|
|
|
05-11-2011, 03:13
|
#1 (permalink)
|
|
Pijawa
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: melodeath, technical death metal, doom metal i jego wszelkie pochodne...troche thrash'u tez moze byc
Gram na : gitarka i gardełko, bo trochę growluję i screamuję...no w ostateczności zaśpiewać też mogę
Panel Piwny:
Otrzymał:
1 za 1 wypowiedź
Postawił: 0
|
pierwsza gitara elektryczna
Witam. Zamierzam wkrótce zakupić pierwszego elektryka. Sprawa wygląda tak...za dużo kasy nie mam - 1000zł. Chciałabym, żeby mostek był stały....no i chcę grać oczywiście metal...a jeszcze bardziej precyzując death metal głównie. Gdybyście podali mi swoje typy gitar w tym przedziale cenowym, dobrych na początek, to byłoby bardzo miło. Z góry dziękuję.
|
|
FasterForTheMaster regeneruje siły...
|
|
05-11-2011, 07:28
|
#2 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metal/Rock/Punk/Reggae
Gram na : elektryk (Cort EVL-X4 + VOX + Zoom G2.1u )
Panel Piwny:
Otrzymał:
53 za 33 wypowiedzi
Postawił: 80
|
Zależy jeszcze czy chcesz używkę czy nówke.
Za tą kasę możesz kupić sporo rodzajów cortów przeznaczonych do cięższego brzmienia-nowych.
Sam obecnie posiadam cort'a evl x4.
W tym modelu masz ruchomy most ale są też wersje zwykłe.
Tak zasadniczo na Twoim miejscu szukałbym albo używanego ESP'a z przetwornikami emg , które potrafią brzmieć groźnie lub wybrałbym jednego z cortów z ruchomym mostem. Wystarczy dorobić klocek i masz zablokowane.
Ludzie mówią że takie gitary z ruchomym mostkiem szybko się rozstrajają. Bzdura.
U mnie strojenie trzyma się około 2 tygodnie przy naparzaniu 2-3 h dziennie i wystarczy minuta aby mikrostroikami je dostroić. Miałem gitarę ze stałym mostem i tam poprawiać strojenie trzeba było co 2-3 dni. Co do samej wymiany strun to czasowo wychodzi to samo.
|
|
yazoo regeneruje siły...
|
|
05-11-2011, 08:07
|
#3 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Rock/Blues?Metal
Gram na : Gitara basowa
i po części na innych klawisze perka gitary cymbałki harmonijka
Panel Piwny:
Otrzymał:
55 za 46 wypowiedzi
Postawił: 24
|
|
|
Rudy regeneruje siły...
|
|
05-11-2011, 12:20
|
#4 (permalink)
|
|
Ojciec redaktor
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Marduk
Gram na : Wiadomo czym. Nie ma sensu pisać.
Panel Piwny:
Otrzymał:
79 za 54 wypowiedzi
Postawił: 22
|
Cytat:
Napisał yazoo
Zależy jeszcze czy chcesz używkę czy nówke.
Za tą kasę możesz kupić sporo rodzajów cortów przeznaczonych do cięższego brzmienia-nowych.
Sam obecnie posiadam cort'a evl x4.
W tym modelu masz ruchomy most ale są też wersje zwykłe.
Tak zasadniczo na Twoim miejscu szukałbym albo używanego ESP'a z przetwornikami emg , które potrafią brzmieć groźnie lub wybrałbym jednego z cortów z ruchomym mostem. Wystarczy dorobić klocek i masz zablokowane.
Ludzie mówią że takie gitary z ruchomym mostkiem szybko się rozstrajają. Bzdura.
U mnie strojenie trzyma się około 2 tygodnie przy naparzaniu 2-3 h dziennie i wystarczy minuta aby mikrostroikami je dostroić. Miałem gitarę ze stałym mostem i tam poprawiać strojenie trzeba było co 2-3 dni. Co do samej wymiany strun to czasowo wychodzi to samo.
|
Nie ma szans żeby jakakolwiek gitara na świecie przy ostrym naparzaniu trzymała strój 2 tygodnie. Po prostu tego nie słyszysz ale powinno się ją stroić przed każdym graniem, nawet jeśli odchyły są bardzo małe. Zapobiega to wypaczeniu słuchu.
|
|
Pleasure_to_kill regeneruje siły...
|
|
|
Pleasure_to_kill upija się dzisiaj na koszt:
|
|
05-11-2011, 12:27
|
#5 (permalink)
|
|
Moderator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Mastodon, Gazpacho, Void Of Silence
Gram na : Washburn Wi 14 i Ibanez TBX 15 R.
Panel Piwny:
Otrzymał:
47 za 40 wypowiedzi
Postawił: 30
|
Schecter Demon jest godny polecenia. Menzura 25,5 cala, przetworniki Duncan Designed HB-105 (to samo co SD Blackouts, tylko robione w Chinach żeby było taniej) i fajny wygląd.
|
Yoss regeneruje siły...
|
|
05-11-2011, 15:01
|
#6 (permalink)
|
|
Pijawa
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: melodeath, technical death metal, doom metal i jego wszelkie pochodne...troche thrash'u tez moze byc
Gram na : gitarka i gardełko, bo trochę growluję i screamuję...no w ostateczności zaśpiewać też mogę
Panel Piwny:
Otrzymał:
1 za 1 wypowiedź
|
Ok...czyli generalnie corty lub ten Schetcer Demon. A co myslicie o Washburnach? Konkretnie o Washburn WM 17...ktoś mi go polecał, ale nie jestem pewna, więc się was pytam, czy to dobre rozwiązanie do metalu??? A..no i dopisuję, ze wolę nową gitarę.
|
|
|
|
05-11-2011, 15:24
|
#7 (permalink)
|
|
Moderator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Mastodon, Gazpacho, Void Of Silence
Gram na : Washburn Wi 14 i Ibanez TBX 15 R.
Panel Piwny:
Otrzymał:
47 za 40 wypowiedzi
Postawił: 30
|
WM17 jest bardzo przyjemna, choć do WM24 jej dość daleko. Przetworniki w porównaniu do Schectera mają mniejszy sygnał (pasywne), ale jak obniżysz strój spokojnie death metal uciągną. No i jest tańsza niż Schecter. Można ją teraz dostać od ręki w sklepie Rockfan
|
Yoss regeneruje siły...
|
|
05-11-2011, 17:42
|
#8 (permalink)
|
|
Pijawa
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
1 za 1 wypowiedź
|
Ok, dzięki wszystkim za pomoc.
|
|
|
|
05-11-2011, 20:01
|
#9 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metal/Rock/Punk/Reggae
Gram na : elektryk (Cort EVL-X4 + VOX + Zoom G2.1u )
Panel Piwny:
Otrzymał:
53 za 33 wypowiedzi
Postawił: 80
|
Cytat:
Napisał Yoss
Schecter Demon jest godny polecenia. Menzura 25,5 cala, przetworniki Duncan Designed HB-105 (to samo co SD Blackouts, tylko robione w Chinach żeby było taniej) i fajny wygląd. .png)
|
Słyszałem jak to gra. Całkiem nieźle. Do tego można wpiąć drugą baterię i przerobić układ na 18 v - będzie brzmiało czyściej choć i tak powinno być satysfakcjonująco. W łapie niestety nie miałem więc nie mogę określić jak mi pasowałby ten gryf ale poza tym spoko gitara.
Co do samej ceny to możesz udać się do kilku sklepów i spytać na ile Ci to obniżą, można zyskać nawet 150 zł. A już rewelacją byłoby ogranie na miejscu tego sprzętu przez jakąś znajomą osobę.
Cytat:
Napisał Pleasure_to_kill
Nie ma szans żeby jakakolwiek gitara na świecie przy ostrym naparzaniu trzymała strój 2 tygodnie. Po prostu tego nie słyszysz ale powinno się ją stroić przed każdym graniem, nawet jeśli odchyły są bardzo małe. Zapobiega to wypaczeniu słuchu.
|
Oczywiście podkręcam strojenie. Ale sprawdziłem też jak długo trzyma bez słyszalnego rozstrojenia się i średnio 2 tygodnie. Co dzień ją dostrajam ale jest to może 1/10 obrotu mikrostroikiem, więc nie mów że jest źle. Jak miałem B.C. Rich'a to trzeba było poprawiać strojenie co 3h bo już słyszało się różnicę dosyć wyraźnie i trzeba było ponad pół obrotu jak czasem nie więcej, ale to już wynika z samej budowy mostu kahlera. W tej dziedzinie zdecydowanym faworytem jest floyd.
|
|
yazoo regeneruje siły...
|
|
05-11-2011, 20:24
|
#10 (permalink)
|
|
Ojciec redaktor
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Marduk
Gram na : Wiadomo czym. Nie ma sensu pisać.
Panel Piwny:
Otrzymał:
79 za 54 wypowiedzi
Postawił: 22
|
Nie mówię że jest źle z twoją gitarą, powiedziałem tylko że to co napisałeś wcześniej jest niemożliwe w żadnej gitarze.
|
|
Pleasure_to_kill regeneruje siły...
|
|
| Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej! |
|
|
Tagi
|
death, death metal, demo, demon, elektryczna, era, esp, gitara, gitara elektryczna pierwsza metal, gra, metal, metal., mostek, pierwsza gitara, pomoc, przed, rockfan, rockfan.pl, witam, yazoo  |
| Narzędzia wątku |
Przeszukaj ten temat |
|
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|