Ciekaw jestem, co sądzicie o ACTA. Dla niezorientowanych:
Spoiler:
Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) (pol. Umowa handlowa dotycząca zwalczania obrotu towarami podrobionymi) – projektowane międzynarodowe porozumienie dotyczące walki z naruszeniami własności intelektualnej.
Historia prac nad porozumieniem
W październiku 2007 Stany Zjednoczone, Wspólnota Europejska, Japonia i Szwajcaria ogłosiły rozpoczęcie negocjacji na temat ACTA. Wkrótce dołączyły do nich następujące kraje: Australia, Korea Południowa, Nowa Zelandia, Meksyk, Jordania, Maroko, Singapur, Zjednoczone Emiraty Arabskie oraz Kanada. Szczegóły prowadzonych negocjacji były tajne do 22 maja 2008, kiedy to robocza wersja dokumentu pojawiła się w serwisie WikiLeaks. Dnia 24 marca 2010 roku pełny tekst porozumienia wyciekł do sieci Internet.
Podczas piątej rundy negocjacji w Maroku w lipcu 2009 uczestnicy potwierdzili chęć zakończenia negocjacji „tak szybko jak to możliwe w 2010 roku”. Najnowsza, szósta runda negocjacji odbyła się w Korei Południowej w dniach 4-6 listopada 2009.
2 października 2010 zakończono prace nad ACTA.
16 grudnia 2011 Rada Unii Europejskiej przyjęła porozumienie w sprawie ACTA. 18 grudnia 2011 Rada Unii Europejskiej opublikowała krótką wzmiankę o przyjęciu ACTA na stronie 43 komunikatu prasowego na temat rolnictwa i rybołówstwa. Przyjęcie ACTA przez Radę UE zostało dokonane w okresie polskiej prezydencji. „Proces ten był jednym z priorytetów Ministerstwa Gospodarki realizowanych podczas przewodnictwa Polski w Radzie UE.”
25 listopada 2011 Rada Ministrów przyjęła uchwałę umożliwiającą podpisanie ACTA przez Polskę. Złożenie podpisu jest planowane na 26 stycznia 2012.
Sygnatariusze
1 października 2011 w Tokio umowę podpisały: Kanada, Stany Zjednoczone, Australia, Japonia, Maroko, Nowa Zelandia, Singapur i Korea Południowa. Traktatu nie podpisały Meksyk, Szwajcaria oraz kraje Unii Europejskiej, ale wzięły udział w tym spotkaniu i potwierdziły swoje poparcie dla inicjatywy oraz kontynuację przygotowań do podpisania umowy w jak najszybszym terminie. Według artykułu 39 porozumienia, zainteresowane kraje mają czas na podpisanie umowy do 31 marca 2013.
Spoiler:
Krytyka
Zarówno tajna forma negocjacji prowadzonych wokół porozumienia ACTA, jak i elementy jego treści, podniosły liczne głosy sprzeciwu. Stworzona została strona internetowa Stop ACTA!, poświęcona szerzeniu informacji nt. zagrożeń płynących z ewentualnego wprowadzenia ACTA w życie.
Niepokoje te objęły swym zasięgiem również członków Parlamentu Europejskiego, co zaowocowało podpisaniem deklaracji krytykującej ACTA przez ponad 393 członków Parlamentu. Umowę skrytykowała organizacja Reporterzy bez Granic, a także 15 laureatów Nagrody Sacharowa.
W Polsce zaniepokojenie porozumieniem ACTA wyraziły w styczniu 2011 niektóre organizacje pozarządowe, jednak zdaniem polskiego Ministerstwa Kultury obawy są bezpodstawne. 19 stycznia 2012 minister administracji i cyfryzacji Michał Boni zwrócił się do premiera Donalda Tuska z prośbą o dyskusję na temat podpisania porozumienia w związku z wątpliwościami jakie zgłosiła m.in. grupa Dialog – forum wymiany opinii rządu z organizacjami społecznymi.
źródło: Wikipedia
Jedną z ciekawszych opinii w tej sprawie wygłosił Dave Grohl:
Co sądzicie o całej sprawie?
__________________ Yossarian zawdzięczał zdrowie ćwiczeniom fizycznym na świeżym powietrzu, pracy zespołowej i duchowi sportowemu, gdyż uciekając przed tym wszystkim odkrył po raz pierwszy szpital.
Myślę, że podpisanie tego spowoduje cenzurę, chaos i anarchię, dlatego jestem temu przeciwny. Myślę, że trzeba powiedzieć NIE zanim będzie za późno - megaupload upadł, wkrótce w jego ślady może pójść chomikuj.pl oraz inne serwisy, gdzie poza piratami można znaleźć naprawdę ciekawe rzeczy. Jestem stanowczo przeciwny i biorę czynny udział w ataku DDoS na onet.
Z piractwem i tak w żaden sposób się nie wygra, a ACTA może tylko spowodować ogromne zamieszanie... Moim zdaniem to nie ma sensu.
Chaos i anarchię to wprowadził ten atak, mimo że go popieram. Nie chodzi o walke z piractwem bo piractwo to kradzież i to TRZEBA wyeliminować, chodzi o to że to acta jest sporządzone niedemokratycznie i godzi w nasze prawa obywatelskie.
Dobra , ale albo ja czegoś nie widzę albo coś nie zostało dopisane . Jakie są główne założenia ACTA ? Co chcą z tym zrobić ? Jakieś konkrety ?
Przypuszczam że zamknięcie megaupload czy megavideo to był początek.
To bardzo ukuło użytkowników internetu. Sam nawet przerzucam się na videobb , jest jeszcze alternatywa videozer.
Ciekawi mnie jak to dalej się potoczy.
Jakiś czas temu problemy miał rapidshare ale jakoś wybrneli , choć obcięto spory kawałek plików. Co do polskich serwisów typu chomik ...
Wydaje mi się, że jeżeli ktoś się przyczepi, to nie wybrną z tego.
Skoro megaupload padł ( a na pewno mieli zastępy prawników ) to nie sądzę by w polsce mieli jakiekolwiek szanse.
__________________ Our dreams give us strength to perform impossible tasks
Zapewne chomikuj pójdzie w pi**u, w tej chwili jest to chyba największy tego typu serwis w Polsce... Czy mogą zrobić coś więcej, trudno powiedzieć, myślę że raczej nie.
Słucham: thrash metal, heavy metal, black metal, progresywny rock, klasyka, punk rock, post-metal
Gram na : - gitara elektryczna
Panel Piwny:
Otrzymał:
46 za 39 wypowiedzi
Postawił: 45
Cytat:
Napisał exbitz
Jestem stanowczo przeciwny i biorę czynny udział w ataku DDoS na onet.
1) DDoS nie jest atakiem stricte hakerskim - powoduje ograniczenie lub zablokowanie dostępu do zasobów przez zmasowany ruch, a nie złamanie zabezpieczeń i przejęcie kontroli nad systemem informatycznym,
2) Lepiej się publicznie do tego nie przyznawaj, bo możesz odpowiadać za to,
Odnośnie ACTA:
Jestem przeciw podpisaniu tego dokumentu. Tak naprawdę to źle sformułowana umowa, której egzekwowanie będzie prowadziło do nadużyć.
Cytat:
Napisał yahoo
Skoro megaupload padł ( a na pewno mieli zastępy prawników ) to nie sądzę by w polsce mieli jakiekolwiek szanse.
W tym rzecz, że FBI bezpodstawnie zwinęło sprzęt i wystąpiło z nakazami aresztowania. SOPA zostało wstrzymane, a ACTA nie jest jeszcze podpisane przez wszystkie strony umowy - co czyni ją nieobowiązującą w świetle prawa. Poza tym, nawet po podpisaniu będzie musiało się to uprawomocnić.
Jeśli sprawa upadnie, to Megaupload powróci, a właściciele tego serwisu będą mogli wystąpić o wielomilionowe odszkodowania wraz z żądaniem zadośćuczynienia za straty finansowe wynikające z braku funkcjonowania witryny internetowej.
Poza tym, prawo nie działa wstecz. Zarzuty można postawić tylko wedle obowiązującego prawa. Tak naprawdę megaupload udostępniało powierzchnię serwerową, a nie rozpowszechniało materiały prawnie chronione.
===============
Krótko mówiąc: czas zejść do podziemia
Samowystarczalna jak automat
ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.
jako zagorzały anarchista czekam aż ludzie wyjdą na ulice jak za dawnych lat i zrobią porządek z tymi złodziejami i wielkimi korporacjami które rozporządzają się tak na prawnie nie swoim mieniem.
[...]jako zagorzały anarchista czekam aż ludzie wyjdą na ulice jak za dawnych lat i zrobią porządek z tymi złodziejami i wielkimi korporacjami które rozporządzają się tak na prawnie nie swoim mieniem.
1. Ludzie w tym kraju od lat 90-tych nie potrafią się sprzeciwić wyzyskiwaniu przez pracodawców, nieludzkim warunkom socjalnym, śmiesznym emeryturom, a to ma ich ruszyć... daj spokój.
2. Gdyby nie te wielkie korporacje to grał byś w wiejskiej kapeli na desce klozetowej ze strunami zrobionymi ze sznurków od bielizny ;)
Równie dobrze można powiedzieć że kupując coś Made In China wspierasz chińskich komunistów. Coś za coś... tak było zawsze.
Nie lubię jak narzuca mi się jakieś ograniczenia, ale do anarchii mi daleko.
Jeśli ACTA wejdzie w życie to nie wyryję mojego numeru IP umierając śmiercią męczeńską z tęsknoty za szerokopasmowym netem i bluetoothem w tel. ;P
Może bardziej docenimy wydawaną kasę. Może wrócą czasy pożyczania sobie kawałków nagranych na kaseciakach. Kto wie.
Ten filmik przeciwko ACTA z polskim dubem ciekawy nie powiem. Dramatyzm i paranoja jak w thrillerze ;P
Prawnikiem nie jestem, ale z tego co czytałem o ACTA to uderzy w nas wszystkich, łamiąc podstawy konstytucji i kilku ustaw, bo będzie od nich ważniejsza.
To chyba niezbyt dobry sposób na piratów i hakerów, bo jeśli ma pomóc komuś ograniczyć naszą wolność, wymianę informacji, czyli nasz rozwój, naszą przyszłość to jestem przeciw.
Panel Piwny:
Otrzymał:
37 za 33 wypowiedzi
Postawił: 11
aj, żeby to ludzie robili takie protesty przeciw podwyższaniu podatków na paliwo...