metalzone.pl
Dołącz już teraz! Bogaty dział download, nowości ze świata muzyki.
portal
Tabulatury Sklep - akcesoria rock/metal
nawigacja
Newsy
Nowości CD/DVD
Ogłoszenia rock/metal
Mapa Metalzonowców
strefa usera
Mój profil

Get Adobe Flash player

Kliknij » zostanie otwarty player w nowym oknie!

Podoba Ci się nasza strona ?
Kliknij button poniżej!

oraz

stare 27-03-2011, 19:40   #1 (permalink)
Przybysz

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Black/Death/Heavy/Power/Melodic Death/Pagan/Blackened Death Metal

Gram na : Gitara, Keyboard

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie Judas Priest - British Steel [Full 1980] [Heavy Metal]

Pamiętam, że pierwszy raz British Steel chwyciłem do ręki, dzięki znajomemu w wakacje 2008 roku, z początku podchodziłem do niej zbyt sceptycznie, gdyż mając w pamięci słuchanie "Nostradamusa" (od której to zaczęła się moja przygoda z Priestami) obawiałem się, że będzie to samo. Dałem się w końcu namówić, płytka wylądowała w odtwarzaczu.

1. Rapid Fire
W sumie już od pierwszych dźwięków tego utworu wiedziałem, że na pewno "Nostradamus" to nie będzie. W tej piosence zwróciła moją uwagę partia gitar, która napędzała cały utwór niczym lokomotywę, dodając fenomenalny wokal i trafione solówki (U "Nostradamusa" parę solówek było dla mnie niewypałem) spowodowały że zachciałem więcej. 10/10

2. Metal Gods
Tu już tego speeda jak w przypadku poprzedniego numeru nie ma, ale za to jest ciężej, dużo ciężej. Âwietnie wpasowane różne odgłosy (maszyn, płyt metalowych etc.) no i tekst w którym Rob Halford wyjaśnia z kim mamy doczynienia. Âwietne. 10/10

3. Breaking the Law
W przypadku Breaking the Law moje obawy odeszły w niepamięć. Âwietny riff (jeden z moich ulubionych w ogóle), brak solówki, która akurat tutaj nie jest potrzebna tutaj riff sam w sobie jest banalną, lecz fantastyczną solówką i znowu głos przy którym niektóre dzisiejsze gwiazdy wysiadają. 10/10!

4. Grinder
"Szlifierka" natomiast nie spodobała mi się i w sumie z całej płyty najbardziej nie lubię tego numeru. Owszem riff i wokal jak zawsze na wysokim poziomie, ale jednak w porównaniu z trzema poprzednimi kawałkami i trzema kolejnymi wypadła może nie słabo, ale trochę gorzej. 9/10

5. United
Typowo koncertowy kawałek, refren jest wręcz stworzony do wspólnego klaskania i śpiewu razem z publicznością, jednak mimo iż zaczyna się dość niemrawo jest świetnym kawałkiem, który zapada w pamięć nie tylko dlatego iż w refrenie w większości się śpiewa jego tytuł. 10/10

6. You Don't Have To Be Old to Be Wise
"Nie jesteś za stary, by być mądrym" ta piosenka powinna być hymnem wszystkich gimnazjalistów, szczególnie przed testami. Jak to jest w przypadku tej płyty riffu nie da się zapomnieć, jest tak charakterystyczny układający się w słowa użyte w tytule, że chcąc-nie chcąc pamięta się tytuł. 10/10

7. Living After Midnight
Przyznam, że tu mnie najbardziej kopnęło. Âwietna perkusja, która "idzie" przez cały utwór, znakomity riff (przyznaje - mój ulubiony Judasów) no i solówka Glenna Tiptona, którą początkujący adept sztuki gitarowej da radę zagrać, co w porównaniu z innymi solówkami tego pana nie jest już tak jasne. 10/10

8. The Rage
Âwietne intro na basie, kapitalnie wpisujące się w kawałek i w zasadzie narzucające od razu rytm i styl gry gitarzystom. Iście marszowe tempo, które powoduje, że ten kawałek znowu jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych Judas Priest jak i nie w ogóle. 10/10

9. Steleer
Przy pierwszym przesłuchaniu strzelił we mnie niczym Living After Midnight, świetny rytmiczny riff, przy którym nogi same chcą skakać, a głowa chce machać. Perkusja, która narzuca te skoki zasługuje na wielką uwagę (tak szczerze mówiąc Dave Holland świetne partie perkusji nagrał na płytach Judas Priest). Solówka też jest fenomenalna, wokal przechodzi najśmielsze oczekiwania. Âwietny finał płyty. 10/10

Podsumowując, British Steel jest arcydziełem metalowym, które śmiało można wskazać początkującemu słuchaczowi, żeby wiedział co go czeka. Mimo, że są małe szanse że w Polsce Judas Priest zaprezentują tak jak przy 30th Anniversary Tour całą płytę British Steel, ale na pewno można spodziewać się Breaking the Law, Living After Midnight czy United. A co do historii, na następny dzień miałem w domu już swój własny egzemplarz.
Steele regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-03-2011, 16:14   #2 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: http://www.lastfm.pl/user/Exbitz

Gram na : Growl

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Ciekawa recenzja, prawie wszystkie utwory 10/10 :P Niemniej, zachęciło mnie to do posłuchania.
exbitz regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 28-03-2011, 16:40   #3 (permalink)
Przybysz

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Black/Death/Heavy/Power/Melodic Death/Pagan/Blackened Death Metal

Gram na : Gitara, Keyboard

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Cytat:
Napisał exbitz Zobacz post
Ciekawa recenzja, prawie wszystkie utwory 10/10 :P Niemniej, zachęciło mnie to do posłuchania.
Prawie wszystkie 10/10, bo to obowiązkowa pozycja i płyta która pokazała w jakim kierunku ma iść muzyka
Steele regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-03-2011, 10:43   #4 (permalink)
Administrator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Metal/Rock/Punk/Reggae

Gram na : elektryk (Cort EVL-X4 + VOX + Zoom G2.1u )

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Tak , te oceny zachęciły i mnie do przesłuchania . Trzeba skombinować płytę

_
yazoo.com.pl | Strony www , Grafika , Animacje Flash , ulotki , Banery , elementy reklamy wizualnej
yazoo regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-03-2011, 19:55   #5 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: heavy metal, hard rock, rock, melodic/power metal, gothic metal, grunge

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Absolutnie pozycja obowiązkowa dla każdego fana prawdziwego heavy metalu. Moje zdanie jest takie że nie ma tu słabego utworu, płyta trzyma poziom od począdku do końca. No i wiadomo album Nostradamus nie dosięga do pięt temu dziełu - no i wiadomo słuchać głośno hehehehe.
saxon regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-05-2011, 03:13   #6 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: thrash metal, heavy metal, black metal, progresywny rock, klasyka, punk rock, post-metal

Gram na : - gitara elektryczna

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Może trochę nie na temat, ale posłuchajcie Sin After Sin. Już przedtem Judasi grali kawał dobrej muzyki.
Rincewind regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-07-2011, 10:34   #7 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Thrash,death,heavy metalcore,rock,blues

Gram na : gitare juz mam ale brakuje mi silnej woli zeby sie nauczuc grac;D

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

w ramach metal hammer festival odrabiam zaleglosci z judaszami i przesluchalem juz British Steel i jest to naprawde swietna plytka,a kolejne czekaja na przesluchanie
andre6616 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej!

Tagi
102, 2008, akurat, album, exbitz, gry, heavy, metal, muzyka, perkusja, przed, płyta, płytę, płyty, rapid, recenzja, steel, słowa, utwory, wakacje

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania