Tracklist:
1. Mein Herz brennt (!)
2. Links 2 3 4
3. Sonne
4. Ich will
5. Feuer frei!
6. Mutter (!)
7. Spieluhr
8. Zwitter
9. Rein raus
10. Adios (!)
11. Nebel
łączny czas trwania: 45:09
(!) - oznaczone utwory, które wg. mnie zasługują na przesłuchanie w pierwszej kolejności, ze względu na swoją niepowtarzalność.
___
Rammstein to zespół, który znam od dłuższego czasu, jednakże ostatnio coś mnie naszło na odtwarzanie ich albumów, więc sięgnąłem najpierw po "Liebe Ist Fur Alle Da", ale uznawszy, że w październiku i listopadzie A.D 2009 nasłuchałem się tego wystarczająco, więc odpaliłem kolejny album...
Mutter, słuchany przeze mnie w całości tylko raz, został odrzucony na półkę (w właściwie w zakamarki partycji) gdy, spodziewając się żywiołowego industrialnego ostrego grania i riffowanych zwrotek, usłyszałem coś zupełnie odwrotnego - riffy i w refrenie, a cała "ostrośc" albumu w zwrotkach...
Jednakże, słuchając tego po raz drugi, stwierdziłem, że niekonwencjonalne zagrywki niezwykle mi pasują...
Tytułowy utwór tylko podkreślił jakość albumu, który smakuje dobrze dopiero po drugim-trzecim przesłuchaniu i uważany jest przez fanów R+ za ich najlepsze dzieło...
Teraz, gdy album odtworzyłem dobre kilkanaście razy, z całą starannością mówię "Ja", potwierdzając opinie grupy, do której zresztą sam należę...
Reasumując:
Mutter spodoba się wszystkim tym, którzy cenią sobie nietuzinkowe granie i nieprzeciętny wokal, a nie "łomot" w głośnikach w stylu "Du Hast" czy "Pussy" (choć takie utwory też są dobre).
Moja ocena: 9/10