metalzone.pl
Dołącz już teraz! Bogaty dział download, nowości ze świata muzyki.
portal
Tabulatury Sklep - akcesoria rock/metal
nawigacja
Newsy
Nowości CD/DVD
Ogłoszenia rock/metal
Mapa Metalzonowców
strefa usera
Mój profil

Get Adobe Flash player

Kliknij » zostanie otwarty player w nowym oknie!

Podoba Ci się nasza strona ?
Kliknij button poniżej!

oraz

stare 05-11-2011, 03:13   #1 (permalink)
Pijawa

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: melodeath, technical death metal, doom metal i jego wszelkie pochodne...troche thrash'u tez moze byc

Gram na : gitarka i gardełko, bo trochę growluję i screamuję...no w ostateczności zaśpiewać też mogę

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie pierwsza gitara elektryczna

Witam. Zamierzam wkrótce zakupić pierwszego elektryka. Sprawa wygląda tak...za dużo kasy nie mam - 1000zł. Chciałabym, żeby mostek był stały....no i chcę grać oczywiście metal...a jeszcze bardziej precyzując death metal głównie. Gdybyście podali mi swoje typy gitar w tym przedziale cenowym, dobrych na początek, to byłoby bardzo miło. Z góry dziękuję.
FasterForTheMaster regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-11-2011, 07:28   #2 (permalink)
Administrator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Metal/Rock/Punk/Reggae

Gram na : elektryk (Cort EVL-X4 + VOX + Zoom G2.1u )

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Zależy jeszcze czy chcesz używkę czy nówke.
Za tą kasę możesz kupić sporo rodzajów cortów przeznaczonych do cięższego brzmienia-nowych.
Sam obecnie posiadam cort'a evl x4.
W tym modelu masz ruchomy most ale są też wersje zwykłe.

Tak zasadniczo na Twoim miejscu szukałbym albo używanego ESP'a z przetwornikami emg , które potrafią brzmieć groźnie lub wybrałbym jednego z cortów z ruchomym mostem. Wystarczy dorobić klocek i masz zablokowane.
Ludzie mówią że takie gitary z ruchomym mostkiem szybko się rozstrajają. Bzdura.
U mnie strojenie trzyma się około 2 tygodnie przy naparzaniu 2-3 h dziennie i wystarczy minuta aby mikrostroikami je dostroić. Miałem gitarę ze stałym mostem i tam poprawiać strojenie trzeba było co 2-3 dni. Co do samej wymiany strun to czasowo wychodzi to samo.

_
yazoo.com.pl | Strony www , Grafika , Animacje Flash , ulotki , Banery , elementy reklamy wizualnej
yazoo regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-11-2011, 08:07   #3 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Rock/Blues?Metal

Gram na : Gitara basowa i po części na innych klawisze perka gitary cymbałki harmonijka

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Gitary elektryczne
Rudy regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-11-2011, 12:20   #4 (permalink)
Ojciec redaktor

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Marduk

Gram na : Wiadomo czym. Nie ma sensu pisać.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Cytat:
Napisał yazoo Zobacz post
Zależy jeszcze czy chcesz używkę czy nówke.
Za tą kasę możesz kupić sporo rodzajów cortów przeznaczonych do cięższego brzmienia-nowych.
Sam obecnie posiadam cort'a evl x4.
W tym modelu masz ruchomy most ale są też wersje zwykłe.

Tak zasadniczo na Twoim miejscu szukałbym albo używanego ESP'a z przetwornikami emg , które potrafią brzmieć groźnie lub wybrałbym jednego z cortów z ruchomym mostem. Wystarczy dorobić klocek i masz zablokowane.
Ludzie mówią że takie gitary z ruchomym mostkiem szybko się rozstrajają. Bzdura.
U mnie strojenie trzyma się około 2 tygodnie przy naparzaniu 2-3 h dziennie i wystarczy minuta aby mikrostroikami je dostroić. Miałem gitarę ze stałym mostem i tam poprawiać strojenie trzeba było co 2-3 dni. Co do samej wymiany strun to czasowo wychodzi to samo.
Nie ma szans żeby jakakolwiek gitara na świecie przy ostrym naparzaniu trzymała strój 2 tygodnie. Po prostu tego nie słyszysz ale powinno się ją stroić przed każdym graniem, nawet jeśli odchyły są bardzo małe. Zapobiega to wypaczeniu słuchu.
Pleasure_to_kill regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
Pleasure_to_kill upija się dzisiaj na koszt:
Patelnia (05-11-2011)
stare 05-11-2011, 12:27   #5 (permalink)
Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Mastodon, Gazpacho, Void Of Silence

Gram na : Washburn Wi 14 i Ibanez TBX 15 R.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Schecter Demon jest godny polecenia. Menzura 25,5 cala, przetworniki Duncan Designed HB-105 (to samo co SD Blackouts, tylko robione w Chinach żeby było taniej) i fajny wygląd.

Joseph Heller - Paragraf 22
Yoss regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-11-2011, 15:01   #6 (permalink)
Pijawa

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: melodeath, technical death metal, doom metal i jego wszelkie pochodne...troche thrash'u tez moze byc

Gram na : gitarka i gardełko, bo trochę growluję i screamuję...no w ostateczności zaśpiewać też mogę

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Ok...czyli generalnie corty lub ten Schetcer Demon. A co myslicie o Washburnach? Konkretnie o Washburn WM 17...ktoś mi go polecał, ale nie jestem pewna, więc się was pytam, czy to dobre rozwiązanie do metalu??? A..no i dopisuję, ze wolę nową gitarę.
stare 05-11-2011, 15:24   #7 (permalink)
Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Mastodon, Gazpacho, Void Of Silence

Gram na : Washburn Wi 14 i Ibanez TBX 15 R.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

WM17 jest bardzo przyjemna, choć do WM24 jej dość daleko. Przetworniki w porównaniu do Schectera mają mniejszy sygnał (pasywne), ale jak obniżysz strój spokojnie death metal uciągną. No i jest tańsza niż Schecter. Można ją teraz dostać od ręki w sklepie Rockfan

Joseph Heller - Paragraf 22
Yoss regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-11-2011, 17:42   #8 (permalink)
Pijawa

Zwiń / Rozwiń info

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Ok, dzięki wszystkim za pomoc.
stare 05-11-2011, 20:01   #9 (permalink)
Administrator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Metal/Rock/Punk/Reggae

Gram na : elektryk (Cort EVL-X4 + VOX + Zoom G2.1u )

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Cytat:
Napisał Yoss Zobacz post
Schecter Demon jest godny polecenia. Menzura 25,5 cala, przetworniki Duncan Designed HB-105 (to samo co SD Blackouts, tylko robione w Chinach żeby było taniej) i fajny wygląd.
Słyszałem jak to gra. Całkiem nieźle. Do tego można wpiąć drugą baterię i przerobić układ na 18 v - będzie brzmiało czyściej choć i tak powinno być satysfakcjonująco. W łapie niestety nie miałem więc nie mogę określić jak mi pasowałby ten gryf ale poza tym spoko gitara.

Co do samej ceny to możesz udać się do kilku sklepów i spytać na ile Ci to obniżą, można zyskać nawet 150 zł. A już rewelacją byłoby ogranie na miejscu tego sprzętu przez jakąś znajomą osobę.

Cytat:
Napisał Pleasure_to_kill Zobacz post
Nie ma szans żeby jakakolwiek gitara na świecie przy ostrym naparzaniu trzymała strój 2 tygodnie. Po prostu tego nie słyszysz ale powinno się ją stroić przed każdym graniem, nawet jeśli odchyły są bardzo małe. Zapobiega to wypaczeniu słuchu.
Oczywiście podkręcam strojenie. Ale sprawdziłem też jak długo trzyma bez słyszalnego rozstrojenia się i średnio 2 tygodnie. Co dzień ją dostrajam ale jest to może 1/10 obrotu mikrostroikiem, więc nie mów że jest źle. Jak miałem B.C. Rich'a to trzeba było poprawiać strojenie co 3h bo już słyszało się różnicę dosyć wyraźnie i trzeba było ponad pół obrotu jak czasem nie więcej, ale to już wynika z samej budowy mostu kahlera. W tej dziedzinie zdecydowanym faworytem jest floyd.

_
yazoo.com.pl | Strony www , Grafika , Animacje Flash , ulotki , Banery , elementy reklamy wizualnej
yazoo regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-11-2011, 20:24   #10 (permalink)
Ojciec redaktor

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Marduk

Gram na : Wiadomo czym. Nie ma sensu pisać.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Nie mówię że jest źle z twoją gitarą, powiedziałem tylko że to co napisałeś wcześniej jest niemożliwe w żadnej gitarze.
Pleasure_to_kill regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej!

Tagi
death, death metal, demo, demon, elektryczna, era, esp, gitara, gitara elektryczna pierwsza metal, gra, metal, metal., mostek, pierwsza gitara, pomoc, przed, rockfan, rockfan.pl, witam, yazoo

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania