|
|
|
07-06-2011, 20:11
|
#11 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: thrash metal, heavy metal, black metal, progresywny rock, klasyka, punk rock, post-metal
Gram na : - gitara elektryczna
Panel Piwny:
Otrzymał:
46 za 39 wypowiedzi
Postawił: 45
|
Cytat:
|
Napisał yazoo
Każdy ma jakąś listę , pytanie jest tylko o jej datę ważności.
|
Nie każdy.
Cytat:
Napisał saxon
Każdy szczęście interpretuje indywidualnie.
|
W sumie to zdanie wystarczy, bez tego długiego wstępu.
Samowystarczalna jak automat
|
|
Rincewind regeneruje siły...
|
|
07-06-2011, 21:51
|
#12 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Muzyki
Gram na : Cort evl-k4 + DigiTech MetalMaster
Panel Piwny:
Otrzymał:
19 za 16 wypowiedzi
Postawił: 14
|
1.Nie uzależniać swojego szczęścia od kogoś/czegoś, bo zwieje szybciej, niż się pojawiło.
2.żyć w zgodzie z sobą i swoimi zasadami.
3. Trzymać się swojego bez względu na wszystko.
|
|
francuz regeneruje siły...
|
|
|
francuz upija się dzisiaj na koszt:
|
|
09-06-2011, 16:19
|
#13 (permalink)
|
|
Ladies
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: rock, metal
Gram na : niczym :)
Panel Piwny:
Otrzymał:
6 za 6 wypowiedzi
Postawił: 19
|
Cytat:
Napisał nymphetamine
Ale z tym kochać to też nie do końca. Bo miłość się może skończyć, a co za tym idzie, koniec szczęścia.
|
To już jest pesymistyczne podejście do sprawy, będąc pesymistą trudniej znaleźć szczęście.
|
|
\m/rockstar95 regeneruje siły...
|
|
09-06-2011, 16:33
|
#14 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Melodic Death Metal, Heavy Metal, Thrash Metal, Symphonic, Black Metal, Death Metal, Doom, Death,
Gram na : Elektryk, Wokal
Panel Piwny:
Otrzymał:
17 za 15 wypowiedzi
Postawił: 70
|
Szukaj w koszu.
|
|
Mortasable regeneruje siły...
|
|
09-06-2011, 18:42
|
#15 (permalink)
|
|
Ladies
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: black,pagan, folk, viking
Gram na : nerwach i strunach głosowych
Panel Piwny:
Otrzymał:
4 za 2 wypowiedzi
Postawił: 3
|
Cytat:
Napisał \m/rockstar95
To już jest pesymistyczne podejście do sprawy, będąc pesymistą trudniej znaleźć szczęście. 
|
Nie jestem pesymistką, dobra może trochę, ale tak po prostu jest  .
|
nymphetamine regeneruje siły...
|
|
09-06-2011, 18:46
|
#16 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: http://www.lastfm.pl/user/Exbitz
Gram na : Growl
Panel Piwny:
Otrzymał:
55 za 42 wypowiedzi
Postawił: 87
|
Pozwolę sobie zacytować w tym miejscu znanego zapewne na forum japońskiego pisarza:
Cytat:
|
Napisał Haruki Murakami
Czas może się posuwać, przybierając nieregularne kształty. Sam w sobie jest z natury równomierny, ale kiedy zostaje zużyty, zmienia się w coś nieregularnego.
|
To zupełnie jak ze szczęściem, prawda ? Równie względne pojęcie...
|
|
exbitz regeneruje siły...
|
|
09-06-2011, 19:33
|
#17 (permalink)
|
|
Pani Manager
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: rock.metal.grunge.punk.
Gram na : gitarra
Panel Piwny:
Otrzymał:
22 za 18 wypowiedzi
Postawił: 26
|
Cytat:
Napisał Asarhadon
Jakie miejsca?
|
Te miejsca to przede wszystkim niesamowita Norwegia... Jest tam tak cudownie, że cudownie. I zamierzam się jakoś niebawem tam wybrać. Może jakiś lot last minute w tym roku, a jak nie, to w przyszłym.
W ogóle podróżowanie, to teraz się stała taka moja wielka pasja... Mam nadzieję, że mi nie przejdzie zbyt szybko, bo to jest niesamowite co można zobaczyć na tym świecie.
Po drugie, to zamierzam odwiedzić Gruzję i kraje Kaukaskie. Tam również są niesamowite widoki, a ludzie podobno strasznie mili. Byłam ostatnio na slajdowisku i opowieści pary, która tam była. Mówią, że naprawdę jest co zwiedzać i poznawać kulturę tamtejszych ludzi.
Jak na razie to kolejne miejsce, które chciałabym zobaczyć to Etiopia - chociaż upałów nie znoszę. Jednak jest tam wiele takich miejsc, które zapiera dech w piersiach, i które muszę poznać.
@Rincewind nie wiem po co negujesz jakiekolwiek wypowiedzi - czy to o miłości, czy o pasjach. Ten temat jest raczej po to, żeby każdy mógł wyrazić swoją własną opinię na ten temat. Nie oczekuj, że każdy się Tobie podporządkuje i będzie pisał tylko to, co Ty chcesz czytać. Jedni uważają, że szczęściem jest to, inni, że tamto. Każdy ma swoje własne wytyczne. I nie rozumiem po co temat, jeżeli nie chcesz słuchać co mają do powiedzenia inni.
I moim zdaniem pasja oddala od zgubnych skutków myślenia o problemach. Warto czemuś poświęcić większą uwagę, bo to później pozostaje w pamięci i kiedyś można wspominać: "Jak byłem młodszy... zbierałem samochodziki". Jeżeli w życiu nie będzie czegoś, co Ci na daną chwilę umili pobyt na tym łez padole, to wpadniesz w depresję. Więc nie wmawiaj sobie, że pasja to takie coś co kiedyś przeminie i zostanie po tym żal. Pasja, to na daną chwilę czynność, która sprawia przyjemność, której potem nie zapomnisz i jak będziesz do niej wracał pamięcią to Ci się uśmiech sam na twarzy pojawi.
Nie wiesz jakie mogą być pasje? To podam Ci kilka przykładów
- koncerty
- muzyka
- podróże
- nie wiem czy to będzie pasowało, ale - spędzanie czasu z rodziną/ znajomymi
- czytanie książek
- uprawianie seksu
- łażenie po klubach
- i co tylko dusza zapragnie...
- .............. (wpisz sobie co chcesz) i na pewno masz jakieś rzeczy, które sprawiają Ci przyjemność.
|
|
Inka regeneruje siły...
|
|
10-06-2011, 01:15
|
#18 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: thrash metal, heavy metal, black metal, progresywny rock, klasyka, punk rock, post-metal
Gram na : - gitara elektryczna
Panel Piwny:
Otrzymał:
46 za 39 wypowiedzi
Postawił: 45
|
Cytat:
Napisał Inka
Po drugie, to zamierzam odwiedzić Gruzję i kraje Kaukaskie. Tam również są niesamowite widoki, a ludzie podobno strasznie mili. Byłam ostatnio na slajdowisku i opowieści pary, która tam była. Mówią, że naprawdę jest co zwiedzać i poznawać kulturę tamtejszych ludzi.
|
Mają tam też II Wojnę Czeczeńską i słynne strzelanie spod krzaka
No cóż, spóźnili się trochę z proklamacją niepodległości. Kilka lat wcześniej i by Rosjanie nie wjechali im 40 tysięczną armią.
Cytat:
Napisał Inka
@Rincewind nie wiem po co negujesz jakiekolwiek wypowiedzi - czy to o miłości, czy o pasjach. Ten temat jest raczej po to, żeby każdy mógł wyrazić swoją własną opinię na ten temat. Nie oczekuj, że każdy się Tobie podporządkuje i będzie pisał tylko to, co Ty chcesz czytać. Jedni uważają, że szczęściem jest to, inni, że tamto. Każdy ma swoje własne wytyczne. I nie rozumiem po co temat, jeżeli nie chcesz słuchać co mają do powiedzenia inni.
|
Oczywiście. Jednak staram się to konfrontować z moim punktem widzenia. Myślę, że warto się czasem z czymś nie zgodzić, podważyć czyjeś zdanie, żeby rozwinąć i uatrakcyjnić wątek.
Nie zgodziłem się między innymi z tym, że każdy ma swoją listę celów, które musi zrealizować. Choćby z tego powodu, że ja takiej nie posiadam.
Chciałem też zwrócić na aspekt filozoficzny słów "pasja" i "kocham". Z tego względu, że to nie tylko jest powiązane z przyjemnością i czymś miłym, ale także z trwaniem w swoich przekonaniach oraz z katorżniczą pracą, którą trzeba wykonać, aby wymienione słowa uskutecznić.
Trwała miłość to przeprawa przez zasieki z "pocieszaczami" po drodze. Nawet najbardziej dopasowani partnerzy mają swoje problemy. Pasja to m.in. walka ze swoimi słabościami, stan wiecznego bycia wściekłym na siebie. Nie da się osiągnąć wszystkiego, bo zawsze znajdzie się ten jeden stopień wtajemniczenia wyżej.
Niektórzy artyści, jak na przykład Arcangelo Corelli, kiepsko kończyli, gdyż ktoś w danym momencie stwierdził, że znalazł kogoś lepszego na ich miejsce. Spadek ze szczytu na samo dno może się zdarzyć każdemu z nas, stąd moje stwierdzenie, że pasja może stać się udręką. Dzieje się tak między innymi wtedy, kiedy osiągniemy jakiś poziom i za Chiny nie da się go przeskoczyć.
Cytat:
Napisał Inka
I moim zdaniem pasja oddala od zgubnych skutków myślenia o problemach. Warto czemuś poświęcić większą uwagę, bo to później pozostaje w pamięci i kiedyś można wspominać: "Jak byłem młodszy... zbierałem samochodziki". Jeżeli w życiu nie będzie czegoś, co Ci na daną chwilę umili pobyt na tym łez padole, to wpadniesz w depresję. Więc nie wmawiaj sobie, że pasja to takie coś co kiedyś przeminie i zostanie po tym żal. Pasja, to na daną chwilę czynność, która sprawia przyjemność, której potem nie zapomnisz i jak będziesz do niej wracał pamięcią to Ci się uśmiech sam na twarzy pojawi.
Nie wiesz jakie mogą być pasje? To podam Ci kilka przykładów
- koncerty
- muzyka
- podróże
- nie wiem czy to będzie pasowało, ale - spędzanie czasu z rodziną/ znajomymi
- czytanie książek
- uprawianie seksu
- łażenie po klubach
- i co tylko dusza zapragnie...
- .............. (wpisz sobie co chcesz) i na pewno masz jakieś rzeczy, które sprawiają Ci przyjemność.
|
Nie wpadnę w depresję. Po prostu chłodno kalkuluję, staram się nadać własnym przemyśleniom więcej realizmu. Robię to wyłącznie dla siebie, bo wiem, że trzeba twardo stąpać po ziemi. Marzenia są dobre, ale ich przesyt może prowadzić do rozczarowań, ponieważ życie i tak wszystko to zweryfikuje. Prawda jest taka, że dopóki robi się coś, bez czego inni ludzie nie mogą się obyć, to do tego czasu jest się potrzebnym. Brzmi banalnie, aczkolwiek w ten sposób działają rynki pracy na całym świecie. Aby zrealizować większość z tego co powyżej wymieniłaś, trzeba mieć pieniądze - jak wiadomo, nie leżą na ulicy.
Cytat:
|
Napisał Inka:21314
Warto czemuś poświęcić większą uwagę, bo to później pozostaje w pamięci i kiedyś można wspominać: "Jak byłem młodszy... zbierałem samochodziki"
|
Zabójcza mieszanka w połączeniu z demencją
Koncerty, podróże, uprawianie seksu, łażenie po klubach, co dusza zapragnie - moim zdaniem te kategorie bardziej wpasowują się w przyjemności, ponieważ:
a) podróże można uznać za pasję, kiedy jest się typowym podróżnikiem. Niedaleko szukając - Cejrowski. Taka osoba omija szlaki turystyczne i poznaje miejscową społeczność od wewnątrz, bez całej komercjalizacji,
b) łażenie po klubach - jeżeli dla kogoś jest to pasją, to mu szczerze współczuję,
c) koncerty - kiedy się je gra, to wtedy scena ciągnie. Tak ma muzyk,
d) uprawianie seksu - jako pasja to w przypadku nimfomanek i erotomanów. Jako przyjemność - dla każdego z nas,
e) muzyka - jej słuchanie może być pasją,
Przepraszam, że tak szczegółowo, ale liczę na ciekawą dyskusję i kontrargumenty
Samowystarczalna jak automat
Ostatnio edytowane przez Rincewind ; 10-06-2011 o 01:25
|
|
Rincewind regeneruje siły...
|
|
10-06-2011, 13:41
|
#19 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: http://lastfm.pl/user/Cruisher
Gram na : na kaloryferze z sąsiadami
Panel Piwny:
Otrzymał:
45 za 31 wypowiedzi
Postawił: 60
|
Czyli potwierdziłeś wypowiedź Inki.
A szczęście, względna sprawa.
Dla mnie to spokój, bezpieczeństwo i odpowiedni ludzie na których można polegać tworząc razem coś zajebistego, jakiś genialny krajobraz, miejsce, można by tak wymieniać. Czyli tak na prawdę tylko kilka chwil w moim przypadku.
Z drugiej strony jakie było by to życie gdybyśmy byli cały czas szczęśliwi?
Samo słowo 'szczęście' straciło by wtedy swoje znaczenie. Z definicji szczęście jest ulotne i trzeba na nie pracować jak na wszystko inne.

żyjemy z nadzieją że odkryjemy dlaczego ją mamy...
|
|
Cruisher regeneruje siły...
|
|
| Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej! |
|
|
Tagi
|
forum, gra, inne, kasa, norwegia, ostatnio, patelnia, punk, pytanie, szczęście, szukam, słowa, walka, war, ważne, yazoo, youtube, znaczenie, życie  |
| Narzędzia wątku |
Przeszukaj ten temat |
|
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|