|
|
|
17-08-2010, 17:03
|
#11 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Melodic Death Metal
Gram na : Keyboard, Syntezator
Panel Piwny:
Otrzymał:
8 za 7 wypowiedzi
Postawił: 14
|
Cytat:
Napisał exbitz
Mi to tito, jeśli zespół gra dobrze, nie interesuje mnie czy ich idolem jest Szatan...
|
Good Words! Ja wierze jestem chrześcijaninem, ale exbitz gada dobrze. Jednak kiedy teksty w takim zespole są chore np. MORD. To takie akurat kapele omijam
Cytat:
|
Jak to przedmówca stwierdził - Nie przeszkadza mi to. O ile nie robią się po prostu niesmaczne te teksty. Bo są takie które po prostu przekraczają granice dobrego smaku.
|
Ostatnio edytowane przez Miela ; 17-08-2010 o 17:06
|
|
Miela regeneruje siły...
|
|
12-01-2011, 00:49
|
#12 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Avantgarde/black/death/heavy/gothic metal, harsh electro/industrial/ebm, gothic/punk rock
Gram na : Gitarka, ale jedyne co wymiatam to kurz spod szafek...
Panel Piwny:
Otrzymał:
15 za 9 wypowiedzi
Postawił: 5
|
Cytat:
Napisał TruciznaBoga
Bo tekstów satanistycznych nie odbiera się dosłownie. Co to za katolicy ktorzy sluchaja muzyki o szatanie ? Zdeklarowany chrzescijanin nigdy nie bedzie słuchał takich zespołów bo jest to wbrew jego wierze. Zresztą nawet kościół w swojej fanatycznej krucjacie XXI wieku, często bierze sobie za przykład zespoły Rockowe. Według mnie jest to konflikt religijny, a nie strikte muzyczny.
|
Co ma wyznanie do słuchanej muzyki? Zdeklarowany chrześcijanin powinien być pewien swojej wiary i umieć się zdystansować. Ktoś taki jak piszesz musiałby tak samo nie słuchać zespołów nawiązujących do wierzeń mitologicznych (mitologia grecka, nordycka, słowiańska...), bo dotyczą innej, 'heretyckiej' religii, przeczącej katolicyzmowi.
Cytat:
Napisał TruciznaBoga
Tylko pytanie, po co człowiekowi wiara w biblijnego Boga, skoro postępuje zupełnie inaczej niż wiara tego nakazuje, sądze że to kwestia uczciwości wobec siebie, co się robi i w co się wierzy.
|
Czemu słuchanie takiej muzyki miałoby być niezgodne z wiarą? Co w tym złego, jeśli ktoś się nie sugeruje, albo wręcz nie rozumie tekstów?
Cytat:
Napisał andre6616
masz racje i to sie nazywa obłuda i pozerstwo i wkurzaja mie tacy ludzie.ja mimo ze nie jestem zbyt religijny postepuje zgodnie z zasadami napisanymi w bibli,ktore sa moim zdaniem dobre w kwestii moralnosci
|
Nie szafowałbym tak łatwo słowami "obłuda" i "pozerstwo".
Cytat:
Napisał SolarisP
Nie mogę powiedzieć, że skoro jestetm katolikiem, to mam zatkać uszy na krytykę kościoła. Bo kościół jako instytucje tworzą księża + wierni. A to i to to ludzie, którzy niekoniecznie są aniołkami.
Także nie można łączyć kultu Boga, z kultem księdza.
|
Ja osobiście wskazuję zawsze na odrębność trzech pojęć: pojęć religia, wiarę i Kościół.
Cytat:
Napisał SolarisP
Jeżeli ktoś w tekście krytykuje Boga... Coś w deseń Bóg mnie zawiódł, więc nie wierzę, więc odrzucam Boga, więc pentagramy itd.,
|
Ot, inny punkt widzenia.
Cytat:
Napisał SolarisP
Natomiast piosenki o szatanach ruchających dziewice (za przeproszeniem...) wolę po prostu pominąć milczeniem, bo takie teksty są po prostu dziecinne.
|
Eee tam, niektóre są dobre!
Cytat:
Napisał SolarisP
A teksty 100% satanistyczne, czyli szatanie przybądź tu, biblia od tyłu i mordować chrześcijan... To podchodzi trochę pod nietolerancję i nienawiść do całego świata, dlatego takim ludzion radzę nieco ochłonąć.
|
To nie podchodzi pod nietolerancję. To jest jawna wrogość i opozycja wobec religii chrześcijańskiej.
Cytat:
Napisał SolarisP
Kościół tez nie zaleca nienawiści, chociaż są osoby z tych kręgów, które są pełne nienawiści i do satanistów, żydów, wszystkiego co inne itd...
|
A słyszałeś o lefebrystach? Oni to mają dopiero narąbane we łbach, ale prawdopodobnie są bardziej katoliccy niż sam Kościół Katolicki.
Cytat:
Napisał SolarisP
najczęściej taka płyta zawiera jakieś 110% blastów, grindcore
|
A ja myślałem, że temat bardziej nawiązuje do blacku... Poza tym blasty rządzą, ponad nimi tylko łamane rytmy.
|
|
Freakstranger regeneruje siły...
|
|
12-01-2011, 18:46
|
#13 (permalink)
|
|
Przybysz
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: metal/ rock/ trochę punk
Gram na : na nerwach...
Panel Piwny:
Otrzymał:
11 za 6 wypowiedzi
Postawił: 15
|
Sądzę że niewiele, że po tym świecie chodzi niewiele tak zwanych wyznawców Szatana...
Nie chciałabym tutaj popełnić jakiegoś błędu bo wielkimi znawcą nie jestem, ale coś słyszałam... Z tego co wiem Satanizm dzieli się na dwie grupy, Tak zwanych prawdziwych wyznawców Szatana którzy, palą, gwałcą rabują (nie konieczność w takiej kolejności ), bezczeszczą groby i ogólnie są Â?LI...
Takim Satanizmem pogardzam.
Co do tego drugiego... Sedze że najlepiej będzie tu zacytować Bilbie Szatana.
"Stało się konieczne, aby wyszła z ukrycia NOWA religia, oparta na naturalnych instynktach człowieka. Nadano jej już imię. Brzmi ono satanizm"
"Większość satanistów nie traktuje Szatana jako istoty antropomorficznej z rozszczepionymi kopytami, z zakończonym kolcem ogonem i rogami. On jedynie reprezentuje siły natury - moce ciemności, które zostały tak nazwane, ponieważ żadna religia nie chciała wyciągnąć ich z owych ciemności. Nauka również nie umiała dopasować tych mocy do technicznej terminologii. To nie wykorzystany rezerwuar, z którego niewielu może czerpać, ponieważ brakuje im zdolności użycia narzędzia wcześniej nie uszkodzonego i oznakowania wszystkich wprawiających machinę w ruch części. Jest to ta nieustanna potrzeba analizowania, która powstrzymuje większość ludzi przed wykorzystaniem tych wielu kluczy do nieznanego - które satanista woli nazywać "Szatanem".
Szatan jako bóg, półbg, osobisty zbawiciel lub jako cokolwiek, czego imię chciałbyś mu nadać, wymyślony został przez twórca wszystkich religii na świecie z jednego tylko powodu - aby przewodzić tu na ziemi grzesznymi czynnościami i sytuacjom. W konsekwencji wszystko wynikające z psychicznego i duchowego zaspokojenia definiowane było jako "zło"-w ten sposób gwarantując każdemu na całe życie nie usprawiedliwione poczucie winy!
Jeśli więc nazwali nas "złem", złem jesteśmy -i co z tego! Nadszedł Wiek Szatana! Dlaczego więc nie wykorzystać tego i żY??!:"
Satanizm LaVeyski nie jest niczym "złym". Tak więc zespoły satanisyczne nie budzą we mnie żadnego oburzenia, tak samo jak symbolika ale pod warunkiem że jest to wszystko traktowane z rezerwą i umiarem...
Cytat:
Napisał andre6616
masz racje i to sie nazywa obłuda i pozerstwo i wkurzaja mie tacy ludzie.ja mimo ze nie jestem zbyt religijny postepuje zgodnie z zasadami napisanymi w bibli,ktore sa moim zdaniem dobre w kwestii moralnosci
|
Ja tam raczej postępuje zgodnie z moim własnym sumieniem. Bo to co w Biblii uważane jest za grzech dla mnie może nie mieć większego znaczenia...
Nie zamierzam nastawiać drugiego policzka gdy ktoś mnie uderzy.
Staram się po prostu nie krzywdzić innych ale pod warunkiem że inni postępują tak samo wobec mnie. Zasada "oko za oko" bardzo często jest po prostu zła, ale nie zawsze. To zależy od konfliktu w który uwikłany jest człowiek.
Biblia sama w sobie jest niezwykle wartościową księgą.... Ale jej interpretacja Kościoła już nie zawsze.
|
|
Miray regeneruje siły...
|
|
12-01-2011, 22:25
|
#14 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Avantgarde/black/death/heavy/gothic metal, harsh electro/industrial/ebm, gothic/punk rock
Panel Piwny:
Otrzymał:
15 za 9 wypowiedzi
|
Cytat:
Napisał Miray
Satanizm LaVeyski nie jest niczym "złym". Tak więc zespoły satanisyczne nie budzą we mnie żadnego oburzenia, tak samo jak symbolika ale pod warunkiem że jest to wszystko traktowane z rezerwą i umiarem...
|
Widzę, że wreszcie pojawił się ktoś, kto ma pojęcie.
Cytat:
Napisał Miray
Biblia sama w sobie jest niezwykle wartościową księgą.... Ale jej interpretacja Kościoła już nie zawsze.
|
Podobne podejście jak moje.
|
|
|
|
12-01-2011, 22:46
|
#15 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metal, Rock, Elektroniczna
Gram na : Śpiew (Czysty, growl, skrzek), gitara basowa
Panel Piwny:
Otrzymał:
165 za 122 wypowiedzi
Postawił: 56
|
Według Satanistów którzy wierzą w siły natury, ludzki hart ducha i tak dalej. Czyli to co opisywał Anton Szandor LaVey (Stąd też i nazwa Satanizm Laveyański) w swojej książce. Uważa tych True Satanistów za ludzi chorych, niepoczytalnych i za krzywdzący przejaw prawdziwej wiary w Satanizm jak i krzywdzący ich samych. Bo wszelkie media i sam kościół skupiają się właśnie na tych drugich nie zostawiając na nich suchej nitki. Udowadnia to tylko jak krzywdząca jest niewiedza świata i niechęć do poznania prawdziwej interpretacji tej że religii.
Wyciągnięty fragment z wikipedii:
Punktem odniesienia dla satanizmu jest wiara w istnienie „zasady życia” jako siły personifikującej moc natury, w tym seksualność i inne popędy. Szatan (inne używane nazwy to Lucyfer, Belial, Lewiatan, Baphomet czy Set) nie ma wiele wspólnego z piekłem, opętaniem, ofiarami z ludzi i zwierząt i nie jest demonem ani upostaciowionym złem. Satanizm wywodzi się z literatury romantycznej, Raju utraconego Johna Miltona i wielu twórców, jak Baudelaire, którzy mogą być traktowani jako proto-sataniści.
Według niektórych źródeł, innym źródłem tradycji satanistycznej są pisma Aleistera Crowleya[2][3], który szukał wspólnych cech łączących starożytne doktryny pogańskie, gnostycyzm, różokrzyżowców, teozofię, buddyzm, chrześcijaństwo, magię oraz wiele innych religii oraz prądów filozoficznych i stworzył koncept filozoficzno-mistyczny znany jako Thelema. Uważna lektura dzieł Crowleya ujawnia jednak, iż niewiele ma ona wspólnego z satanizmem, zaś sam Crowley był tak często traktowany ze względu na negatywny stosunek, jaki miał do chrześcijaństwa. Nie przeszkadza to jednak satanistom obficie czerpać z Thelemy.
Według satanistów piekło i niebo (raj) nie istnieją. Człowiek jest zwierzęciem, które powinno skończyć z hipokryzją i głupotą (najważniejszy grzech według LaVeya), zacząć żyć pełnią życia, kochać tylko tych, którzy na miłość zasługują, a szkodzić swoim nieprzyjaciołom, zaspokajać swoje pragnienia, zamiast je tłumić. Sataniści nie wierzą w zbawienie i życie pozagrobowe, ale sądzą, że każdy może zbawić się sam. W tym celu dążą do zrealizowania swoich namiętności i pragnień, ze szczególnym uwzględnieniem siedmiu grzechów głównych. Nie dopuszczają zewnętrznych ograniczeń moralnych czy kulturowych. Negatywnie oceniane są w satanizmie cnoty powściągliwości i altruizmu. Satanizm nakazuje czynić innym to, co inni tobie czynią oraz angażować się w aktywność seksualną zgodnie ze swoim potrzebami. Członkowie Kościoła Szatana czczą zwierzęta i dzieci jako przejawy życia.
|
Immortal-Soul regeneruje siły...
|
|
12-01-2011, 23:53
|
#16 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
15 za 9 wypowiedzi
|
Hm... Zastanawiam się czy ktoś piszący artykuł w wikipedii nie popełnił przypadkiem jakiejś gafy. Jakie znaczenie miałaby dla nich symbolika czczenia zwierząt w tym wypadku? Chodzi tu po prostu o szacunek do zwierząt i dzieci jako naturalnych magów, jako najczystszych przejawów życia nieskażonych cywilizacją.
|
|
|
|
13-01-2011, 21:02
|
#17 (permalink)
|
|
Przybysz
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: metal/ rock/ trochę punk
Gram na : na nerwach...
Panel Piwny:
Otrzymał:
11 za 6 wypowiedzi
Postawił: 15
|
Cytat:
Napisał Freakstranger
Hm... Zastanawiam się czy ktoś piszący artykuł w wikipedii nie popełnił przypadkiem jakiejś gafy. Jakie znaczenie miałaby dla nich symbolika czczenia zwierząt w tym wypadku? Chodzi tu po prostu o szacunek do zwierząt i dzieci jako naturalnych magów, jako najczystszych przejawów życia nieskażonych cywilizacją.
|
Tu się z tobą nie zgodzę... Immortal-Soul ma racje. A na potwierdzenie jego wypowiedzi ponowie przytoczę cytat z Biblii Szatana autorstwa pana LaVeya
Cytat:
|
Napisał LaVey
Człowiek i zwierzę są dla satanisty czymś boskim. Najczystsza forma cielesnej egzystencji spoczywa w ciałach zwierząt i małych dzieci, które nie stały się na tyle dojrzałe, aby czynić wbrew swoim naturalnym pragnieniom. Są w stanie dostrzegać rzeczy, jakich przeciętny dorosły nigdy nie spodziewa się zobaczyć. Dlatego też satanista uważa te istoty za święte, zdając sobie sprawę, że może wiele się nauczyć od tych naturalnych magów świata.
|
Sądzę że autor tego artykułu nie miał namyśli czczenia zwierząt jak bóstwo. Nikt nie składa im ofiar i nie wznosi do nich modlitw.... Chodzi po prostu o to, że zarówno dziecko jak i zwierze nie cofnie się przed niczym żeby zdobyć to co chce. Nie ograniczają ich praktycznie żadne prawa, a nawet jeśli takowe istnieją to nie zdają sobie z tego sprawy (w przypadku dzieci).
Dziecko jest głodne, więc płacze i dostaje cyca! A zwierze? Zwierze nie cofnie się przed niczym żeby zdobyć pożywienie.. Na tym samym polega Satanizm. Dążyć do własnego celu tak samo jak dzieci i zwierzęta.
Co do fragmentu z Wikipedii można by tak jeszcze dodać, że ponad wszystko cenią wolność.
|
|
Miray regeneruje siły...
|
|
13-01-2011, 22:41
|
#18 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
15 za 9 wypowiedzi
|
Cytat:
Napisał Miray
Sądzę że autor tego artykułu nie miał namyśli czczenia zwierząt jak bóstwo. Nikt nie składa im ofiar i nie wznosi do nich modlitw.... Chodzi po prostu o to, że zarówno dziecko jak i zwierze nie cofnie się przed niczym żeby zdobyć to co chce. Nie ograniczają ich praktycznie żadne prawa, a nawet jeśli takowe istnieją to nie zdają sobie z tego sprawy (w przypadku dzieci).
Dziecko jest głodne, więc płacze i dostaje cyca! A zwierze? Zwierze nie cofnie się przed niczym żeby zdobyć pożywienie.. Na tym samym polega Satanizm. Dążyć do własnego celu tak samo jak dzieci i zwierzęta.
Co do fragmentu z Wikipedii można by tak jeszcze dodać, że ponad wszystko cenią wolność.
|
Cytat:
Napisał Antonuś Szandoruś LaVeyek
Człowiek i zwierzę są dla satanisty czymś boskim. Najczystsza forma cielesnej egzystencji spoczywa w ciałach zwierząt i małych dzieci, które nie stały się na tyle dojrzałe, aby czynić wbrew swoim naturalnym pragnieniom. Są w stanie dostrzegać rzeczy, jakich przeciętny dorosły nigdy nie spodziewa się zobaczyć. Dlatego też satanista uważa te istoty za święte, zdając sobie sprawę, że może wiele się nauczyć od tych naturalnych magów świata.
|
Ale gdzie masz tu coś o CZCZENIU? Uznawanie za święte nie równa się czci. Oddawanie czci to coś więcej niż szacunek. Ja uznaję świętość Chucka Schuldinera w muzyce gitarowej, ale go nie czczę. To o czym mówię to jak najbardziej szacunek i podziw, ale nie cześć. ^ ^ Bywa, że i wikipedię trzeba poprawiać. ^ ^
Ostatnio edytowane przez Freakstranger ; 14-01-2011 o 14:35
|
|
|
|
| Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej! |
|
|
Tagi
|
biblia, black, demo, exbitz, gra, inne, katolicyzm, księża, moce, muzycy, muzyka, pentagramy, pod, prawa, przed, punk, pytanie, płyta, płyty, religia, satanizm, ska, szatan, sława, teksty, typu, wiara, wolność, wyznanie, zbawienie, zespół, zespoły, znaczenie, zombie, życie  |
| Narzędzia wątku |
Przeszukaj ten temat |
|
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|