metalzone.pl
Dołącz już teraz! Bogaty dział download, nowości ze świata muzyki.
portal
Tabulatury Sklep - akcesoria rock/metal
nawigacja
Newsy
Nowości CD/DVD
Ogłoszenia rock/metal
Mapa Metalzonowców
strefa usera
Mój profil

Get Adobe Flash player

Kliknij » zostanie otwarty player w nowym oknie!

Podoba Ci się nasza strona ?
Kliknij button poniżej!

oraz

stare 15-06-2011, 23:15   #1 (permalink)
Pani Manager

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: rock.metal.grunge.punk.

Gram na : gitarra

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie religie, wierzenia, obrzędy, kulty

Ostatnio zastanowił mnie temat związany z wierzeniami, z cyklu czego to ludzie nie wymyślą.

Pierwsze co mi przyszło do głowy to, pastafarianizm czyli religia monoteistyczna opierająca się na wierzeniu w Latającego Potwora Spaghetti. Co ciekawe statystycznie jest to najszybciej rozwijająca się religia XXI wieku.

Kliknij aby zobaczyć foto w pełnym rozmiarze .

Pastafarianizm narodził się w 2005 roku. Twórcą tego ruchu jest Bobby Henderson, który zażądał nauki w amerykańskich szkołach o Spaghettowym Potworze jako stwórcy świata. Następnie, w czerwcu 2005 roku założony przez Hendersona portal - Church of the Flying Spaghetti Monster ogłosił, że zapłaci 250 tys. dolarów każdemu, kto udowodni, że Jezus nie był synem Latającego Potwora Spaghetti.

Niektóre dogmaty wiary:
- Potwór stworzył świat pod wpływem alkoholu
- Ludzie wyewoluowali z piratów. Ludzie dzielą około 95% DNA z małpami, ale ponad 99.9% DNA z piratami
- Globalne ocieplenie, huragany, trzęsienia ziemi i inne naturalne katastrofy są bezpośrednią konsekwencją spadku liczby piratów, począwszy od początków XIX wieku. Można to zobaczyć na wykresie obrazującym odwrotnie proporcjonalną korelację między liczbą piratów a temperaturą
- FSM ma wiele zalet, których nie mają inne religie – takich jak wulkan piwny i striptiz w niebie czy święto religijne w każdy piątek.

Co sądzicie na ten temat?
Inka regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 15-06-2011, 23:22   #2 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: thrash metal, heavy metal, black metal, progresywny rock, klasyka, punk rock, post-metal

Gram na : - gitara elektryczna

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Uważam, że to parodia systemów wierzeń, ponieważ wyśmiewa ich podstawy m.in. obietnice, że ludzie dostaną coś po śmierci. Skoro ludzie wierzą w bóstwa, to dlaczego by nie mieli być uduchowieni względem jakiegoś przedmiotu np. deski czy też potwora z makaronu?
Samowystarczalna jak automat
Rincewind regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 16-06-2011, 07:11   #3 (permalink)
Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Mastodon, Gazpacho, Void Of Silence

Gram na : Washburn Wi 14 i Ibanez TBX 15 R.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Inna sprawa, że dogmaty Latającego Potwora Spaghetti są naprawdę sensowne.

Osiem „Naprawdę wolałbym, żebyś nie”:

1. Naprawdę wolałbym, żebyś nie zachowywał się jak jakiś świętoszkowaty, fałszywie pobożny dupek, gdy opisujesz Mą Makaronową Doskonałość. Jeśli niektórzy ludzie nie wierzą we mnie, to trudno, nic się nie stanie. Naprawdę, nie jestem do tego stopnia próżny. Poza tym, nie chodzi o nich, więc nie zmieniaj tematu.
2. Naprawdę wolałbym, żebyś nie używał Mojego istnienia jako narzędzia do uciskania, ciemiężenia, karania, patroszenia lub bycia złośliwym wobec innych. Nie wymagam składania ofiar, a czystość jest niezbędna jeśli chodzi o wodę pitną, a nie o istoty ludzkie.
3. Naprawdę wolałbym, żebyś nie oceniał ludzi na podstawie tego, jak wyglądają lub jak się ubierają, jak mówią, lub... Dobra, po prostu bądź miły, OK? I wbij to do swojej tępej głowy: mężczyzna = człowiek. Kobieta = człowiek. To samo = to samo. Nikt nie jest od nikogo lepszy, chyba że mówimy o stylu. I przykro mi, ale to podarowałem kobietom i niektórym facetom, którzy widzą różnicę pomiędzy kolorem morskim a fuksją.
4. Naprawdę wolałbym, żebyś nie zaspokajał się w sposób, który obraża ciebie albo twojego ochoczego, zgodnego, pełnoletniego i dojrzałego psychicznie partnera. Odnośnie do tych, którzy mogliby protestować – myślę, że odpowiednim wyrażeniem jest „pierdolcie się”, chyba że uznają to za nieprzyzwoite. W tym wypadku mogą wyłączyć raz telewizor i iść dla odmiany na spacer.
5. Naprawdę wolałbym, żebyś nie sprzeciwiał się fanatycznym, sadystycznym, szowinistycznym i pełnym nienawiści poglądom innych NA CZCZO. Zjedz coś, a potem zabiegaj o pierdoły.
6. Naprawdę wolałbym, żebyś nie budował za miliony dolarów kościołów/świątyń/meczetów/kaplic dla Mojej Makaronowej Doskonałości, podczas gdy pieniądze lepiej wydać na (wybierz sam):
Skończenie z biedą
Leczenie chorób
życie w pokoju, namiętną miłość i obniżenie kosztów kablówki
Może jestem złożonym węglowodanowym wszystkowiedzącym istnieniem, ale w życiu cieszą mnie proste rzeczy. Wiem lepiej. Jestem STWÓRCÂ.
7. Naprawdę wolałbym, żebyś nie rozpowiadał ludziom wokół, że do ciebie przemawiam. Nie jesteś aż taki interesujący. Wylecz się z siebie. I mówiłem ci, żebyś kochał bliźniego, czy nie pojąłeś aluzji?
8. Naprawdę wolałbym, żebyś nie czynił bliźniemu, co tobie miłe, jeśli miłe są ci, hm, rzeczy, które wymagają mnóstwa skóry/smaru/wazeliny. Jednak jeśli miłe jest to też tej innej osobie (zgodnie z numerem 4), zajmij się tym, zrób zdjęcia, i do diaska, załóż kondom! Naprawdę, to kawałek gumy. Gdybym nie chciał, żeby było ci przyjemnie, gdy to robisz, dodałbym ci w tym miejscu kolce czy coś takiego.

Joseph Heller - Paragraf 22
Yoss regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 16-06-2011, 08:47   #4 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: http://www.lastfm.pl/user/Exbitz

Gram na : Growl

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Naprawdę interesujące Czego to ludzie nie wymyślą... Ale te dogmaty, przykazania czy jak je tam nazwać mają jakiś pokrętny sens.
exbitz regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 16-06-2011, 16:58   #5 (permalink)
Administrator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: http://lastfm.pl/user/Cruisher

Gram na : na kaloryferze z sąsiadami

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Dla mnie to parodia wiary.
Ludzie mają dość całego tego zgiełku wokół wiary: wierzysz /nie wierzysz, chodzisz czy nie...
Âwietnie pokazuje jak ludzie potrafią zmieniać znaczenie słów.
Idąc za ciosem stwórzmy kościół Boba Marleya - jak by go tu nazwać... może rastafarianizm!
hehe

Wiara to sprawa każdego z nas, i do tego trzeba dorosnąć.
A to co ten facet wymyślił to głupota z której dzisiaj się śmiejemy a jutro 99% o tym zapomni.

żyjemy z nadzieją że odkryjemy dlaczego ją mamy...
Cruisher regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 16-06-2011, 18:01   #6 (permalink)
Ojciec redaktor

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Marduk

Gram na : Wiadomo czym. Nie ma sensu pisać.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Prosisz - masz xD
Rastafarianizm
Pleasure_to_kill regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 16-06-2011, 18:18   #7 (permalink)
Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: thrash/death/stoner/hard rock/progressive/hardcore

Gram na : nerwach ;-[

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

"Rastafarianizm" to zajęta nazwa. Konkretnie:

to ruch religijny który został zapoczątkowany w latach trzydziestych na Jamajce, w środowiskach ruchu walki o równouprawnienie rasowe. Jego istotą jest wiara, że cesarz Haile Selassie, władca Etiopii, w latach 1930-1974, jest nowym, biblijnym Mesjaszem, który rozpoczął proces zaprowadzania królestwa Bożego na ziemi. Nazwa tego ruchu pochodzi od imienia chrzestnego cesarza Selassie - Ras Tafari, co oznacza książę nieustraszony w języku Amhari.

Aktualnie szacuje się, że jego zdeklarowanymi wyznawcami jest ok 1 000 000 (milion) ludzi na całym świecie, o różnym pochodzeniu etnicznym. Ok 60% mieszkańców Jamajki uważa się za rastafarian.

Wracając do tematu o latającej porcji spaghetti bolognese - jest to wyśmianie samej istoty boga (nieważne czy go nazwiemy Bogiem, Zeusem czy Âwiatowidem).
Skoro bogami były (i w niektórych religiach jeszcze są) zwierzęta, drzewa, czy siły natury to dlaczego nie mogła by nim być porcja znakomitej strawy, latający imbryczek albo niewidzialny różowy jednorożec?

Edit:
Pleasure_to_kill mnie ubiegł w wyjaśnieniach w sprawie rastafarianizmu
Asarhadon regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 16-06-2011, 20:44   #8 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: heavy metal, hard rock, rock, melodic/power metal, gothic metal, grunge

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

To wygląda jak spagetti z klopsami, dobre na reklame jedzonka ale nie na wiarę.
saxon regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 16-06-2011, 22:47   #9 (permalink)
Ladies

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: black,pagan, folk, viking

Gram na : nerwach i strunach głosowych

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

I ja poprę Cruishera iż każdy wierzy w co chce .
A jak ktoś lubi jak do niego gada Makaron no to cóż, pozdrawiam

"I'm ready to close the book on the era of the Christians. It was a nice run, but it's time to go back to the old ways. Call me old fashioned..."
nymphetamine regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 17-06-2011, 00:16   #10 (permalink)
Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: thrash/death/stoner/hard rock/progressive/hardcore

Gram na : nerwach ;-[

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

to parodia. Coś jak kościół Yody.

Jak ktoś lubi jak do niego gada koleś wiszący na krzyżu, to też pozdrawiam
Asarhadon regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
Asarhadon upija się dzisiaj na koszt:
nymphetamine (18-06-2011)
Odpowiedz

Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej!

Tagi
2005, bóg, ciekawe, demo, exbitz, humor, inne, inne religie, jezus, kobieta, liczby, makaron, mężczyzna, monster, na jamajce, ostatnio, parodia, piwo, pod, religia, słowa, ważne, wiara, zdjęcia, znaczenie, zwierzęta

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania