metalzone.pl
Dołącz już teraz! Bogaty dział download, nowości ze świata muzyki.
portal
Tabulatury Sklep - akcesoria rock/metal
nawigacja
Newsy
Nowości CD/DVD
Ogłoszenia rock/metal
Mapa Metalzonowców
strefa usera
Mój profil

Get Adobe Flash player

Kliknij » zostanie otwarty player w nowym oknie!

Podoba Ci się nasza strona ?
Kliknij button poniżej!

oraz

stare 02-07-2011, 17:59   #1 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Progressive metal, black metal, death metal

Gram na : Ibanez RG 321MH, Zoom G2.1u

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie Nile- Annihilation of the Wicked [LP 2005] [Technical/Brutal Death Metal]

Tracklist:
1. Dusk Falls Upon the Temple of the Serpent on the Mount of Sunrise - 0:51
2. Cast Down the Heretic - 5:45
3. Sacrifice Unto Sebek - 3:03
4. User-Maat-Re - 9:14
5. The Burning Pits of the Duat - 3:52
6. Chapter of Obeisance Before Giving Breath to the Inert One in the Presence of the Crescent Shaped Horns - 5:21
7. Lashed to the Slave Stick - 4:18
8. Spawn of Uamenti - 1:14
9. Annihilation of the Wicked - 8:36
10. Von Unaussprechlichen Kulten - 9:46

Czwarty studyjny album Nile'a, który bardzo cenię. Piekielnie szybki, za sprawą George'a Kollias'a, kosmicznie ciężki i techniczny. Jeśli ktoś uważa, że do grania takiej muzyki nie potrzeba dużych umiejętności niech ginie! Do grania takich riffów i solówek potrzeba rąk nie z tej ziemi. A perkusja? Kollias to IMO najlepszy i najszybszy metalowy pałker. Wystarczy psłuchać.

Album otwiera niespełna minutowe intro o długim tytule Dusk Falls Upon the Temple of the Serpent on the Mount of Sunrise. Nie ma co się rozpisywać. Takie w stylu egipskim, bo Nile inspiruje się kulturą Egiptu.

Drugi uderza jak piorun Cast Down the Heretic. Dla mnie to kawałek nr 1 jeśli chodzi o Nile'a i cały Death Metal. Piekielnie szybka stopa i naprawdę zaje*isty riff w 0:07, który powtarza się w utworze jeszcze kilka razy. No miazga normalnie. Praktycznie nie ma tutaj czasu żeby odetchnąć. Nie ma żadnych zwolnień, szybkość jak uj. Gdzieś w 2:34 zaczyna się mega solo. Najlepsza Death Metalowa solówka jaką słyszałem! Druga gitara cały czas robi niesamowite tło. Naprawdę świetna robota. w 3:32 zaczyna się świetny moment. Uwielbiam kawałem w 3:40, gdzie podwójna stopa gra bardzo szybko a werbel wolno. No genialna sprawa. A później gitara z prędkością światła. Cała solówka trwa 2 minuty co jest chyba rzadkością w takiej muzyce. Później następuje zwolnienie tempa i wykrzyczany zostaje tytuł. Potem znowu riff z początku i ostro aż do końca.

Trzeci mamy Sacrifice Unto Sebek do którego nakręcony został teledysk. Jest zupełnie inny od poprzednika. Zaczyna się bardzo wolno i ciężko, ale nie znaczy to, że nie będzie szybko. Mamy ciężki riff, najpierw na niskich dźwiękach, a później dochodzi oktawa. Po wstępie wchodzi szybkie tempo i wokal w stylu "szczekania", które bardzo lubię. W połowie utworu mamy zwolnienie i wysoki riff, który za chwilę grany jest nisko. I powraca tempo. Stop i tornado z krótką solówką. Zaraz potem outro takie jak intro.

Dalej mamy prawie najdłuższy utwór na albumie. User-Maat-Re, bo tak brzmi jego tytuł trwa ponad 9 minut. Na początku jest fajny klimatyczny wstęp na akustyku czy czymś takim. Po wstępie jest dość szybko, jednak został uzyskany tutaj bardzo ciekawy efekt. Na bębnach jest szybka podwójna stopa, a gitary grają tak flegmatycznie, że zdaje się jakby było bardzo wolno. Oczywiście nie brakuje tutaj szybkich momentów z szybkimi technicznymi riffami. Gdzieś w 3:17 zaczyna się flegmatyczna ale bardzo dobrze brzmiąca solówka. Później duże zwolnienie i ciekawy motyw na gitarach. A po nim gitary dalej wolno a stopa jak młot pneumatyczny. Za chwilę zwalnia i wchodzi wokal. Do tego grany jest ciekawy riff. Około 6 minuty jest zatrzymanie po którym wchodzi już wcześniej grany riff. Bębny szybko gitara flegmatycznie. Całe outro brzmi niesamowicie, złowrogo, niespokojnie.

Piąty w kolejności jest The Burning Pits of the Duat. Po wolniejszym kawałku przyszedł czas na bardzo szybki. Wszystkie instrumenty grają piekielnie szybko. Pierwsza solówka zaczyna się dość wcześnie, a po niej w okolicach 2 minuty na wokal znowu wchodzi "szczekanie". Dalej druga solówka IMO lepsza od pierwszej. Nawet na chwilę nie ma zatrzymania, do końca trzymają piekielne tempo. I na koniec jest jeszcze jedno gitarowe solo.

Dalej nadchodzi kawałek o najdłuższym tytule na albumie Chapter of Obeisance Before Giving Breath to the Inert One in the Presence of the Crescent Shaped Horns. Stylowo podobny jest do poprzednika. Również od początku jest bardzo szybko i solówka wcześnie się zaczyna. W połowie utworu jest krótkie zatrzymanie i ciekawy riff. Później chwilę szybko i wchodzi bardzo dobry motyw z dość wolną perkusją. W tle słychać robiące wschodni klimat talerze. Całe outro naprawdę bardzo dobrze brzmi.

Następnie wjeżdża bardzo fajny kawałek Lashed to the Slave Stick, ciut wolniejszy od poprzedników. Jest tutaj ciekawie brzmiące przeplatanie wokalu z dobrymi szybkimi riffami. Później wchodzi inny riff po czym powrót do poprzedniego motywu. Dalej kilka kostkowanych riffów z szybkim tempem i zwolnienie. A na koniec powrót do pierwszego motywu. Utwór kończy się dość niespodziewanie.

Ósmy jest taki dziwny przerywnik. Robi dziwny klimat. Są tam jakieś instrumenty i słychać jakieś niespokojne głosy. Nosi tytuł Spawn of Uamenti.

Po nim wchodzi tytułowy przezaje*isty Annihilation of the Wicked. Początek bardzo przypomina Cast Down the Heretic, ale cały utwór jest zupełnie inny. Po wstępie wchodzi niespokojna gitara, ach ten klimat. Uwielbiam ten początek. za chwilę dochodzi druga gitara, bas i perkusja. Pierwsza część motywu wolno na bębnach, a druga piekielnie szybko. Dalej raz wolniej raz szybciej, riffy niby nieskomplikowane, ale brzmią świetnie. Jest tutaj coś podobnego do User-Maat-Re, znaczy bębny szybko gitary wolniej. W 5 minucie jest świetny moment. Najpierw wszystko walcowato, a za chwilę mega tempo na stopie. Dalej tak jak wcześniej, niby wolno, ale szybko. Później mamy outro z pierwszym motywem na gitarze. I tak jak wcześniej, perkusja najpierw wolno później szybko.

Na koniec mamy Von Unaussprechlichen Kulten. Jest to najdłuższy kawałek na albumie. Moja dziewczyna wiedziała co oznacza tytuł, ale ja zapomniałem. Zaczyna się gongiem czy czymś takim. Wchodzi wolny riff a za chwilę bębny. Chwilę grają dość szybko, po czym wchodzi mega wolne i ciężkie "przerywanie" z growlem jakich mało. Super efekt. Później szybciej, kostkowanie riffy i stop. Wchodzą wolne riffy z wolną perkusją. Ogólnie jest tutaj bardzo wolno i ciężko. Około 4 minuty wchodzą jakieś dziwne instrumenty. Zaryzykuję i powiem że to trąby. Potem jest szybka solówka i szybkie tempo. Druga gitara też wykonuje bardzo dobrą robotę. Po solówce są wolne ciężkie riffy, a na bębnach raz wolno, raz szybko. Po ostatnich wersach tekstu zaczyna się bardzo dobre outro. Bardzo wolne flegmatyczne i znowu jakieś dziwne talerze w tle robiące klimat.

Dobra jakoś doszedłem do końca. Albumu bardzo dobrze słucha się w słuchawkach, bo na słabych głośnikach stopa może trochę zagłuszać resztę. Jeśli ktoś nigdy nie słuchał tego typu muzyki, a chciałby zacząć, polecam zacząć od tego albumu. Mnie spodobał się od razu, od pierwszego słuchania. Nie ma tutaj ciągłej "sieczki" więc każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam!

Ocena 9,5/10
Panzram upija się dzisiaj na koszt:
andre6616 (02-07-2011)
stare 02-07-2011, 18:22   #2 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Metal, Rock, Elektroniczna

Gram na : Śpiew (Czysty, growl, skrzek), gitara basowa

Piwka Panel Piwny:
Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Immortal-Soul
Domyślnie

Tutaj nie tylko zależy od tego czy to słuchawki czy głośniki, tylko też od ceny jaką się dało za dane słuchawki czy głośniki. Nie oszukujmy się że nie zauważymy różnicy między słuchawkami z Tesco za 40zł a słuchawkami za co najmniej 100zł. Dochodzi do tego kwestia czy słuchamy go z płyty CD, czy formatach Flac który wiadomo jest formatem bezstratnym, czy też Mp3 w kompresji poniżej ~256kbps. Co do samego Nile, to tylko następna płyta czyli Ithyphallic uważam za najsłabszą w całej dotychczasowej dyskografii Nile i daje jej 7/10. Wszystkie inne mają u mnie piekielne 9.5+ do 10 punktów.

Julian Tuwim
Immortal-Soul regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-07-2011, 18:41   #3 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Dla mnie Ithyphallic też jest słabszy.
Co do słuchawek to racja mówiąc o słuchaniu muzyki w słuchawkach mam na myśli duże nauszne słuchawki pokroju Sennheiser'a. Ja mam takie i jakość jest bardzo dobra.
stare 02-07-2011, 18:54   #4 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Thrash,death,heavy metalcore,rock,blues

Gram na : gitare juz mam ale brakuje mi silnej woli zeby sie nauczuc grac;D

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

widac ze niezle sie napracowales przy recenzji,ale wszystko napisane z pasja.Nile'a znam tylko jeden kawalek,a ta recenzje napisales w taki sposób ze nie sposob nie przesluchac tego albumu.mam nadzieje ze nie jest za brutalny,bo nie przepadam za Brutal death metalem.Tak wogole to w tym roku chyba ma wydac nowy album Nile?,cos takiego obilo mi sie o uszy.
andre6616 jest online   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-07-2011, 18:54   #5 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Metal, Rock, Elektroniczna

Gram na : Śpiew (Czysty, growl, skrzek), gitara basowa

Piwka Panel Piwny:
Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Immortal-Soul
Domyślnie

Ja swego czasu kupiłem AKG K77 i też świetnie wszystko słychać.

Julian Tuwim
Immortal-Soul regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-07-2011, 17:09   #6 (permalink)
Ojciec redaktor

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Marduk

Gram na : Wiadomo czym. Nie ma sensu pisać.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Dobra recka tylko dla mnie z metalu to brann dailor jest lepszy. No ale płyta genialna, lepiej sie jej słucha na dobrych głośnikach i głośno, wtedy słychać jak ta płyta jest idealnie wyprodukowana.
Pleasure_to_kill jest online   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-07-2011, 17:31   #7 (permalink)
Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: thrash/death/stoner/hard rock/progressive/hardcore

Gram na : nerwach ;-[

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

bardzo dobry album, ale o zbyt twardym brzmieniu jak na Nile. 7/10
Asarhadon regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-07-2011, 13:09   #8 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

dzięki Panowie za miłe opinie
co do nowego albumu Nile'a nic nie słyszałem, ale byłoby bardzo miło gdyby wydali.
A głośniki mam trochę słabe więc na słuchawkach odniosłem lepsze wrażenie Chciałem se kupić jakieś większe altusy do amplitunera, ale z kasą słabo.
stare 17-07-2011, 19:24   #9 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Thrash,death,heavy metalcore,rock,blues

Gram na : gitare juz mam ale brakuje mi silnej woli zeby sie nauczuc grac;D

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

przesluchalem i powiem ze plyta jest niezla,ale mnie kolana w calosci nie powalila,ale to sprawa mojego gustu.Fajne,klimatyczne intro na poczatku,a nastepny kawalek to naprawde ostra jazda bez wytchnienia.Z pierwsze polowy plyty podoba mi sie kawalek User-Maat-Re,chociaz gdy zobaczylem ze trwa prawie 9 minut to myslalem ze nie dam rady w calosci teogo przesluchac,ale kawalek okazal sie calkiem lajtowy z walcowatym tempem.
Kawalko 5 i 6 nie zrobily na mnie wiekszego wrazenia,a od 7 kawalka do konca plyty jest zajebiscie,a ostatni kawalek to mistrzostwo swiata,ktory jest bardziej klimatyczny i od razu na mysl przyszedl God of emptitness Morbid Angel.
Moja uwage zwrocily jeszcze swietne solowki jak death metal i swietna robota palkera.
Co do nowej plyty,to poszperalem troche w necie i okazalo sie ze to zwykla plotka,ale bylem na Stronie Nile(robi wrazenie!) i w tym roku wydają DVD.
andre6616 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej!

Tagi
2005, album, annihilation, bas, black, brutal death metal, dallas, death, death metal, efekt, gitara, gra, imo, inne, jakich, jaką, karl, kollias, metal, metal., mp3, młot, nadchodzi, nile, perkusja, punk, płyta, płyty, sen, szybkość, teledysk, temple, typu, user, wicked

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania