metalzone.pl
Dołącz już teraz! Bogaty dział download, nowości ze świata muzyki.
portal
Tabulatury Sklep - akcesoria rock/metal
nawigacja
Newsy
Nowości CD/DVD
Ogłoszenia rock/metal
Mapa Metalzonowców
strefa usera
Mój profil

Get Adobe Flash player

Kliknij » zostanie otwarty player w nowym oknie!

Podoba Ci się nasza strona ?
Kliknij button poniżej!

oraz

stare 08-06-2011, 15:57   #1 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: http://www.lastfm.pl/user/Exbitz

Gram na : Growl

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie Andrzej Pilipiuk

Andrzej Pilipiuk to polski pisarz, którego utwory oscylują wokół fantastyki, zazwyczaj przerabiając ją na różne sposoby, głównie w polskich realiach, choć zdarza się również Skandynawia (Oko Jelenia, Norweski Dziennik). Pilipiuk wyśmiewa problemy PRL-u, dodając aluzje do współczesnych czasów i klasyki fantasy. Myślę, że jego najsłynniejszym dziełem (dziełami ?) są opowiadania o Jakubie Wędrowyczu, "sympatycznym" bimbrowniku i egzorcyście-amatorze, który między innymi kradnie miecze bogom z egipskiej mitologii i rozpracowuje tajemnicę czarnej wołgi za woalem tajemniczości i legendy o własnej osobie (tu odsyłam do najnowszej powieści - "Wampira z M-3"). Pilipiuk w mistrzowski sposób buduje więź między fabułą a czytelnikiem, przez co, mimo iż jego książki w większości nie skłaniają do głębszych przemyśleń jak na przykład AS-a, czyta się je nie mniej przyjemnie.
exbitz regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-06-2011, 16:51   #2 (permalink)
Ojciec redaktor

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Marduk

Gram na : Wiadomo czym. Nie ma sensu pisać.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Cytat:
Napisał exbitz Zobacz post
Andrzej Pilipiuk to polski pisarz, którego utwory oscylują wokół fantastyki, zazwyczaj przerabiając ją na różne sposoby, głównie w polskich realiach, choć zdarza się również Skandynawia (Oko Jelenia, Norweski Dziennik). Pilipiuk wyśmiewa problemy PRL-u, dodając aluzje do współczesnych czasów i klasyki fantasy. Myślę, że jego najsłynniejszym dziełem (dziełami ?) są opowiadania o Jakubie Wędrowyczu, "sympatycznym" bimbrowniku i egzorcyście-amatorze, który między innymi kradnie miecze bogom z egipskiej mitologii i rozpracowuje tajemnicę czarnej wołgi za woalem tajemniczości i legendy o własnej osobie (tu odsyłam do najnowszej powieści - "Wampira z M-3"). Pilipiuk w mistrzowski sposób buduje więź między fabułą a czytelnikiem, przez co, mimo iż jego książki w większości nie skłaniają do głębszych przemyśleń jak na przykład AS-a, czyta się je nie mniej przyjemnie.
Jeśli AS to Andrzej Sapkowski to nie mogę się z tym zgodzić. Dla mnie sapka czytało się genialnie, co innego z pilipiukiem, przeczytałem pierwszy tom wędrowycza i jak dla mnie chujnia totalna. Dość mocna zrzyna od pratchetta, do tego humor którego nie można nazwać wysublimowanym, chociaż takie chyba było założenie. To jest po prostu głupie. Fabuła mnie nie porywa zupełnie, chyba po prostu dlatego że nie potrafię się śmiać z takich głupot że żul wypija dużo wódki a potem wracając do domu pada i widzi białe myszki. Nikomu nie polecam.
Pleasure_to_kill regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-06-2011, 21:43   #3 (permalink)
Ladies

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: black,pagan, folk, viking

Gram na : nerwach i strunach głosowych

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Czytałam jakieś 4 książki Pilipiuka. Jest okej, ale do ulubionych go nie zaliczam. Nie podchodzi mi to jak on pisze.

"I'm ready to close the book on the era of the Christians. It was a nice run, but it's time to go back to the old ways. Call me old fashioned..."
nymphetamine regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-06-2011, 21:59   #4 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Cytat:
Dość mocna zrzyna od pratchetta, do tego humor którego nie można nazwać wysublimowanym, chociaż takie chyba było założenie
Akurat humor jest według mnie mocno niewysublimowany, acz bawić potrafi.

Cytat:
To jest po prostu głupie. Fabuła mnie nie porywa zupełnie, chyba po prostu dlatego że nie potrafię się śmiać z takich głupot
No i mamy wytłumaczenie.
stare 09-06-2011, 12:23   #5 (permalink)
Pani Manager

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: rock.metal.grunge.punk.

Gram na : gitarra

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Ja Pilipiuka nie czytałam. Miałam okazję go poznać, ale (chyba) nie poznałam.
Poza tym mam zamiar coś jego przeczytać, może w wakacje
I w ogóle jestem strasznie do tyłu z książkami - zamierzam to właściwie nadrobić niebawem
Inka regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-06-2011, 18:33   #6 (permalink)
Ladies

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: black,pagan, folk, viking

Gram na : nerwach i strunach głosowych

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Inka za fantastykę się bierzesz? ;>

"I'm ready to close the book on the era of the Christians. It was a nice run, but it's time to go back to the old ways. Call me old fashioned..."
nymphetamine regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-06-2011, 18:41   #7 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

@Inka:
Uważam, że warto zająć się tak Pilipiukiem, jak i całą fantastykę. Pan Andrzej to nie tylko proste opowiadania o Wędrowyczu, ale cała masa innych, o wiele bardziej poważnych... Na początek polecam coś z tych: '2586 Kroków", "Czerwona Gorączka" i aktualnie przeze mnie czytany "Rzeźnik Drzew".
stare 09-06-2011, 19:13   #8 (permalink)
Pani Manager

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: rock.metal.grunge.punk.

Gram na : gitarra

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

@nymphetamine tak tak, biorę się za długo odkładaną fantastykę. Mam nadzieję, że jakoś nadrobię długoterminowe zaległości. Jak na razie postanowieniem jest przeczytać "Władcę Pierścieni" i "Wiedźmina". No i w sumie całego "Harrego Pottera", żeby ksiądz Natanek dodał mnie do listy szatańskich dzieci...

@exbitz nawet nie wiem, czy "Rzeźnika drzew" nie miałam w rękach i nie czytałam wybiórczo... No ale moi znajomi znają Pilipiuka i na pewno coś jego mają - pożyczę i poczytam. Posnuję refleksje i będzie ciekawie
Inka regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 10-06-2011, 17:04   #9 (permalink)
Ladies

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: hard rock, rock, heavy metal

Gram na : zdarzyło się grać na gitarze :)

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Też właśnie ostatnio pomyślałam o przeczytaniu książek Pilipiuka, bo słyszałam, że są niezłe. No i mam podobne plany jak Inka, czyli skończenie Władcy Pierścieni i innych książek Tolkiena, A Pottera to czytałam już strasznie dawno temu, baa, w podstawówce jakoś nawet i mam wszystkie części, bo była to w jakiś tam sposób moja książka dzieciństwa ( No to na liście szatańskich dzieci najbardziej znanego księdza w Polsce się już zadomowiłam ) No i muszę nadrobić zaległości z lekturami, bo nie czytałam ich za bardzo w czasie roku szkolnego
Caerenn regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej!

Tagi
era, exbitz, fantasy, humor, ksiądz, książka, książki, oko jelenia, ostatnio, pilipiuk, polski, ska, utwory, wakacje, war, wędrowycz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania