Jako że w tym czasie wieczory i noce stają się dłuższe chcę Was wszystkich zachęcić do przeczytania serii opowiadań Kinga 'Marzenia i koszmary' , którą niedawno skończyłam czytać i muszę przyznać, że czyta się świetnie.
Tytuł oryginalny zbioru nazywa się 'Nightmares and Dreamscapes' i został opublikowany w 1993 roku. Polskie wydanie zostało opublikowane w 1995 przez wydawnictwo Prima. I właśnie wydanie z Primy Wam polecam, podzielone jest na dwie części.
Zacznijmy od tego że każde z tych opowiadań przedstawia inną historię, zawsze jednak równie wciągającą i interesującą co poprzednia. Nie ma dwóch podobnych opowiadań, autor udowadnia w ten sposób że potrafi posługiwać się piórem zupełnie różnorodnie. Postacie, każda jest inna, bohaterzy nie powtarzają się, podobnie jak niepotrzają się zawarte myśli bohaterów, ponieważ każdy z nich ma inny tok myślenia, kolejny plus dla Kinga za to. Jest kilka opowiadań pisanych w osobie pierwszej oraz jedno opowiadanie pisane w formie scenariusza. Nie są to jedynie opowiadania pełne grozy, są tam też historie poruszające psychikę i zmuszające do myślenia.
Niestety nie mogłam znaleźć porządnego e-booka dla Was, wszystko jest strasznie porozrzucane po necie, ale uważam że takie książki jak 'Marzenia i koszmary' powinno się czytać przeciągając kartki i popijając herbatę niż siedząc przed kompem
.png)
Osobiście polecam wydanie z Primy - zaznaczam znów.
Poniżej spis opowiadań gdyby ktoś jednak chciał poszukać jakiegoś e-booka.
Marzenia i koszmary 1:
- Cadillac Dolana (Dollan's Cadillac)
- Koniec całego bałaganu (The End of the Whole Mess)
- Udręka małych dzieci (Suffer the Little Children)
- Nocny Latawiec (The Night Flier)
- Popsy (Popsy)
- To żyje w Nas (It Grows on You)
- Gryziszczęka (Chattery Teeth)
- Dedykacja (Dedication)
- Palec (The Moving Finger)
- Trampki (Sneakers)
- Mają tu kapelę jak wszyscy diabli (You Know they Got a Hell of the Band)
- Urodzi się w domu (Home Delivery)
Marzenia i koszmary 2:
- Pora deszczowa (Rainy Season)
- Mój śliczny kucyk (My Pretty Pony)
- Przepraszam to nie pomyłka (Sorry, Right Number)
- Ludzie Godziny Dziesiątej (The Ten O'Clock People)
- Crouch End (Crouch End)
- Dom na Maple Street (The House on Maple Street)
- Piąta ćwiartka (the Fifth Quarter)
- Sprawa doktora (The Doctor's Case)
- Ostania sprawa Umney'a (Umney's Last Case)
- Pałka niżej! (Head Down)
- Brooklyński sierpień (Brooklyn August) wiersz poświęcony Jimowi Bishopowi
Na końcu serii opowiadań znajdują się 'Noty' w których autor umieścił kilka słów na temat niektórych z jego opowiadań.
Najlepszy sposób na czytanie to 1 lub 2 opowiadania na wieczór i kubek herbaty!
Jeżeli są jakieś pytania odnośnie tematu, to proszę.
Jeżeli ktoś znajdzie jakiegoś porządnego e-booka, to byłoby miło jeśli by tutaj wrzucił, jeśli oczywiście ktoś będzie zainteresowany.
Dodatkowo dodam, że kilka z tych opowiadań zostało wyemitowanych jako serial :P
Serdecznie zachęcam do czytania!