metalzone.pl
Dołącz już teraz! Bogaty dział download, nowości ze świata muzyki.
portal
Tabulatury Sklep - akcesoria rock/metal
nawigacja
Newsy
Nowości CD/DVD
Ogłoszenia rock/metal
Mapa Metalzonowców
strefa usera
Mój profil

Get Adobe Flash player

Kliknij » zostanie otwarty player w nowym oknie!

Podoba Ci się nasza strona ?
Kliknij button poniżej!

oraz

stare 10-03-2011, 19:49   #1 (permalink)
Przybysz

Zwiń / Rozwiń info

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie Złe duchy i egzorcyzmy

Jak wiadomo temat 'Opętań' jest jednym z trzech top tematów na tle religijnym - jak to ujął jeden bardzo fajny ksiądz.

To dość trudny temat do podjęcia, ale chciałam Was zapytać jak Wy postrzegacie świat, który rozgrywa się w tym samym czasie co nasz, ale w innym wymiarze.

Tak więc zacznę pierwsza.

Jak dobrze wszyscy wiecie, lub powinniście wiedzieć Demony nienawidzą ludzi. A jest tak dlatego, że Lucyfer - upadły anioł, jeden z wyższych aniołów, prawie Archanioł - sprzeciwił się Bogu, który powołał go na służenie ludziom. 'Ja mam służyć czemuś takiemu?' Nie zgodził się no to 'upadł'. Od tamtej pory wszelkie jego działania, prowadzą do zemsty. Demon nienawidzi człowieka, chce go zniszczyć, aby pokazać Bogu palcem i zapytać 'I czemuś takiemu ja miałem służyć?' Chce za wszelką cenę udowodnić Bogu, że się mylił, ośmieszyć go i poniżyć.
Dla Demona człowiek jest jedynie narzędziem, którym posługuje się, żeby się mścić. Człowiek opętany nigdy sam nie uwolni się od wpływu Złego ducha, Demony jak wiadomo są bardzo potężne. No i są mistrzami ciętej riposty - o tym trochę później. Z Demonem nie można wejść w układ, bo one nie mają systemu wartości, prawda?
Jednymi z najczęstszych powodów opętań są :

- głupie zabawy młodziezy, która próbuje wywołać ducha. Na żarty, wiadomo, ale skutek może być już niezbyt śmieszny.
- Przywoływanie duchów zmarłej osoby. Są ludzie, którzy wierzą że uda im się porozmawiać z bliską osobą, która już odeszła. Ale prawda jest taka, że żadna z dusz będących w niebie czy w czyśćcu nie zejdzie na ziemię i nie przemówi. Wywołać można jedynie złego ducha. A taki Zły Duch wie wszystko o osobie, którą wzywamy. Odpowie na każde pytanie poprawnie, będzie się podszywał, ale nie odejdzie na jakieś tam 'żegnaj, zobaczymy się w niebie' zostanie i będzie dręczył.

Tak naprawdę każdy człowiek jest narażony na wpływ Demonów. Ale one nie mogą nic zrobić dopóki sami nie dopuścimy ich do Nas. Ja to sobie wyobrażam tak : że każdy z Nas ma swój jakby własny ogródek, który został stworzony przez Sakrament Chrztu. I w ogródku jest taka mała furtka. A poza naszym ogródkiem chodzą wokół płotu akwizytorzy i próbują nakłonić Nas do kupna jakiegoś bubla. Dopóki nie otworzymy, lub nawet uchylimy tej furtki oni nie wejdą. Nie mają prawa. To troche tak jak w "Gwiezdnych wojnach" że Chrzest wytworzył wokół Nas pole siłowe, demony będące zewnątrz niego nie dostaną się póki sami nie zrobimy im przejścia.
Czasem wydaje mi się, że gdybym założyła jakieś dziwne okulary, zobaczyłabym masę ciemnych postaci szczerzącycmi do mnie zeby, próbujące mnie dotknąć, za każdym razem cofając się z obrzydzeniem na widok krzyża.
W kwestii egzorcyzmów, jest smutną prawdą to, że człowiek który był opętany już nigdy nie pozbędzie się śladu Demona na swojej duszy. Egzorcyzmy to żadne czary mary, to poprostu modlitwa-ucieczka do Boga, bo tylko on może pomóc. Ale Demon zawsze będzie próbował wrócić do ciała człowieka, którego raz już opętał, bo ma tam pewien punkt zaczepienia. Objawy opętania są różne : duszenie w nocy, koszmary, mutowanie się głosu podczas modlitwy, niechęć patrzenia na krzyż, szamotanie się w obecności księży oraz rzeczy poświęconych, brak kontroli nad ciałem i umysłem etc.

I jak dobrze wiecie, takiej osoby która przeszła przez egzorcyzmy nie powinno się odtrącać, bać się jej, bo opętanie nie jest zaraźliwe. Powinno się ją wspierać i być przy niej. To pomaga i to naprawdę bardzo. Bo inaczej mogłaby się pogrążyć w depresji i zostać narażona na kolejny atak.

Wiecie tez, że Demony kuszą. Na różne sposoby. Np. nieczyste myśli, których nie chcecie mieć ale jednak są. Na nie nie ma rady, oprócz jednej. Powiedzieć głośno ' Spadaj ' i gwizdać na to - jak to ujął jeden fajny ojczulek.

A teraz coś co wydaje się być bardzo zabawne : otóż Diabeł to mistrz ciętej riposty. Usłyszałam raz od jednego księdza historię. Otóż Demon będący w ciele człowieka bardzo nie lubi jak jest więcej niż jeden ksiądz na egzorcyzmach. I kiedy właśnie był odprawiany egzorcyzm, wszedł do sali inny ksiądz, stanął w drzwiach, nikt go nie zauważył oprócz tego Demona, który jego przybycie skwitował słowami 'A ten tu po co?! Idź sobie do swojego telewizorka!' - jak się pożniej okazało ten ksiądz kupił sobie nowy telewizor dwa dni temu.
Raz mi też ksiądz opowiadał o tym jak przebywali na jakimś zebraniu i była tam osoba, która raz już miała w sobie Demona. Ksiądz zauważył, że coś jest nie tak, że ją nosi, więc zrobił eksperyment. Poświęcona sól. Wsypał zaledwie szczyptę, niewyczuwalną do szklanki i podał tej osobie. Ledwo łyknęła a w sekundę po tym ksiądz został nią opluty i spoliczkowany. A sama osoba nie wiedziała nawet co robi i wogóle tego nie pamiętała.
Âmiać się można, ja śmiałam się dość głośno choć prawda jest taka, że pisząc, opowiadając o tym nie czuje się tego tak jak powinno, to inaczej brzmi.

A teraz pytanie : Co Wy o tym sądzicie, jak Wy to postrzegacie, jak Wy sobie to wyobrażacie? Czy chcielibyście coś od siebie dodać?

Zaświadczam również, ze temat jest przeznaczony głównie dla osób wierzących lub takich którzy potrafią o tym rozmawiać, mają coś ciekawego do powiedzenia, uświadomienia, nie potrzebujemy odpowiedzi typu 'Szatan jest the best' Proszę o przemyślane posty, z sensem.

Pozdrawiam i zachęcam do pisania
Pirania regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
Pirania upija się dzisiaj na koszt:
Patelnia (10-03-2011)
stare 10-03-2011, 22:17   #2 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Metal,Rock

Gram na : Gitara (każda nawet trochę na basie)

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Trzym piwko!
Uważam egzorcyzmy za coś naprwdę groźnego wygląda to tak jakbyśmy byli marionetkami w rękach demonów jedni są bardziej narażeni na opętanie, a niektórzy nie fascynujące jest to że nie możemy być w 100% pewni że ktoś ma nad nami kontrolę!
Patelnia regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 10-03-2011, 23:04   #3 (permalink)
Pani Manager

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: rock.metal.grunge.punk.

Gram na : gitarra

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Temat egzorcyzmów jest bardzo ciężki. Historie opętanych wieją grozą i każdego człowieka o normalnym podejściu do życia w jakimś stopniu to poruszy. Całkiem niedawno miałam okazję obejrzeć na lekcji religii film dokumentalny o młodej Niemce, która w latach 70. została opętana przez bodajże 5 złych duchów (m.in. Hitlera i Kaina). Film ten jest o tyle przerażający, bo zamieszczono w nim odgłosy z taśm, jakie nagrano podczas egzorcyzmów (było ich około 30). Dosłownie przerażająca historia, wywołująca na samą myśl dreszcze.

Po obejrzeniu tego dokumentu nie dość, że się bałam, to jeszcze zaczęłam myśleć o opętaniach. Co by było, gdyby to mnie spotkało, albo kogoś z moich bliskich? Jak bym sobei poradziła? Przez jakiś czas miałam wrażenie, że ktoś mnie obserwuje i czai się nieustannie. Bałam się w nocy wracać do domu, a przed zaśnięciem modliłam się tylko, żeby nie umrzeć ze strachu. Naprawdę, takie filmy działają na wyobraźnię i psychikę. I osobom, które mają pewne obawy, lub się boją takich rzeczy, nie radzę oglądać tego dokumentu.

Film można obejrzeć na youtubie, więc podaje link dla osób o mocnych nerwach...

łącznik do youtube i pierwszej części filmu

Tak w ogóle to gratuluję założenia ciekawego tematu. Jestem chętna do dyskusji i mam nadzieję, że ktoś będzie miał jeszcze ochotę w niej zabrać udział.
Inka regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 10-03-2011, 23:37   #4 (permalink)
Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Mastodon, Gazpacho, Void Of Silence

Gram na : Washburn Wi 14 i Ibanez TBX 15 R.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Ten film był u mnie na religii puszczany. Niektórzy wychodzili z sali po usłyszeniu tych rzekomych głosów demona, ale na mnie to jakoś nie robiło wrażenia. Kwestia podejścia. Ja nigdy nie wierzyłem w duchy i sceptycznie podchodziłem do tego typu spraw, podobnie jak do horoskopów, tarota, OUIJA, woo-doo, czakramów, feng-shui, ludowych przesądów, objawień, cudów i innych nadprzyrodzonych zjawisk.
Czasem w rozmowie ludzie mnie pytają, jak w takim razie wyjaśnię takie zdarzenia. Otóż fakt, że przy obecnym stanie wiedzy nauka nie zna odpowiedzi na większość pytań, nie oznacza, że takie odpowiedzi nie istnieją i że nie zostaną kiedyś znalezione. Sądzę, że przy niemal 7 miliardach ludzi mieszkających obecnie na Ziemi, oraz setkach miliardów wcześniejszych pokoleń wszystkie takie zdarzenia wyjaśnia bardzo dobrze rachunek prawdopodobieństwa i ludzka skłonność do wyolbrzymiania.
Wracając do tematu - myślę, że większość opętań można bardzo łatwo wyjaśnić schizofrenią. Otóż opętania nie dotyczą nigdy ateistów, tylko gorliwych katolików, którzy są w ten sposób niby wystawiani na jakąś próbę. Pod wpływem działania adrenaliny w momentach nasilenia objawów taka osoba dysponuje naprawdę dużą siłą, jednak moim zdaniem opowieści o unoszeniu się w powietrzu wynikły po prostu z wyolbrzymienia plotek przy krążeniu wiadomości między ludźmi.
Jednakże jest to tylko moja opinia, nie jestem specjalistą, więc możliwe, że po prostu piszę głupoty.

Joseph Heller - Paragraf 22
Yoss regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-03-2011, 00:00   #5 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: heavy metal, hard rock, rock, melodic/power metal, gothic metal, grunge

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Yoss myślę dokładnie tak samo jak ty. To nie jest kwestia demonów ale zaburzeń w pracy mózgu. Pewnie jest jakaś choroba czy czynnik, który powoduje takie właśnie objawy, które kiedyś zostaną wyjaśnione przez naukę, no a niestety narazie jawią się nam jako coś tajemniczego i związane z demonami.
saxon regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-03-2011, 14:05   #6 (permalink)
Przybysz

Zwiń / Rozwiń info

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Dziękuję Wam za podjęcie dyskusji.
Pierwszy raz spotykam się z takimi opiniami na ten temat jakie przedstawili Yoss i Saxon. To dość dziwne i ciężko mi na to spojrzeć w ten sam sposób.

Taśmy z egzorcyzmów Aneliese Michel ja również oglądałam na lekcji Religii. Inka, ja też się bałam i to cholernie. A uczucie, że ktoś Cię obserwuje było całkiem adekwatne. Jak to wyjaśniła mi kiedyś jedna osoba, po obejrzeniu takich taśm każdy może być narażony na towarzystwo złych duchów ponieważ jest to pewien ślad po nich.

Wielu rzeczy nie da się wyjaśnić naukowo więc trzeba w nie poprostu uwierzyć, zwłaszcza jeśli ma się dowody. Nie mówię tu o taśmach, nagraniach, choć niewątpliwie są jakimiś dowodami. Ale jeśli ktoś kiedykolwiek miał styczność z czymś takim to nie może wierzyć w to, że jest na to jakieś naukowe wyjaśnienie.

Np. kiedyś usłyszałam świetną definicję o Bioenergioterapii, a mianowicie :

Bioenergioterapia - leczenie przy pomocy niezindentyfikowanej iteligentnej siły wyższej.

Skoro niezidentyfikowanej to dlaczego inteligentnej? I kto, jeśli Bóg działa przez modlitwę, udziela swojej inteligentnej siły? Wiadomo. Tylko potem konsekwencje mogą być oczywiste. I były już takie przypadki, jeśli dobrze pamiętam.

Dyskutujmy dalej, może ktoś jeszcze bedzie miał coś ciekawego do powiedzenia.
Pirania regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-03-2011, 16:46   #7 (permalink)
Pani Manager

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: rock.metal.grunge.punk.

Gram na : gitarra

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Wydaje mi się, że trochę trudno wyjaśnić naukowo niektóre rzeczy związane z opętaniem. Saxon, Yoss, co sądzicie o uciekaniu ludzi opętanych od rzeczy świętych? A co powiecie na zmiany tak gwałtowne, jak u Anielese, kiedy po wypędzeniu demonów przestała mówić schrypniętym i zupełnie odmiennym głosem, i w końcu spokojnie mogła się modlić? Jak dla mnie to wszystko nie jest takie proste i oprócz jakiegoś tam poznania naukowego istnieje jeszcze coś "poza".

Ja również nie jestem jakąś specjalistką w tej dziedzinie. Ale wydaje mi się, że w życiu nie można wszystkiego wykluczać. Tak naprawdę kto wie, czy nie żyjemy tylko dlatego, że ktoś odgórnie tak zarządził. Wiele rzeczy pozostanie niewyjaśnionych.
Inka regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-03-2011, 17:24   #8 (permalink)
Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Mastodon, Gazpacho, Void Of Silence

Gram na : Washburn Wi 14 i Ibanez TBX 15 R.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Sądzę, że jest to wypadkowa zaburzeń psychicznych i wyolbrzymienia relacji świadków zajścia. Trzeba by przeprowadzić testy wrażliwości na symbole różnych religii, znane i nie znane takiej osobie. Bo jak wyjaśnić wtedy wrażliwość na symbole katolickie i niewrażliwość na np. muzułmańskie u kogoś, kto wychował się w katolickiej rodzinie? Wtedy taki sam test by trzeba przeprowadzić na 'opętanym' muzułmaninie, żeby sprawdzić, czy działa to też w drugą stronę. Niezależnie od wyniku testu można by przyjąć wystąpienie jakieś religijnej fobii. Skoro są ludzie, którzy chorobliwie boją się dotknięć, pięknych kobiet czy liczby 666, równie dobrze może występować fobia przed symbolami i obrzędami religijnymi.
Następna w kolejce jest zmiana głosu. Myślę, że można to w jakiś sposób wyjaśnić rozdwojeniem jaźni. Załóżmy sobie sytuację, że u kogoś w wyniku jakichś traumatycznych przeżyć związanych np. z molestowaniem wykształciła się druga osobowość, posiadająca jakąś fobię. Obie te 'osoby' nie mają świadomości istnienia kogoś innego w tym samym ciele, często kogoś zupełnie innego.
Wiem, że to nie wyjaśnia wszystkiego, ale żeby to satysfakcjonująco wyjaśnić trzeba by przeprowadzić szeroko zakrojone badania naukowe. Ale ja ich na pewno nie przeprowadzę. To nie jest moja dziedzina, poza tym nie sądzę, by był to temat szczególnie istotny.

Joseph Heller - Paragraf 22
Yoss regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-03-2011, 17:37   #9 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: heavy metal, hard rock, rock, melodic/power metal, gothic metal, grunge

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Wiesz przyznaję, że widok tej (według niektórych opentanej ) dziewczyny był niezwykły, głos który z siebie wydobywała też, ale jeśli by się przejść do szpitala psychiatrycznego i to na oddział najtrudniejszych przypadków to na pewno znalazło by się tam kilka takich osób, których zachowanie wywołało by u nas szok. Mózg jest tą częścią naszego ciała, ktyra decyduje o wszystkim i ja wierzę w to, ze gdy któraś jego część zostanie zaatakowana przez jakąś chorobę czy ulegnie mechanicznemu uszkodzeniu (nawet takiemu które jest niewykrywalne przez lekarzy) to organizm może być zdolny do niezwykłych rzeczy - wydawania niezwykłych odgłosów, zwidy, strach, wzmożone wydzielanie adrenaliny, człowiek jest wtedy jak w transie i jest nawet w stanie wydzierać paznokciami różne rzeczy na murach. Człowiek jest nieświadom co się z nim dzieje, a mózg dostarcza tylko kolejnych i kolejnych impulsów.

co do lekcji religii i pokazywaniu przez księży tego typu filmów dzieciom i młodzieży oraz przekonywaniu ich o tym że to dzieło szatana to uważam to za niesmaczne i za manipulowanie świadomością i umysłami młodych ludzi - poprostu jeszcze jeden czynnik (przynajmniej dla mnie) by nie lubić księży i by nie słuchać ciemnoty, którą nam wciskają na każdym kroku.
saxon regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-03-2011, 17:57   #10 (permalink)
Administrator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: http://lastfm.pl/user/Cruisher

Gram na : na kaloryferze z sąsiadami

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Bio-energo-coś, śmiać mi się chce na myśl o "rekach które leczą". Zwykłe wyciaganie kasy za robienie z siebie durnia, conajwyzej efekt placebo...
W takim razie moim uzdrowicielem może być pan z kiosku przy ulicy, bo zawsze powie coś pozytywnego i człowiekowi od razu poprawia się samopoczucie.

Jeśli chodzi o opętania myślę podobnie jak Yoss i saxon. Nie wierze w coś zanim się z czymś nie zetknę - można powiedzieć typowy facet.
Przykładowo gdy normalnie żyjący ludzie trochę pobyli w taki psychiatryku to na pewno zrobiło by na nich szokująco.
Sedno w tym że życie nie jest wyłącznie pasmem gorszych czy lepszych dni, ale zdarzają się prawdziwe totalnie destrukcyjne przeżycia niszczące ludzi od środka i nie muszą być spektakularne.
W zależności od tego jaki jest system wartości osób z najbliższego otoczenia to wsadzają takiego kogoś do psychatryka albo odprawiają nad tobą modły. Pytanie czy to nie pomyłka i czy to nie efekt ignorowania pewnych symptomów.

Pominę komentarz do wszelkich filmów.
Wracając do samego opętania to jakiś czas temu słyszałem od czymś takim jak samoopętanie.
Ciężko to wyjaśnić, ale z tego co pamiętam to wygląda to +/- tak że człowiek karze samego siebie (także fizycznie) za coś co zrobił lub czegoś nie zrobił. Może to być nawet coś urojonego. Zadręcza się lawiną negatywnych myśli, zmienia się jego zachowanie, staje się agresywny, podświadomie odsuwa pomoc i zaczyna traktować życie jak karę.
Coś jak efekt placebo o odwrotnym działaniu, czyli od jednej czarnej myśli do zadręczania się bez wytchnienia 24/7.
Nie wiele różni się to od takiego "normalnego" opętania, jeśli to nie to samo.

Osobiście myślę że opętanie to może być skrajne rozchwianie emocjonalne, gdy człowiek w jakimś momencie przestaje dawać sobie radę z własnym życiem i więcej to ma wspólnego z psychiką niż z jakimiś złymi duchami ale ekspertem nie jestem. Z resza to nie jest coś czym bym się interesował, ale podyskutować mogę z chęcią.

żyjemy z nadzieją że odkryjemy dlaczego ją mamy...
Cruisher regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej!

Tagi
bóg, choroba, demo, demon, demony, diabeł, duch, duchy, egzorcyzm, egzorcyzmy, film, filmy, historia, ksiądz, link, modlitwa, mścić, od siebie, opętanie, opinia, prawa, przed, punk, pytanie, szatan, the best, typu, umrzeć, wiara, youtube, zabawne, zebra, zmiany, zły duch, świat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania