metalzone.pl
Dołącz już teraz! Bogaty dział download, nowości ze świata muzyki.
portal
Tabulatury Sklep - akcesoria rock/metal
nawigacja
Newsy
Nowości CD/DVD
Ogłoszenia rock/metal
Mapa Metalzonowców
strefa usera
Mój profil

Get Adobe Flash player

Kliknij » zostanie otwarty player w nowym oknie!

Podoba Ci się nasza strona ?
Kliknij button poniżej!

oraz

stare 03-02-2010, 23:29   #1 (permalink)
Ladies & Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: metal/rock

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie Samookaleczenie .

Coraz częściej w nazej subkulturze słyszymy o samookaleczeniu .
Czy jest ono powodowane przez jakieś choroby psychiczne ?

Ja osobiście nie potrafie pojąć dlaczego takie osoby to robią .

Co myślicie na ten temat ?

Mój up nie działa ? Nie pisz do mnie PM .
Zgłoś to w odpowiednim dziale !
Maja regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-02-2010, 00:08   #2 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Progressive metal, black metal, death metal

Gram na : Ibanez RG 321MH, Zoom G2.1u

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

to zależy co by wziąć pod uwagę no bo jest coś takiego jak bio tatuaże, które robi się igłą do krwi, i wpuszcza się tam jakiś atrament. Jednak są osoby które robią sobie same takie niby bio tatuaże, z tym, że w postaci blizn bez atramentu. Mam na myśli tutaj jakieś napisy itd. Ale jeśli chodzi o tzw żyletki to kompletnie ludzi nie rozumiem...czy to im sprawia przyjemność? czy lubią cierpieć? Jest taka filozofia (pisałem coś o tym przy Tool'u), że poprzez cierpienie poznajemy siebie, ale z tego co mi wiadomo, okaleczenia występują najczęściej wśród nieletnich i imo są oni zbyt młodzi by filozofować itd.

Ostatnio edytowane przez Panzram ; 04-02-2010 o 00:11
Panzram jest online   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-02-2010, 03:19   #3 (permalink)
Przybysz

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: black,pagan,death i reszta

Gram na : pile tarczowej

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Cytat:
Napisał Panzram Zobacz post
to zależy co by wziąć pod uwagę no bo jest coś takiego jak bio tatuaże, które robi się igłą do krwi, i wpuszcza się tam jakiś atrament. Jednak są osoby które robią sobie same takie niby bio tatuaże, z tym, że w postaci blizn bez atramentu. Mam na myśli tutaj jakieś napisy itd. Ale jeśli chodzi o tzw żyletki to kompletnie ludzi nie rozumiem...czy to im sprawia przyjemność? czy lubią cierpieć? Jest taka filozofia (pisałem coś o tym przy Tool'u), że poprzez cierpienie poznajemy siebie, ale z tego co mi wiadomo, okaleczenia występują najczęściej wśród nieletnich i imo są oni zbyt młodzi by filozofować itd.
Ja się z ta opinią zgodze ale tylko po części . Faktem jest że to nastolatkowie przodują w zadawaniu sobie bólu ale znam też starsze osoby które tak robią . Wydaje mi się że nie ma to nic wspólnego z chorobami psychicznymi . Uważam że to pozwala im "wylać " emocje bo jak by ktoś nie zauważył - rzadko kiedy tnie się szczęśliwy człowiek .
PanPiła regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-02-2010, 23:35   #4 (permalink)
666
The Evil One
Ojciec redaktor

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: wszystko co ma nazwę rózną od ... TECHNO.... bleee

Gram na : chyba gitara ;]

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

myśle ze z tym wylewaniem emocji to jak najbardziej racja, ale to też zalezy od przypadku

pamiętam jeszcze za czasów gimnazjum jak była ta wielka moda na EMO, i laski które cieły się dosłownie na pokaz, uważam ze to było bez sensu, niektóre miały naprawde nixle pocharatane ręce, i widac było że tak naprawde chodziło nie o cos głeszego, tylko o zwykłe pozerstwo... w TYM przyadku to poprostu idiotyzm i głupota
roszpun regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 06-02-2010, 14:29   #5 (permalink)
Pijawa

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Metallica

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Luuudzie!!!! "Cięcie się" to efekt problemów psychicznych, jedni w wyniku ogromnego stresu pija inni palą, jeszcze inni ćpają a niektórzy sie tną. Z tym trzeba do lekarza od głowy. Cięcie sie to sposób na odreagowanie, sposób żeby zapomnieć o stresie i problemach. W tym nie ma nic głębszego. To tylko i wyłącznie ludzka głupota i bezmyślność.
Inna sprawa jezeli jest to skaryfikacja czy inne zabiegi tego typy, czyli sposób na ozdobienie ciala. W tedy to już sprawa tego czy coś się nam podoba czy nie.
stare 11-02-2010, 12:45   #6 (permalink)
Administrator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: http://lastfm.pl/user/Cruisher

Gram na : na kaloryferze z sąsiadami

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

W większości to się z wami zgadzam.

Rozmawiałem kiedyś po koncercie z jakąś dziewczyną, która się kiedyś cięła żeby rodzice zwrócili na nią uwage, żeby się nią po prostu zainteresowali. Myśle że to był objaw bezradności, desperacji, może też psychicznego doła czy deprechy, różnie to można nazwać.
I z takimi ludźmi powinno się rozmawiać, a nie traktować ich jak psycholi albo debili (a tak przeważnie ludzie na to patrzą), po prostu się nimi interesować, bo to może być tylko początek czegoś gorszego.

Na razie miałem do czynienia tak dogłębnie z jednym takim przypadkiem, ale podobno niektórzy robią to argumentując, że "wypuszczają z siebie zło", albo że to im daje ulge, odpręża.

W każdym przypadku takie odchyły nie są normalne - wiadomo, ale takie cięcie się bo ktoś chce przekonać się jak to jest, czy pod publike, to już kompletna głupota.
Jak komuś się nudzi to lepiej pomóc ubić prosiaka u babki na wsi i też będzie sporo krwi, no i można przy okazji kaszankę zrobić

żyjemy z nadzieją że odkryjemy dlaczego ją mamy...
Cruisher regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 23-04-2011, 16:35   #7 (permalink)
Przybysz

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: goth metal, rock, punk

Gram na : skrzypce, altówka, fortepian

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Również po części się z wami zgadzam. Ale po samookaleczeniu mózg produkuje endorfiny, które są odpowiedzialne za zadowolenie, tłumią ból nawet fizyczny i ten psychiczny. Zazwyczaj powodem przez który ludzie zaczynają są problemy albo czysta ciekawość. Osoba ta się uspokaja, a nawet cieszy. Po jakimś czasie robi to po prostu z nudów, żeby znowu się zrobiło weselej. Czasem może zabrnąć tak daleko, że tnie się kiedy jest jej źle, kiedy jest szczęśliwa lub tak po prostu, bo ma taki kaprys. I tu przechodzi to w uzależnienie. Bo przecież od tego też się można uzależnić. Niestety czasem dzieje się tak, że osoba zadaje sobie coraz głębsze cięcia i w różnych miejscach. Często nie jest świadoma, że może sobie przez to zrobić krzywdę.
czarna-inna regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 23-04-2011, 18:38   #8 (permalink)
Pani Manager

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: rock.metal.grunge.punk.

Gram na : gitarra

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Prawdą jest, że rzadko kiedy ludzie tną się, żeby się zabić. Są inne, skuteczniejsze sposoby na to. Znam kilka osób, które się cięły i to raczej wynikało z ich bezradności w pewnych sytuacjach, a także z braku zainteresowania osób im bliskich. Często to wynika z problemów na tle emocjonalnym i problemów w domu. Oczywiście są inne sposoby na okazywanie tego, ale często te osoby nie widzą innych rozwiązań,

Czy uważacie, że cięcie stało się pewnego rodzaju modą?

Osobiście uważam, że tak. Ktoś to musiał przecież rozpropagować i rozszerzyć, a przyjęła to większa masa młodego społeczeństwa.

A co do radości z cięcia się, wydaje mi się, że poniekąd to tak działa. Jakaś tam ulga i uważamy, że "sytuacja stała się opanowana". Niesłusznie.
Powiem Wam jednak, że nie łatwo się z tego "wyleczyć"...
Inka regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 23-04-2011, 19:18   #9 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Metal,Rock

Gram na : Gitara (każda nawet trochę na basie)

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

a ja zgadzam się z roszpunką tylko i wyłącznie chodzi tu o jebany popis i modę nie wiem czy te dzieciaki parę razy upuszczono w dzieciństwie ale mają na pewno niepokolei w głowach...
W dupie im się poprzewracało bo teraz mają za dużo kiedyś człowiek cieszył się z byle głupoty a teraz do szczęścia potrzebne im są blizny "dla szpanu" jak to teraz mówią...
Na dzień dzisiejszy na to wszystko przyczynia się pojebana telewizja (jakieś pieprzone vivy i mtv) i jeszcze bardziej pojebana muzyka a niech sobie tą żyletką zjadą na żyły lub na tętnice będzie spokój
Patelnia regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 23-04-2011, 20:02   #10 (permalink)
Pani Manager

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: rock.metal.grunge.punk.

Gram na : gitarra

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Cytat:
Napisał Patelnia Zobacz post
kiedyś człowiek cieszył się z byle głupoty
I tu masz świętą rację. Sama widzę po sobie, że kiedyś (jak byłam młodsza i niewiele miałam) to cieszyłam się o wiele, wiele bardziej. Ale taka jest już natura dzieci, że potrafią niesamowicie wytwarzać endorfiny z byle bzdury. Może to i też kwestia czasów, bo "kiedy byłem w Twoim wieku..." nie miałem nic i się bawiłem z kolegami na trzepaku...

Teraz to internet, telewizja, moda i pęd za nowinkami robią swoje.
Inka regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej!

Tagi
efekt, imo, inne, internet, maja, mod, muzyka, napisy, panzram, patelnia, piwo, pod, sami sobie, samokaleczenie, telewizja, tool

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania