|
|
|
30-01-2010, 15:17
|
#1 (permalink)
|
|
666 The Evil One Ojciec redaktor
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: wszystko co ma nazwę rózną od ... TECHNO.... bleee
Gram na : chyba gitara ;]
Panel Piwny:
Otrzymał:
69 za 47 wypowiedzi
Postawił: 178
|
WIELKIE urażanie uczuć religijnych czy czegoś tam :)
hmm, w sumie to chyba zawsze był z tym problem, chocby ciągłe utaarczki Nergala z jakimś tam urzedasem (nie pamiętam jak się nazywa, specjalnie mnie to nie interesuje)
czy tam ogólna niechęc zwyczajnych śmiertelników do koncertów, bo jak by sięuprzeć, to by sięznalazło i paru takich co nawet Woodstock potrafili by określić jako zagnieżdzoną kolebkę szatana, gdzie tylko same orgie, ćpuny czy masowa rzeź kotów...
ja napisze, a właściwie to przekopiuje o koncercie gorgoroth (jak bym zaczęła pisac, to nie wiem czy by ot było wogóle czytelnie, więc znalazłam ładn artykuł na necie)
opinia cżłowieka, który nie mam pojecia co robił na tym koncercie, w kazdym razie z kads się tam wział, i został wielce skrzywdzony przez zespół, a to jego opinie
Cytat:
Jak "specjalne" były to atrakcje, okazało się dopiero po wejściu muzyków na scenę. Wymalowani na trupioblado, przepasani pasami z nabojami, z odwróconymi krzyżami na piersiach, zaatakowali kakofonią dźwięków. Wokalista Ghaal nosił na rękach długie, metalowe kolczatki. Ryczał niezrozumiałe teksty do mikrofonu, wodząc nieobecnym wzrokiem po widowni, którą od sceny odgradzały zasieki z drutu kolczastego i pale z odrąbanymi głowami jagniąt. W tle majaczyły dwa duże pentagramy (symbole szatana).
- Smród, hałas, obscena. Rzygać się chciało. Dostaliśmy jednak zlecenie i trzeba było je zrealizować - opowiada jeden z pracowników telewizji zatrudnionych podczas koncertu.
Największe wrażenie na kilkusetosobowej publiczności (głównie nastoletniej) robiły dwumetrowe krzyże na scenie. Do każdego przywiązano nagie kobiety i mężczyznę. Podobnie jak muzycy, byli wysmarowani czymś, co przypominało krew. Ich twarze przesłaniały kaptury. Jedna z dziewczyn nie wytrzymała zaduchu i zemdlała na krzyżu. Gdy zaczęła bezwładnie zwisać, ściągnięto ją ze sceny. Koncertu jednak nie przerwano.
Obłędna produkcja
Wieść o "satanistycznym sabacie" na Krzemionkach rozeszła się w poniedziałek błyskawicznie wśród pracowników krakowskiej telewizji. Większość dziwiła się, że dyrekcja dopuściła do tego obscenicznego koncertu. Telewizyjna "Solidarność" zapowiedziała oficjalne wystąpienie o wyjaśnienia i ukaranie odpowiedzialnych osób. Część związkowców już rano zawiadomiła o wszystkim ks. Andrzeja Baczyńskiego, szefa redakcji programów katolickich.
- Przekroczono granice nie tylko dobrego smaku. Muszę wszystko przemyśleć. Pracuję 14 lat w krakowskiej telewizji i nie sądziłem, że znajdą się tutaj ludzie, którzy wezmą udział w takim obłędzie - powiedział "Gazecie" ks. Baczyński. Jak przyznał, za produkcję koncertu Gorgorotha odpowiadał ten sam człowiek, który realizuje cotygodniowe msze święte dla Telewizji Kraków i obsługuje papieskie pielgrzymki. Dlatego nie wykluczył, że wystąpi o zmianę producenta religijnych programów.
Policja na satanistów
Dyrektor Andrzej Jeziorek dopiero w poniedziałek rano obejrzał nagranie z koncertu. Po konsultacji z telewizyjnym prawnikiem złożył doniesienie na policję. Kasetę zatrzymano, by wyjaśnić, czy podczas występu nie urażono uczuć religijnych wierzących.
- Tylko wynajmowaliśmy studio. Trudno cenzurować każde widowisko. Gdybym wiedział, co się wydarzy, na pewno nie dopuściłbym do tego - zapewnia dyrektor Jeziorek. W niedzielę dyrektor przebywał poza Krakowem. Nie odebrał telefonu od przerażonego producenta, który zapewnia, że próbował skontaktować się z nim w trakcie koncertu. Broni pracowników, którzy nie przerwali nagrania.
Dyrektor Jeziorek: - W studiu było kilkaset osób i niewielka ochrona. Nie wiem, jak zachowaliby się, gdyby ktoś nagle zakończył występ tego zespołu.
Nie słyszał nigdy wcześniej o norweskim zespole. Za scenografię koncertu - jak zapewnia - odpowiadała firma Metal Mind Productions. W umowie nie umieszczono szczegółowych informacji o charakterze występu, a jedynie wymagania techniczne telewizyjnego nagrania. - Współpracujemy już kilka lat. Wcześniej nie było żadnych skarg. Myślałem, że pracownicy tej firmy to odpowiedzialni ludzie - dodaje dyrektor Jeziorek."
|
a tu opinia fana, i wycinki wypowiedzi gaahl'a
Cytat:
No i nastał wreszcie moment na Gorgoroth. Ok. godziny 22:00 odsłoniła się kurtyna. Na wejście zagrali "Procreating Satan". Podobno kiepskawy był dźwięk, Gaahl miał chore gardło. Nie znalazłem pełnej listy utworów granych wtedy, ale na pewno norwescy muzycy zagrali "Bergtrollets Hevn", "Possessed (by Satan)", "Destroyer", "Unchain my heart" i połączone z efektami pirotechnicznymi "Incipit Satan". Gaahl był oszczędny w ruchach. Gdy trzeba było coś mocniej przeciągnąć głosem wystawiał rękę i ewentualnie przechylał się. Gitarzyści i basista miotali się wokół niego, często grali w półprzysiadzie i wystawiali gitarę. Perkusista… Wiadomo, jak każdy inny. Też przeżywał swoja grę. Koncert trwał blisko 90 minut.
Cała kapela miała karwasze z kolcami, była umalowana na twarzy i przepasana łańcuchem itp. Ale nie w tym była rzecz. Scena była otoczona palisadą składającą się na złączone drutem kolczastym pale, na których ponabijane były zwierzęce łby. Zużyto do tego 80 litrów baraniej krwi. Obok tego paliły się race i pochodnie. Za zespołem wisiał napis "Gorgoroth" i wielki pentagram. Ale głównym elementem były cztery nagie postacie, które zawisły na krzyżach (dwóch facetów, w tym jeden z kapturze i dwie baby). Na dodatek członkowie zespołu byli chłodni i utrzymywali swój wizerunek tajemniczych. W sali panował straszliwy ścisk. Było duszno i pewnym momencie jedna z modelek zemdlała. Gorgoroth na chwilę przerwał koncert, aby lekarze mogli udzielić modelce pomocy. Jednak pierwszą rzeczą, którą chciała po zdjęciu z krzyża, to powrót na krzyż.
Wszyscy uczestnicy mówili pozytywnie o koncercie. Zresztą sam Gaahl też tak twierdzi: "Był to taki koncert, jaki powinien być koncert Gorgoroth - satanistyczny i blackmetalowy. I to właśnie ludzie dostali. Oczywiście, że mogliśmy zagrać trochę lepiej, no ale warunki nie były idealne. Poza tym nie jestem zadowolony z własnej dyspozycji, miałem kłopoty z gardłem. Zagraliśmy jednak tak, jak powinniśmy, tak jak tego od nas oczekiwano."
Muszę przyznać, że gdy po raz pierwszy zobaczyłem fragmenty tego koncertu (reportaż TVN-u) byłem naprawdę zszokowany. Dotąd, gdy oglądam fragmenty, scenografia robi na mnie wrażenie, a wierzcie mi, wiele razy już oglądałem te fragmenty. A więc na miejscu to musiało być naprawdę ostro.
|
nie wiem czemu nasz naród jest taki dziwny, czytała raz wywiad z Gaahl'em własnie na temat tego koncertu, i wybnika z tego ze wczesniej było dokłandie opisane czego mozna się na koncercie spodziewać, wiec nie wiem w czym problem .png) ja tam się nie czepiam jak wyświetlają w telewzji jakiegoś 'cudnego' polityka i jego madrości typu czy teletubis z jakiejś bajki to bie przypadkiem gej.. czy tam jakieśinne pierdoły... bleee masakra
no cóż, osobiście uwazam ze widowkisko musiało być ciekawe, sama może nie jestem nie wiadomo jakim metalem, ale chętnie bym ocś takiego kiedyś oglądneła  to pare fot

no cóż, przyznam że rzeczywiście byo dosc ostro, i napewno nie kązdy powinien się znalexc na tym koncercie, ale podkreślam, ze nic nie powinno byc zaskoczeniem, gdyż wszystko wczesniej było opisane jak będzie wyglądac
|
|
roszpun regeneruje siły...
|
|
30-01-2010, 16:03
|
#2 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metal/Rock/Punk/Reggae
Gram na : elektryk (Cort EVL-X4 + VOX + Zoom G2.1u )
Panel Piwny:
Otrzymał:
53 za 33 wypowiedzi
Postawił: 80
|
gorgoroth -każdy wiedział czego sie można spodziewać po nich .
Ludzie którzy wybrali sie na koncert musieli znać ich muzykę .
A jeśli chodzi o obrażanie uczuć ludzi którzy tam pracowali to cóż - im za to płacili .
Moim zdaniem nie ma co robić z tego koncertu wielkiego halo .
Za granicą takie rzeczy nikogo nie dziwią , ale u nas robi się z tego news roku albo i lepiej .
|
|
yazoo regeneruje siły...
|
|
30-01-2010, 17:15
|
#3 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: http://lastfm.pl/user/Cruisher
Gram na : na kaloryferze z sąsiadami
Panel Piwny:
Otrzymał:
45 za 31 wypowiedzi
Postawił: 60
|
100%-towa racja.
Cytat:
|
Po konsultacji z telewizyjnym prawnikiem złożył doniesienie na policję. Kasetę zatrzymano, by wyjaśnić, czy podczas występu nie urażono uczuć religijnych wierzących.
|
"Ztrzymano kasetę..." - no ludzie, jakby zatrzymali zespół to by było o czym mówić.
Taki koncert to dla fanów frajda, w końcu przychodzą na takie widowisko i za nie płacą.
Dla mnie prawdziwy obciach to teksty naszego prezydenta ... koleś nie potrafi trzymać języka za zębami a jest głową państwa. Tylko w polsce takie parodie.
A tego koncertu nergala to czepiał się pan Nowak - od obony przed sektami i jakaś pani poseł, jak by już nie miała co robić.

żyjemy z nadzieją że odkryjemy dlaczego ją mamy...
|
|
Cruisher regeneruje siły...
|
|
30-01-2010, 17:24
|
#4 (permalink)
|
|
Ojciec redaktor
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Marduk
Gram na : Wiadomo czym. Nie ma sensu pisać.
Panel Piwny:
Otrzymał:
79 za 54 wypowiedzi
Postawił: 22
|
Bo w polsce nie ma czegoś takiego jak wolność artystyczna
|
|
Pleasure_to_kill regeneruje siły...
|
|
30-01-2010, 18:14
|
#5 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: http://lastfm.pl/user/Cruisher
Gram na : na kaloryferze z sąsiadami
Panel Piwny:
Otrzymał:
45 za 31 wypowiedzi
Postawił: 60
|
Fakt. Bo jak się coś dzieje dziwnego, nietypowego to najpierw szum wywołują ludzie którym to nie pasuje. Ale czasem tylko dzięki temu takie wydarzenia są w ogóle zauważane i nierzadko jest to robione właśnie z tego powodu. Według mnie nie jest to może najlepszy sposób, ale działa. Wystarczy bo temat zejdzie na formy reklamy.

żyjemy z nadzieją że odkryjemy dlaczego ją mamy...
|
|
Cruisher regeneruje siły...
|
|
30-01-2010, 21:08
|
#6 (permalink)
|
|
666 The Evil One Ojciec redaktor
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: wszystko co ma nazwę rózną od ... TECHNO.... bleee
Gram na : chyba gitara ;]
Panel Piwny:
Otrzymał:
69 za 47 wypowiedzi
Postawił: 178
|
hmmm nie wiem, może to ma by taka forma odwrócenia uwagi, typu, "patrzcie sie i bójcie, bo nie wiecie kiedy satany odrąbią wam głowy, wyprują flaki, będą gwłacići plądrować!... a my za ten czas wprowadzimy jakieś nowe zakazy, moze nikt nie zauwazy jakis przekrętów, może tym razem nikt nie zauwazy że w skarbcu brakuje ileś tam milionów (podobno ktoś to keidyśpoliczył i rzeczywiście ktoś coś sobie przywłaszczył-ale to drobiazgi przeciez wszystko...)
|
|
roszpun regeneruje siły...
|
|
31-01-2010, 00:07
|
#7 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Progressive metal, black metal, death metal
Gram na : Ibanez RG 321MH, Zoom G2.1u
Panel Piwny:
Otrzymał:
37 za 33 wypowiedzi
Postawił: 11
|
ja mam ten koncert 
według mnie atmosfera tam była świetna. Mrok, ciemność, scenografia i Ghaal naprawdę super się zachowywał.
No i fakt mogło to kogoś obrazić, czy coś. Głowy nabite na pale, ale przecież każdy wiedział gdzie idzie. Kamerzysta dostał robotę, więc niech ją wykona. To tak jakby taksówkarz obraził się za to, że musiałby jechać z klientam 50km
|
|
Panzram regeneruje siły...
|
|
31-01-2010, 15:22
|
#8 (permalink)
|
|
Pijawa
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metallica
Panel Piwny:
Otrzymał:
0 za 0 wypowiedzi
Postawił: 0
|
heh...
No nie wiem... Mam jakieś mieszane uczucia ten temat. Fakt każdy wiedział czego mozna się spodziwać. Nikt chyba nie ukrywał że chłopaki sa satanistami, ale wydaje mi się że powinni zachowywac umiar i jak chieli robić tak ostrą imprezę to powinni ja zrobić zamkniętą, bez wstępu telewizji i takich tam elementów postronnych.
Popatrzcie na to okiem człowieka dorosłego, z uformowanym swiatopogladem, i takimi innymi rzeczami, zasieki z drutu kolczastego, ponabijane na pale głowy jagniąt, odwrócone krzyże, nadzy ludzie na scenie, pentagram(y) tłumy, często nieletnich i do tego odurzonych ludzi dla człowieka postronnego to raczej szok i przegięcie. Dlatego nie ma co się dziwić reakcjom tego typu.
Takie moje zdanie...
|
|
Chmielicks regeneruje siły...
|
|
31-01-2010, 15:46
|
#9 (permalink)
|
|
Ladies & Moderator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: metal/rock
Panel Piwny:
Otrzymał:
82 za 58 wypowiedzi
Postawił: 42
|
Cytat:
Napisał Chmielicks
Popatrzcie na to okiem człowieka dorosłego, z uformowanym swiatopogladem, i takimi innymi rzeczami, zasieki z drutu kolczastego, ponabijane na pale głowy jagniąt, odwrócone krzyże, nadzy ludzie na scenie, pentagram(y) tłumy, często nieletnich i do tego odurzonych ludzi dla człowieka postronnego to raczej szok i przegięcie. Dlatego nie ma co się dziwić reakcjom tego typu.
|
Mam pytanie . Piszesz o poglądach ludzi dorosłych którzy mają tam już jakieś swoje myślenie / opinie na temat wszystkiego dookoła . Chodzi Ci o to że żyli w innych czasach i że niemogą przetrawić tego co sie obecnie dzieje na scenie metalu ? Bo moim zdaniem za 10,15,czy 50 lat - zawsze znajdzie sie ktoś komu coś nie przypasi . Dla porównania - słyszałam o wielu zespołach którym rozwalono impreze z racji tylko kilku osób i nie były to zespoły tylko w klimatach rock/metal . Nawet swego czasu był ostry szturm na słuchaczy legendarnego Disco Polo .

From now on ...
Mój up nie działa ? Nie pisz do mnie PM .
Zgłoś to w odpowiednim dziale !
|
|
Maja regeneruje siły...
|
|
01-02-2010, 10:21
|
#10 (permalink)
|
|
Pijawa
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metallica
Panel Piwny:
Otrzymał:
0 za 0 wypowiedzi
Postawił: 0
|
Cytat:
Napisał Maja
Mam pytanie . Piszesz o poglądach ludzi dorosłych którzy mają tam już jakieś swoje myślenie / opinie na temat wszystkiego dookoła . Chodzi Ci o to że żyli w innych czasach i że nie mogą przetrawić tego co się obecnie dzieje na scenie metalu ? .
|
Mówię o ludziach ogólnie, niewielu jest ludzi nawet pośród samych miłośników najszerzej pojętego rocka którzy twórczość spod znaku pentagramu uwielbiają. Dla mnie samego, jako człowieka wierzącego, pomimo tego że lubię mocniejszą grę, koncert (o ile bym go widział na własne oczy) byłby zapewne przegięciem. I nie chodzi nawet tylko o same uczucia religijne ale o fakt przeholowania z kilkoma rzeczami, krwistość, nagość i tego typu elementów, a pośród tłumy często pijanych albo naćpanych nastolatek. Chodzi mi o zachowanie niejako "dobrego smaku", czyli ogólnie pojętego przez społeczeństwo poszanowania niektórych wartości i postaw.
Szanuję artystów tego typu, rozumiem ich postawy i potrzeby. Sam, teraz już mniej, ale w przeszłości dość dużo słuchałem tego typu muzyki, ale pewne elementy nie powinny być naruszane. A jak są naruszane to nie powinna dziwić krytyka.
Zarówno organizatorzy jak i sami muzycy musieli się liczyć z taka reakcją zapraszając ekipę filmową dlatego cały szum wydaje mi się nieco zaprojektowany pod publikę.
|
|
Chmielicks regeneruje siły...
|
|
| Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej! |
|
|
Tagi
|
akurat, chrześcijaństwo, ciekawe, fakt, forum, gitarzyści, gorgoroth, gra, kapela, kler, koncert, kraków, maja, muzycy, nagrania, news, nowe, opinie, parodie, pentagram, pentagramy, polityga, polityka, prawa, prawo, przed, pytanie, religia, rock, studio, szczęście, słowa, teksty, tvn, typu, urażanie uczuć religijnych, walka, wiara, wolność, woodstock, zespół, zespoły  |
| Narzędzia wątku |
Przeszukaj ten temat |
|
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|