pisałam kiedyso temcie dejavu połaczone ze śmiercią, jakoś mnie wtedy naszło, troche poczytałam o tym i okazało sie że jest organizacja zajmująca sie tym, notka z wiki
Cytat:
Doświadczenie śmierci (NDE, z ang. Near Death Experience) – odczucie zmysłowe doświadczone przez osobę, która niemal umarła lub była w stanie śmierci klinicznej i została przywrócona do życia. W związku ze stałym postępem nauk medycznych (resuscytacja, reanimacja), tego typu doświadczenia nie należą do rzadkości, np. według ankiety Gallupa, około ośmiu milionów Amerykanów przyznaje, że doświadczyło własnej śmierci.
Typowe doświadczenie śmierci zawiera następujące etapy:
1. nagła świadomość poważnego wypadku i własnej śmierci,
2. wrażenie bycia poza ciałem – unoszenia się nad nim, obserwowanie otoczenia,
3. wszechogarniający spokój, radość i miłość,
4. przebycie w okrągłym tunelu, na końcu którego znajduje się światło,
5. spotkanie ze zmarłymi przodkami lub krewnymi,
6. spotkanie z istotą światła, światłością (np. Jezusem, Buddą),
7. podsumowanie całego dotychczasowego życia
8. bycie przywróconym do życia, czasami wbrew woli.
Efekty tego typu są prawdopodobnie związane z zaburzeniem funkcjonowania mózgu jakie mają miejsce m.in. w stanie śmierci klinicznej, a wynikające z niedotlenienia, zatrucia, zaburzeń poziomu neurotransmiterów, a więc naruszenia normalnej fizjologii mózgu. Za taką interpretacją przemawiają badania neuropsychologiczne, w których udaje się wywoływać podobne efekty poprzez stymulację magnetyczną (TMS) niektórych rejonów kory, głównie płatów skroniowych.
Większość badaczy jest zdania, że klasyfikowanie tego typu zjawisk jako paranormalne jest nieuzasadnione. Wątpliwości budzą jednak m.in. odczucia zmysłowe związane z obserwowaniem i zapamiętywaniem otoczenia przez osobę nieprzytomną. Niektórzy zwracają uwagę, że doświadczenia śmierci, w odróżnieniu od typowych halucynacji są spójne i podobne u wszystkich ludzi, niezależnie od wyznawanej religii czy światopoglądu. We wrześniu 2008 uruchomiono międzynarodowy projekt AWARE. Naukowcy z University of Southampton chcą dokładnie zbadać etiologię tych zjawisk. Badacze użyją nowoczesnych technologii, aby
zbadać ludzki mózg i świadomość w chwilach, gdy serce przestaje bić.
|
a wy jak myślicie, jest to bardziej takie paranormalne, czy poprotu jakaś reakcja fizyczne
tu ta ciekawosta z obrazem

osoby które przeżyłyśmierć kliniczną potwierdzają że widziały właśnie taki tunel jak na obrazie, malarz przeżył jakieś ekstremalne doświadczenia, ponoć 'zdziwiaczał' po pożarze
mam jeszcze pare innych rzeczy, ale nie chce pisac, bo będzie za dużo i nikomu sie nie będzie chciało czytać