metalzone.pl
Dołącz już teraz! Bogaty dział download, nowości ze świata muzyki.
portal
Tabulatury Sklep - akcesoria rock/metal
nawigacja
Newsy
Nowości CD/DVD
Ogłoszenia rock/metal
Mapa Metalzonowców
strefa usera
Mój profil

Get Adobe Flash player

Kliknij » zostanie otwarty player w nowym oknie!

Podoba Ci się nasza strona ?
Kliknij button poniżej!

oraz

stare 19-02-2011, 15:06   #1 (permalink)
666
The Evil One
Ojciec redaktor

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: wszystko co ma nazwę rózną od ... TECHNO.... bleee

Gram na : chyba gitara ;]

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie Sny kontrolowane

no tak, no to zarzucę takie coś
mieliscie może kiedyś? oczywiście dla dociekliwych ambitnie wstawie formułke z wiki by była tu jakaś mądra naukowa notka a potem przejde do moijego ględzenia

Cytat:
Âwiadomy sen (ang. Lucid Dream, w skrócie LD) – sen, w którym śniący zdaje sobie sprawę, że śni. Dlatego klarowność myślenia, dostęp do wspomnień z jawy oraz świadomy wpływ na treść snu mogą być kontrolowane (aczkolwiek na różne sposoby – zależy to od poziomu zaawansowania osoby śniącej). Inne nazwy na świadomy sen to: sen jasny, sen przejrzysty, sen wiedzy[1].

Âwiadome sny mogą być wykorzystane w zwalczaniu koszmarów, jako narzędzie poznania swojej jaźni albo też dla rozrywki. W snach, gdzie śniący posiada odpowiednio wysoki poziom kontroli nad treścią marzenia sennego, można zrealizować każde swoje pragnienie.

Spontaniczne i chwilowe uzyskanie stanu świadomego snu może nastąpić bez żadnych wstępnych warunków. Szacuje się, że 20% populacji doświadczyło przynajmniej raz w życiu snu świadomego. Czasem samo czytanie czy rozmowa o tym zjawisku indukuje świadomy sen. Wiele technik medytacyjnych, kładących nacisk na rozwój wewnętrzny wspomina o możliwości utrzymania świadomości także we śnie.

Âwiadomego śnienia można się nauczyć. Dzięki specjalnym technikom śniąca osoba może zorientować się, iż otaczająca ją rzeczywistość jest wyimaginowana. Towarzyszy temu zazwyczaj niezwykły szok (niegroźny), który przeważnie prowadzi do ocknienia się lub tzw. fałszywego przebudzenia.

Niektóre substancje, także występujące naturalnie w rozmaitych ziołach, mogą ułatwiać osiągnięcie LD. Z kolei inne wręcz przeciwnie – leki typu SSRI, choć często wywołują nienormalne sny, według niektórych zaznajomionych z tematem utrudniały osiągnięcie świadomego snu.

Zagadnienie świadomego snu poruszone było także w literaturze (Ptasiek Williama Whartona, Kontroler snów Marka Nocnego czy Rycerz Kielichów Jacka Piekary) i w kinematografii (Otwórz oczy i amerykański remake Vanilla Sky, animowany film Waking Life oraz Incepcja), jednakże w filmach tych ma on nieco inne znaczenie niż tradycyjnie rozumiany, świadomy sen. Tematykę zaś zwykłego snu z elementami zachowania świadomości można zobaczyć między innymi w filmie młodzieżowym Donnie Darko oraz w filmach w reżyserii Davida Lyncha (np. Zagubiona autostrada).
Âwiadomy sen ? Wikipedia, wolna encyklopedia

tam sa jeszcze techniki jak tego dokonać itd itp :P

a wy co? mieliście moze kiedyś coś takiego, jeśl;i chodzi o mnie to zdarzyło mi się 3-4 razy, ale to zupełnie przpadkowo ;] strasznie mi sie to spodobało (cholera, wiecie jaki odlot, żadne zielsko takiego nie zapewni!)

i teraz próbuje się tego nauczyć moż eża 1000 lat wyjdzie ;]

i jeszcze pare ciekawostek, sama dopiero teraz je zobaczyłam ;]

Cytat:
Zjawiska związane ze świadomym śnieniem
Paraliż senny

Zwykle nie zdajemy sobie sprawy z jego istnienia. Jest to pewnego rodzaju klatka, nakładana przez mózg na ciało podczas snu. Powoduje on, że gdy w śnie np. biegniemy, nie wykonujemy ruchów w rzeczywistości. Gdy zasypiamy, nie zdajemy sobie sprawy z jego obecności – rozpoczyna się on, gdy mózg jest pewien, że straciliśmy świadomość. Jeżeli natomiast zachowamy świadomość podczas zasypiania, i dotrwamy wystarczająco długo, aby w niego wejść, możliwe są halucynacje. Od kolorów i prostych kształtów do osób i miejsc. Osoby mające długotrwałe problemy z zasypianiem, mogą niechcący wejść w ten stan.

Paraliż senny jest najczęściej bardzo nieprzyjemny. Występuje uczucie duszenia się i czasami czyjejś obecności. Paraliż senny był źródłem wielu przesądów, nazywano go dusiołkiem, zmorą senną itp. Na szczęście występuje on bardzo rzadko, średnio u 0,041% ludzi doświadczających świadomych snów.

Paraliż senny nie obejmuje nerwów kontrolujących ruchy gałek ocznych, dlatego w czasie marzeń sennych takie ruchy występują. Jest to sposób na stwierdzenie, czy dana osoba śni. Fazę snu, w której występują ruchy gałek ocznych, nazwano REM (Rapid Eye Movement).

Fałszywe przebudzenie

Zjawisko związane blisko ze świadomym snem. Często występuje ono podczas niepełnego wybudzenia się. Âpiący otwiera oczy, rozgląda po pokoju, czasem zaczyna swoje poranne czynności. Po chwili orientuje się, że to wszystko wciąż jest snem – bardzo rzeczywistym snem. Prawdziwe przebudzenie następuje na ogół kilka chwil później. Niektórzy wykorzystują celowo fałszywe przebudzenia, jako technikę stabilizacji świadomego snu.
Âwiadome śnienie a eksterioryzacja

Eksterioryzacja (ang. Out of body experience, OOBE) trochę przypomina świadomy sen. Techniki eksterioryzacji przypominają te służące do indukcji świadomego snu typu WILD. Innymi słowy, w typowym przeżyciu OOBE nie dochodzi do przerwania świadomości, lub jest to jedynie krótka (pomijalna z punktu widzenia klasyfikacji) przerwa. Istnieje pogląd, wg którego LD, a w szczególności WILD, nie różni się co do natury od OOBE – jedyną różnicą jest przekonanie osoby znajdującej się w danym stanie. Inna zatem jest interpretacja – jedna osoba nazwie swoje przeżycia "świadomym snem", druga uzna, że dokonała wyjścia z ciała. Hipotezę, że zjawisko powszechnie nazywane OOBE jest w istocie świadomym snem, wspierają dwa fakty:

* Robert Monroe nie znał pojęcia świadomego snu;
* Osoby posiadające zdolność tzw. postrzegania parapsychicznego (ang. remote viewing) opisują swoje przeżycia w zupełnie inny sposób – nie jako wrażenie opuszczenia ciała.

Nie wykluczając zatem możliwości zdalnego widzenia lub innego typu parapsychologicznych fenomenów występujących podczas snów i snów świadomych, hipoteza tożsamości LD i OOBE podaje w wątpliwość fakt opuszczenia ciała. Należy jednak zwrócić uwagę, że osoby opuszczające ciało opisują dokładnie odwiedzane miejsca, nawet jeśli nigdy nie oglądali ich za pomocą cielesnych zmysłów.

Istnieją też inne halucynacyjne przeżycia, np. wrażenie wyjścia z ciała podczas doświadczenia bliskiego śmierci tzn. śmierci klinicznej (ang. Near Death Experience, w skrócie NDE), które można zaliczyć do tej samej grupy zjawisk co LD i OOBE. Są między owymi zjawiskami podobieństwa oraz różnice i nie została stworzona akceptowana przez ogół klasyfikacja. Przykładowo, za LD można uważać jedynie sny typu DILD, zaś WILD byłyby de facto eksterioryzacją.
przepraszam jak to nie ma składu ani ładu, ale poczułam potrzebe cczegoś napisania , o tak, jak zwirz rzuciłam się na klawiaturę :P jak coś będe później się poprawiać
Się powiesić)

"Początek Wiersza" Rafał Wojaczek
roszpun regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 19-02-2011, 20:16   #2 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Głównie Thrash, kalsyczny Heavy Metal, troche Melodic death, i po trochu innych

Gram na : Próbuje ,,grać'' na gitarze ;)

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Miałem coś w rodzaju świadomego snu raz w życiu, ale tylko jakąś minute
FWojtekF regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 19-02-2011, 20:36   #3 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: http://www.lastfm.pl/user/Exbitz

Gram na : Growl

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Mi też się zdarzało, ale wielokrotnie - wiedziałem że śpię, jednocześnie czułem własne nogi na łóżku.
Inny przypadek był taki że śniło mi się kilka razy pod rząd że wstaję... aż w końcu wstałem naprawdę.
Albo takie coś - śniło mi się że czytałem ksiązkę po rosyjsku i.. rozumiałem wszystko. Rano nawet pamiętałem niektóre słowa, niestety bez zrozumienia... Dziwne.

Co do OOBE - dużo czytałem, ale nigdy nie próbowałem, jakoś się tego bałem.
exbitz regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej!

Tagi
death, era, experience, film, halucynacje, inne, noc, pod, przekonanie, punk, rapid, sen, szczęście, słowa, typu, znaczenie

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania