
To jest ta jedna strona. Co do mojej wierzącej strony to tak: Wszystkie mitologie, historie muszą mieć jakieś prawdziwe podłoże. Rozumiem, że ktoś kto to wszystko spisał miał super wyobraźnię, no ale chyba nie aż tak bardzo, żeby to wszystko zmyślić. Albo taka wspólna rzecz... hmm np. Drzewo. Drzewo zrodziło jabłko którymi posilili się Adam i Ewa. W mitologi germańskiej z drzewa byli pierwsi ludzie, w mitologi nordyckiej drzewo jako jedyne było wieczne i dawało życie. łaczę sobie czasem różne takie symbole i tak sobie myślę, że coś z tego musiało być prawdą. Ale czemu, tego nie wiem.
|
|
czarna-inna regeneruje siły...
|
|
18-07-2011, 19:38
|
#13 (permalink)
|
|
Moderator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: thrash/death/stoner/hard rock/progressive/hardcore
Gram na : nerwach ;-[
Panel Piwny:
Otrzymał:
28 za 21 wypowiedzi
Postawił: 64
|
Cytat:
Napisał czarna-inna
Albo taka wspólna rzecz... hmm np. Drzewo. Drzewo zrodziło jabłko którymi posilili się Adam i Ewa. W mitologi germańskiej z drzewa byli pierwsi ludzie, w mitologi nordyckiej drzewo jako jedyne było wieczne i dawało życie. łaczę sobie czasem różne takie symbole i tak sobie myślę, że coś z tego musiało być prawdą. Ale czemu, tego nie wiem.
|
podobnie ma się sprawa z mitem o potopie. W mitologii sumeryjskiej Gilgamesz budował arkę, podobnie jak biblijny Noe. Kolejna rzecz - nadludzka siła Gilgamesza. Motyw siłacza przejawia się w wielu mitologiach (np. w greckiej był Herakles, w rzymskiej Herkules, a w chrześcijańskiej Samson). Podobieństw jest o wiele więcej, jak sobie jeszcze o czymś przypomnę to napiszę.
Mój stosunek do wiary jako takiej dobrze przedstawił Mortasable. Dla mnie to po prostu strata czasu. Ale jeden błąd - wiara w bóstwo ma się nijak do obrządku kościelnego. Należy rozgraniczyć te 2 sprawy. Jak ktoś chce wierzyć, niech wierzy i powinien mieć prawo do własnej interpretacji. W końcu człowiek ma wolną wolę (jak to w "świętej" księdze napisano czarno na białym).
Polecam przeczytanie Biblii i porównanie tego co tam było napisane z farmazonami, które opowiada pan w sukience.
|
|
Asarhadon regeneruje siły...
|
|
18-07-2011, 19:57
|
#14 (permalink)
|
|
Przybysz
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metal
Panel Piwny:
Otrzymał:
9 za 5 wypowiedzi
Postawił: 5
|
Cytat:
Napisał czarna-inna
Dlatego uważam, że człowiek może być sam dla siebie Bogiem.
|
Mój kolega uważa podobnie. Ale poczytajcie sobie biblię satanistyczna.
A co do twojego pytania Kordian to nie zagłębiałem się w inne religie bo nie uważam aby jakakolwiek religia była mi potrzebna. A co skłoniło mnie do takich poglądów ? Już napisałem- obecna postawa kościoła i ,,wiara'' zbudowana na hipokryzji i kłamstwach.
F.T.N regeneruje siły...
|
|
18-07-2011, 21:19
|
#15 (permalink)
|
|
Guest
Zwiń / Rozwiń info
|
To prawda, jest strasznie duzo takich podobienstw. A najciekawsze jest to ze kultury te nie mialy ze soba kontaktu(przynajmniej w wiekszosci), wiec skad tyle podobienstw?
Cytat:
Napisał Asarhadon
Polecam przeczytanie Biblii i porównanie tego co tam było napisane z farmazonami, które opowiada pan w sukience.
|
Niestety ale biblia przez wieki zostala masakrycznie pozmieniana na rzecz kosciola. Tej prawdziwej juz nie ma. Ale sa inne ksiegi. Warto wedy poczytaczytac
__________________________________________________ ________________
Wedy to wiedza o świecie, która istniała od zawsze; nie była tworem ludzkim, lecz jedynie została objawiona ryszim – wieszczom-poetom. Pierwsza postać która otrzymała tę wiedzę to bóg Brahma, pierwsza istota w naszym wszechświecie. Brahma z kolei udzielił jej swoim synom i uczniom , tak jak początkowo otrzymał ją od ekspansji Wisznu, Garbhodakaśaji.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Wedy dzielą się na trzy rodzaje:
śruti – "objawienie", dosłownie "to, co usłyszane";
smryti – "zapamiętane";
njaja – wiedza opierająca się na logice.
Najstarsze i najświętsze księgi to cztery sanhity (zbiory), które służyły jako "mszały" w obrzędzie ofiary wedyjskiej (śrauta, jadźńa):
Rygweda – "wiedza hymnów pochwalnych" (ryć) – 1028 hymnów ułożonych w dziesięć mandali
Jadźurweda – "wiedza formuł ofiarnych" (jadźus)
Samaweda – "wiedza śpiewów ofiarnych" (saman)
Atharwaweda – "wiedza zaklęć magicznych" – zbiór formuł magicznych, zaklęć i egzorcyzmów najpóźniej włączony do kanonu.
Poszczególne sanhity przypisano kapłanom biorącym udział w odprawianiu ofiary wedyjskiej:
Hotar – recytował hymny Rygwedy, głosząc chwałę bogów i zapraszając ich do udziału w ofierze.
Udgatar ("kantor") – śpiewał teksty Samawedy.
Adhwarju (wykonywał wszelkie czynności manualne związane z obrzędem) – recytował półgłosem formuły Jadźurwedy.
Brahman (główny kapłan, który czuwał nad poprawnością wszelkich czynności związanych z ofiarą) – miał recytować w myślach zaklęcia Atharwawedy, chroniąc w ten sposób uczestników przed niebezpiecznymi skutkami potencjalnych uchybień w obrządku.
Z każdą sanhitą wiążą się młodsze teksty: brahmany, aranjaki i upaniszady. Czasem mianem "Weda" określa całą taką grupę tekstów.
__________________________________________________ ________________
Reszte sobie sami poszukajcie
|
|
|
|
18-07-2011, 23:24
|
#16 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: thrash metal, heavy metal, black metal, progresywny rock, klasyka, punk rock, post-metal
Gram na : - gitara elektryczna
Panel Piwny:
Otrzymał:
46 za 39 wypowiedzi
Postawił: 45
|
To dziwne. Religie mają do tego stopnia wpływ na ludzi, że potrafią oni godzinami o nich dyskutować. Nie wiem po jaką cholerę.
Samowystarczalna jak automat
|
|
Rincewind regeneruje siły...
|
|
19-07-2011, 14:16
|
#17 (permalink)
|
|
Przybysz
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: goth metal, rock, punk
Gram na : skrzypce, altówka, fortepian
Panel Piwny:
Otrzymał:
6 za 4 wypowiedzi
Postawił: 4
|
Cytat:
Napisał F.T.N
Mój kolega uważa podobnie. Ale poczytajcie sobie biblię satanistyczna.
|
Tak, czytałam trochę. O tym, że ludzie są sami dla siebie Bogami jest chyba w Księdze Lucyfera.
A po co ludzie gadają o religiach? Bo to jest w sumie ciekawy temat i można tyle rzeczy obgadać, że to jest magia :P
|
|
czarna-inna regeneruje siły...
|
|
19-07-2011, 14:21
|
#18 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Melodic Death Metal, Heavy Metal, Thrash Metal, Symphonic, Black Metal, Death Metal, Doom, Death,
Gram na : Elektryk, Wokal
Panel Piwny:
Otrzymał:
17 za 15 wypowiedzi
Postawił: 70
|
Ja także całą biblie satanistyczna przeczytałem... I według mnie dobry sens
żadnych j*banych zasad!
|
|
Mortasable regeneruje siły...
|
|
24-05-2012, 22:02
|
#19 (permalink)
|
|
Pijawa
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
0 za 0 wypowiedzi
Postawił: 1
|
W siebie i naukę po części... Boga nimo dla mnie, Rogatego tyż nie... Bóstwo wytwór człowieka nie radzącego se z wytłumaczeniem nie wyjaśnionych zjawisk wszak najłatwiej przypisać coś to kiego bożka, czy w razie słabości kierować swe trwogi do Boga jak to przysłowie mówi. Ważne by ino człowiekiem być, żyć zgodnie z swym sumieniem a jak pódziesz do piachu to i tak z goła d*pa... ;]
PS.Jeśli kogo obraziłem swą wypowiedzią to przepraszam, i tak w takim razie w twojej Religi pódem do piekła ;]
_____
Yoss: Ja bym tylko prosił o pisanie bardziej po polsku a mniej po śląsku.
Ostatnio edytowane przez Yoss ; 24-05-2012 o 22:38
|
|
Angel regeneruje siły...
|
|
| Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej! |
|
|
Tagi
|
2010, blog, bóg, browar, błąd, dary, decyzje, demo, demony, film, forum, inne, inne religie, jaką, księgi, magia, moher, nowe, pedofil, piwo, pod, prawa, prawo, przed, pytanie, religia, rzecz, tagi, taniec, ufo, war, wiara, woda, zebra, życie  |
| Narzędzia wątku |
Przeszukaj ten temat |
|
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|