|
|
|
03-02-2010, 23:29
|
#1 (permalink)
|
|
Ladies & Moderator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: metal/rock
Panel Piwny:
Otrzymał:
82 za 58 wypowiedzi
Postawił: 42
|
Samookaleczenie .
Coraz częściej w nazej subkulturze słyszymy o samookaleczeniu .
Czy jest ono powodowane przez jakieś choroby psychiczne ?
Ja osobiście nie potrafie pojąć dlaczego takie osoby to robią .
Co myślicie na ten temat ?

From now on ...
Mój up nie działa ? Nie pisz do mnie PM .
Zgłoś to w odpowiednim dziale !
|
|
Maja regeneruje siły...
|
|
04-02-2010, 00:08
|
#2 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Progressive metal, black metal, death metal
Gram na : Ibanez RG 321MH, Zoom G2.1u
Panel Piwny:
Otrzymał:
37 za 33 wypowiedzi
Postawił: 11
|
to zależy co by wziąć pod uwagę .png) no bo jest coś takiego jak bio tatuaże, które robi się igłą do krwi, i wpuszcza się tam jakiś atrament. Jednak są osoby które robią sobie same takie niby bio tatuaże, z tym, że w postaci blizn bez atramentu. Mam na myśli tutaj jakieś napisy itd. Ale jeśli chodzi o tzw żyletki to kompletnie ludzi nie rozumiem...czy to im sprawia przyjemność? czy lubią cierpieć? Jest taka filozofia (pisałem coś o tym przy Tool'u), że poprzez cierpienie poznajemy siebie, ale z tego co mi wiadomo, okaleczenia występują najczęściej wśród nieletnich i imo są oni zbyt młodzi by filozofować itd.
Ostatnio edytowane przez Panzram ; 04-02-2010 o 00:11
|
|
Panzram jest online
|
|
04-02-2010, 03:19
|
#3 (permalink)
|
|
Przybysz
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: black,pagan,death i reszta
Gram na : pile tarczowej
Panel Piwny:
Otrzymał:
5 za 5 wypowiedzi
Postawił: 11
|
Cytat:
Napisał Panzram
to zależy co by wziąć pod uwagę .png) no bo jest coś takiego jak bio tatuaże, które robi się igłą do krwi, i wpuszcza się tam jakiś atrament. Jednak są osoby które robią sobie same takie niby bio tatuaże, z tym, że w postaci blizn bez atramentu. Mam na myśli tutaj jakieś napisy itd. Ale jeśli chodzi o tzw żyletki to kompletnie ludzi nie rozumiem...czy to im sprawia przyjemność? czy lubią cierpieć? Jest taka filozofia (pisałem coś o tym przy Tool'u), że poprzez cierpienie poznajemy siebie, ale z tego co mi wiadomo, okaleczenia występują najczęściej wśród nieletnich i imo są oni zbyt młodzi by filozofować itd.
|
Ja się z ta opinią zgodze ale tylko po części . Faktem jest że to nastolatkowie przodują w zadawaniu sobie bólu ale znam też starsze osoby które tak robią . Wydaje mi się że nie ma to nic wspólnego z chorobami psychicznymi . Uważam że to pozwala im "wylać " emocje bo jak by ktoś nie zauważył - rzadko kiedy tnie się szczęśliwy człowiek .
|
|
PanPiła regeneruje siły...
|
|
05-02-2010, 23:35
|
#4 (permalink)
|
|
666 The Evil One Ojciec redaktor
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: wszystko co ma nazwę rózną od ... TECHNO.... bleee
Gram na : chyba gitara ;]
Panel Piwny:
Otrzymał:
69 za 47 wypowiedzi
Postawił: 178
|
myśle ze z tym wylewaniem emocji to jak najbardziej racja, ale to też zalezy od przypadku
pamiętam jeszcze za czasów gimnazjum jak była ta wielka moda na EMO, i laski które cieły się dosłownie na pokaz, uważam ze to było bez sensu, niektóre miały naprawde nixle pocharatane ręce, i widac było że tak naprawde chodziło nie o cos głeszego, tylko o zwykłe pozerstwo... w TYM przyadku to poprostu idiotyzm i głupota
|
|
roszpun regeneruje siły...
|
|
06-02-2010, 14:29
|
#5 (permalink)
|
|
Pijawa
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metallica
Panel Piwny:
Otrzymał:
0 za 0 wypowiedzi
Postawił: 0
|
Luuudzie!!!! "Cięcie się" to efekt problemów psychicznych, jedni w wyniku ogromnego stresu pija inni palą, jeszcze inni ćpają a niektórzy sie tną. Z tym trzeba do lekarza od głowy. Cięcie sie to sposób na odreagowanie, sposób żeby zapomnieć o stresie i problemach. W tym nie ma nic głębszego. To tylko i wyłącznie ludzka głupota i bezmyślność.
Inna sprawa jezeli jest to skaryfikacja czy inne zabiegi tego typy, czyli sposób na ozdobienie ciala. W tedy to już sprawa tego czy coś się nam podoba czy nie.
|
|
Chmielicks regeneruje siły...
|
|
11-02-2010, 12:45
|
#6 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: http://lastfm.pl/user/Cruisher
Gram na : na kaloryferze z sąsiadami
Panel Piwny:
Otrzymał:
45 za 31 wypowiedzi
Postawił: 60
|
W większości to się z wami zgadzam.
Rozmawiałem kiedyś po koncercie z jakąś dziewczyną, która się kiedyś cięła żeby rodzice zwrócili na nią uwage, żeby się nią po prostu zainteresowali. Myśle że to był objaw bezradności, desperacji, może też psychicznego doła czy deprechy, różnie to można nazwać.
I z takimi ludźmi powinno się rozmawiać, a nie traktować ich jak psycholi albo debili (a tak przeważnie ludzie na to patrzą), po prostu się nimi interesować, bo to może być tylko początek czegoś gorszego.
Na razie miałem do czynienia tak dogłębnie z jednym takim przypadkiem, ale podobno niektórzy robią to argumentując, że "wypuszczają z siebie zło", albo że to im daje ulge, odpręża.
W każdym przypadku takie odchyły nie są normalne - wiadomo, ale takie cięcie się bo ktoś chce przekonać się jak to jest, czy pod publike, to już kompletna głupota.
Jak komuś się nudzi to lepiej pomóc ubić prosiaka u babki na wsi i też będzie sporo krwi, no i można przy okazji kaszankę zrobić

żyjemy z nadzieją że odkryjemy dlaczego ją mamy...
|
|
Cruisher regeneruje siły...
|
|
23-04-2011, 16:35
|
#7 (permalink)
|
|
Przybysz
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: goth metal, rock, punk
Gram na : skrzypce, altówka, fortepian
Panel Piwny:
Otrzymał:
6 za 4 wypowiedzi
Postawił: 4
|
Również po części się z wami zgadzam. Ale po samookaleczeniu mózg produkuje endorfiny, które są odpowiedzialne za zadowolenie, tłumią ból nawet fizyczny i ten psychiczny. Zazwyczaj powodem przez który ludzie zaczynają są problemy albo czysta ciekawość. Osoba ta się uspokaja, a nawet cieszy. Po jakimś czasie robi to po prostu z nudów, żeby znowu się zrobiło weselej. Czasem może zabrnąć tak daleko, że tnie się kiedy jest jej źle, kiedy jest szczęśliwa lub tak po prostu, bo ma taki kaprys. I tu przechodzi to w uzależnienie. Bo przecież od tego też się można uzależnić. Niestety czasem dzieje się tak, że osoba zadaje sobie coraz głębsze cięcia i w różnych miejscach. Często nie jest świadoma, że może sobie przez to zrobić krzywdę.
|
|
czarna-inna regeneruje siły...
|
|
23-04-2011, 18:38
|
#8 (permalink)
|
|
Pani Manager
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: rock.metal.grunge.punk.
Gram na : gitarra
Panel Piwny:
Otrzymał:
22 za 18 wypowiedzi
Postawił: 26
|
Prawdą jest, że rzadko kiedy ludzie tną się, żeby się zabić. Są inne, skuteczniejsze sposoby na to. Znam kilka osób, które się cięły i to raczej wynikało z ich bezradności w pewnych sytuacjach, a także z braku zainteresowania osób im bliskich. Często to wynika z problemów na tle emocjonalnym i problemów w domu. Oczywiście są inne sposoby na okazywanie tego, ale często te osoby nie widzą innych rozwiązań,
Czy uważacie, że cięcie stało się pewnego rodzaju modą?
Osobiście uważam, że tak. Ktoś to musiał przecież rozpropagować i rozszerzyć, a przyjęła to większa masa młodego społeczeństwa.
A co do radości z cięcia się, wydaje mi się, że poniekąd to tak działa. Jakaś tam ulga i uważamy, że "sytuacja stała się opanowana". Niesłusznie.
Powiem Wam jednak, że nie łatwo się z tego "wyleczyć"...
|
|
Inka regeneruje siły...
|
|
23-04-2011, 19:18
|
#9 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metal,Rock
Gram na : Gitara (każda nawet trochę na basie)
Panel Piwny:
Otrzymał:
14 za 12 wypowiedzi
Postawił: 84
|
a ja zgadzam się z roszpunką tylko i wyłącznie chodzi tu o jebany popis i modę nie wiem czy te dzieciaki parę razy upuszczono w dzieciństwie ale mają na pewno niepokolei w głowach...
W dupie im się poprzewracało bo teraz mają za dużo kiedyś człowiek cieszył się z byle głupoty a teraz do szczęścia potrzebne im są blizny "dla szpanu" jak to teraz mówią...
Na dzień dzisiejszy na to wszystko przyczynia się pojebana telewizja (jakieś pieprzone vivy i mtv) i jeszcze bardziej pojebana muzyka a niech sobie tą żyletką zjadą na żyły lub na tętnice będzie spokój
|
|
Patelnia regeneruje siły...
|
|
23-04-2011, 20:02
|
#10 (permalink)
|
|
Pani Manager
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: rock.metal.grunge.punk.
Gram na : gitarra
Panel Piwny:
Otrzymał:
22 za 18 wypowiedzi
Postawił: 26
|
Cytat:
Napisał Patelnia
kiedyś człowiek cieszył się z byle głupoty
|
I tu masz świętą rację. Sama widzę po sobie, że kiedyś (jak byłam młodsza i niewiele miałam) to cieszyłam się o wiele, wiele bardziej. Ale taka jest już natura dzieci, że potrafią niesamowicie wytwarzać endorfiny z byle bzdury. Może to i też kwestia czasów, bo "kiedy byłem w Twoim wieku..." nie miałem nic i się bawiłem z kolegami na trzepaku...
Teraz to internet, telewizja, moda i pęd za nowinkami robią swoje.
|
|
Inka regeneruje siły...
|
|
| Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej! |
|
|
Tagi
|
efekt, imo, inne, internet, maja, mod, muzyka, napisy, panzram, patelnia, piwo, pod, sami sobie, samokaleczenie, telewizja, tool  |
| Narzędzia wątku |
Przeszukaj ten temat |
|
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|