Słucham: wszystko co ma nazwę rózną od ... TECHNO.... bleee
Gram na : chyba gitara ;]
Panel Piwny:
Otrzymał:
69 za 47 wypowiedzi
Postawił: 178
Riverside
jedna z moich ulubionych grup (właściwie jedne z pierwszych lepszych zespołów, jakie kiedyś tam odgrzebałam), pewnie znacie, ale i tak napisze
o dziwo grupa polska, troche mnie zdziwiło jak sie o tym dowiedziałam, no ale cóż, my też jesteśmy w sumie zdolni
mają taki sój własny sty, jednak, czasem nawet jak nie znam jakiegoś kawałka, a ktośpuści, to już wiem że to oni
Riverside - polska grupa wykonująca muzykę z pogranicza rocka i metalu progresywnego. Powstała w 2001 roku w Warszawie z inicjatywy gitarzysty Piotra Grudzińskiego i perkusisty Piotra Kozieradzkiego. Zespół szybko zyskał na popularności w Polsce i w Europie podpisując kontrakt wydawniczy z wytwórnią muzyczną InsideOut Music.
Do 2009 roku ukazało się cztery albumy Riverside oraz szereg pomniejszych wydawnictw pozytywnie ocenianych zarówno przez fanów jak i krytyków muzycznych. Ostatni album zespołu Anno Domini High Definition dotarł do 1. miejsca zestawienia OLiS w Polsce oraz uzyskał status złotej płyty.
skład:
Obecni członkowie:
* Mariusz Duda - gitara basowa, gitara akustyczna, wokal (od 2001)
* Piotr "Grudzień" Grudziński - gitara elektryczna (od 2001)
* Piotr "Mitloff" Kozieradzki - perkusja (od 2001)
* Michał łapaj - instrumenty klawiszowe, wokal wspierający (od 2003)
Byli członkowie:
*Jacek Melnicki - instrumenty klawiszowe (2001-2003)
Spoiler:
HISTORIA: (z wiki)
Zespół powstał w 2001 roku w Warszawie z inicjatywy gitarzysty Piotra Grudzińskiego znanego z występów w Unnamed i perkusisty Piotra Kozieradzkiego, byłego członka zespołu Hate. Muzycy do współpracy zaprosili wokalistę i basistę Mariusza Dudę byłego członka Xanadu oraz klawiszowca Jacka Melnickiego byłego członka Cedamus. W 2003 roku w limitowanym do 300 egzemplarzy nakładzie ukazało się pierwsze demo zespołu pt. Riverside. W grudniu tego samego roku został wydany singel Loose Heart. 15 grudnia nakładem Mystic Production został wydany pierwszy album Riverside pt. Out of Myself. Pod koniec roku z zespołu odszedł Jacek Melnicki, którego zastąpił Michał łapa.
W 2004 roku muzycy podpisali kontrakt z wytwórnia muzyczną Laser's Egde nakładem której na świecie został wydany debiut Riverside. Natomiast 11 czerwca muzycy wystapili na festiwalu Ryockowisko w Goleniowie. W marcu 2006 roku odbyła się europejska trasa koncertowa Second LIVE Syndrome European Tour 2006 promująca płytę.
7 marca 2005 roku ukazał się minialbum Voices in My Head. W kietniu natomiast muzycy rozpoczęli europejską trasę koncertową Out Of Myself European Tour 2005. Natomiast latem muzycy podpisali kontrakt z wytwórnią muzyczną Inside . 8 października tego samego roku został wydany singel Conceiving You, który poprzedził wydanie 31 października drugiego albumu pt. Second Life Syndrome. Wydawnictwo spotkało się z przychylnymi recenzjami krytyków muzycznych[14]. Holenderski magazyn Aardshock i niemiecki magazyn Eclipsed Magazine uznały Second Life Syndrome albumem miesiąca.
10 czerwca 2007 roku ukazał się singel 02 Panic Room, który zwiastował trzeci album. 12 czerwca zespół wystąpił w katowickim Spodku poprzedzając występ Dream Theater. 24 września została wydana płyta Rapid Eye Movement. Nagrania zostały zrealizowane w łódzkim Toya Sound Studios oraz warszawskim studiu Serakos. Oprawę graficzną przygotował Travis Smith. 17 marca 2008 został wydany kolejny singel pt. Schizophrenic Prayer. Również w marcu singel 02 Panic Room uzyskał status złotej płyty. Natomiast w grudniu ukazał album koncertowy Reality Dream. Płyta ukazała się w limitowanym do 1000 egzemplarzy nakładzie.
26 kwietnia 2009 roku zespół wziął udział w koncercie charytatywnym na rzecz poszkodowanego w wypadku samochodowym Adriana Kowanka. 19 czerwca został wydany czwarty album Riverside pt. Anno Domini High Definition. Płyta została zrealizowana w olsztyńskim Studiu X we współpracy z producentem muzycznym Szymonem Czechem. We wrześniu i w październiku w ramach promocji zespół wystąpił m.in. w Białymstoku, Warszawie, Olsztynie i Katowicach. 14 grudnia 2009 zostało wydane w Europie pierwsze wydawnictwo DVD zespołu pt. Reality Dream.
albumy: (mają świetne okładki, więc wlepie razem z nimi
(2003) Out Of Myself
(2005) Second Life Syndrome <-- mój ulubiony, chyba dlatego że pierwszy jaki przesłuchałam, taki sentyment
(2007) Rapid eye Movement
3 poprzednie należa do trylogii "Reality Dream"
i ostatnia
(2009) Anno Domini High Definition
no i czekamy na kolejne ^^
to teraz coś do odsłuchania, pierwszy kawałek jaki usłysząłam, z albumu "Second Life Syndrome"-"After"
Znam kilka utworów z Trójki, hm...zastanawiam się, który album jest najlepszy/ z którym zapoznać się w pierwszej kolejności ? Roszpun, jakieś propozycje dla wujka exbitz'a ?
Słucham: wszystko co ma nazwę rózną od ... TECHNO.... bleee
Gram na : chyba gitara ;]
Panel Piwny:
Otrzymał:
69 za 47 wypowiedzi
ja bym zaczełam odsłuchiwac od samego początku ;] tzn albumami chronologicznie
sama uwielbiam "Second Life Syndrome" bo poprostu pierwszy wpadł mi w ręce ale każdy jest dobry
no tego ostatniego i przedostaniego dobrze nie przesłuchałam, tylko tak wybiórczo narazie ;]
Się powiesić)
Naprawde fajnie grali jak jeszcze nie byli tacy znani w kraju.
Dwa pierwsze albumy genialne przedewszystkim SLS, trzeci też niezły, chociaż już wtedy zaczęli zmieniać troche styl.
Co do ostatniego to nie miałem jeszcze czasu się mu przyjrzeć i po jednym przesłuchaniu poszedł wskoczył na półkę no i czeka na lepsze czasy.
Panel Piwny:
Otrzymał:
69 za 47 wypowiedzi
Cytat:
Napisał exbitz
A może jakiś mały The Best Of ?
hm no dobra , to takie moje ulubione, hmm, musiałam troche dosłuchac niektóre kawałki, bo dawno u mnie nie leciało, i niekoniecznie wszystko miałam tak świetnie odsłuchane już naprawione ^^
z albumu "Out My Myself" "Out My Myself" "In Two Minds"
wszystko strasznie wooolne, słucham tylko jak mam doła i chce sie bardziej zdołować
"Second Life Syndrome" moj ulubione <--z tego praktycznie wszystkie, ale jak mam wymieniać◘ moje ulubione to będzie: "After" "Conceiving You" "Artificial Smile" i nawet juz nie wolny "Dance With the Shadow" początek mnie zaczarował, zawsze jak go słucam to mam wrażenie że w około mnie zalega taka cisza :P trochękojarzy mi sie to z jakmiś rycerzami, czy takim Aragornem, Obiezyświatem który sobie gdzieś idzie i sobie śpiewa
Rapid Eye Movement "02 Panic Room" szczególnie końcówka, jest podzielony jakby na dwie częsci, pod koniec wchodzi taka samotna gitarka i zaraz po niej pianino, mój ulubiony moment "Shizophrenic Prayer" lubie ten efekt, nie wiem, jak to nazwać, ktos jakby tak wciągał powietrze przez usta czy cos, praktycznie cały czas "Parasomnia"
no chyba to tyle, ostatniego albumu przyznam że jeszcze nie przesłuchałam wiec nic nie napisze
Się powiesić)
"Początek Wiersza" Rafał Wojaczek
Ostatnio edytowane przez roszpun ; 03-08-2010 o 21:27