|
|
|
15-09-2010, 14:34
|
#1 (permalink)
|
|
Przybysz
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: rock
Gram na : gitara akustyczna
Panel Piwny:
Otrzymał:
7 za 6 wypowiedzi
Postawił: 3
|
Breakout Days
Breakout Days
Rzeszów 1-3.10.2010
W pierwszy weekend października rusza druga edycja festiwalu Rzeszów Breakout Days...w festiwalu poświęconym pamięci Miry Kubasińskiej i Tadeusza Nalepy wystąpią między innymi:
Dżem , Piotr Nalepa Breakout Tour , Ocean , Maciej Balcar Nie-Bo , Robert Lubera Nie-Bo ...
Tadeusz Nalepa - ojciec polskiego bluesa,charyzmatyczny, ponadczasowy artysta z okolic Rzeszowa, gdzie ukończył szkołę muzyczną w klasach skrzypiec, klarnetu i kontrabasu. Dostał wyróżnienie w kategorii duetów na II "Festiwalu Młodych Talentów" w Szczecinie w roku 1963 wraz z Mirą Kubasińską, jego późniejszą żoną. W 1965 roku założył grupę Blackout. W 1968 roku założył grupę Breakout. Nawiązał owocną współpracę z zespołem Dżem, z którym nagrał płytę Numero Uno.
Zmarł 4 marca 2007 w wyniku ciężkiej choroby nerek.
19 czerwca 2007 roku odbył się w Rzeszowie BREAKOUT Festiwal poświęcony pamięci Miry Kubasińskiej i Tadeusza Nalepy.
We wrześniu 2008 r. wydana została płyta W hołdzie Tadeuszowi Nalepie, zawierająca 13 utworów. Autorem projektu jest Jan Borysewicz, razem z którym wystąpili m.in. Piotr Nalepa z zespołem Nie-bo, Paweł Kukiz, Leszek Cichoński, Jerzy Styczyński, Andrzej Nowak, Maciej Balcar, Dariusz Kozakiewicz, Marek Raduli, Maciej Silski, Piotr Cugowski, Marek "Georgia" Pieczara.
Piątek - 1 pażdziernik:
20.00-20.45 Live Club
Laureat Grand Prix V Ogólnopolskiej Edycji Przeglądu Zespołów Muzycznych ROCKOWA NOC - koncert
21.00-22.30 Club
OCEAN - koncert
Sobota -2 pażdziernik:
Live Club
Warsztaty muzyczne prowadzone przez
Michała Grymuza (gitara)
Piotra "Quertin" Wojtanowskiego (gitara basowa)
Wojciecha Fedkowicza (perkusja)
19.15-20.15 Scena na Rynku
Piotr Nalepa Breakout Tour - koncert
20.30-22.00 Scena na Rynku
Dżem - konceert
Niedziela - 3 pżdziernik
Live Club
Warsztaty muzyczne prowadzone przez
Michała Grymuza (gitara)
Piotra "Quertin" Wojtanowskiego (gitara basowa)
Wojciecha Fedkowicza (perkusja)
20.00-21.00 Live Club
Robert Lubera NIE-BO - preiera płyty
21.15-22.30 Live Club
Maciej Balcar - premiera płyty
15 wrzesień - 15 pażdziernik
Arkady pod ratuszem i Live Club
Wystawa fotografii "BREAKOUT" z archiwum Marka Karewicza
|
|
AniaMetal regeneruje siły...
|
|
24-09-2010, 15:31
|
#2 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: http://lastfm.pl/user/Cruisher
Gram na : na kaloryferze z sąsiadami
Panel Piwny:
Otrzymał:
45 za 31 wypowiedzi
Postawił: 60
|
A tu plakacik:
Sobota i niedziela zapowiada się całkiem ciekawie. Tylko przydał by się nocleg

żyjemy z nadzieją że odkryjemy dlaczego ją mamy...
|
|
Cruisher regeneruje siły...
|
|
05-10-2010, 14:48
|
#3 (permalink)
|
|
Przybysz
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
7 za 6 wypowiedzi
|
Koncert Dżemu według moich spostrzeżeń:
Zgromadzony tłum przywitał gromkimi brawami muzyków wychodzących na scenę. Koncert rozpoczął się piosenką „Wiem, na pewno wiem”
Nie da się ukryć ze muzyka zespołu łączy pokolenia, ponieważ wśród widzów znalazła się młodzież obok której, stali dorośli, nieraz wiekowi już ludzie, którzy przyprowadzili swoje dzieci lub nawet wnuki (niektóre jeszcze w wózkach), by pokazać im czego słuchali w młodości i na jakich wartościach zostali wychowani.
Zespół zaprezentował swoje najbardziej znane utwory, np. „Sen o Victorii”, „Outsider”. Zgrał także nowe utwory takie jak „Strach”, „Zawsze do przodu”, które niebawem ukażą się na nowej płycie, na którą czekam z niecierpliwością.
Nie zapomnę słów Maćka Balcara, który powiedział: „Rzeszów jest pięknym miastem i nie chodzi mi o pięknie wyremontowane kamienice, ale o ludzi, którzy tu mieszkają”. W związku z tym apeluję do rzeszowian: postarajmy się by takie postrzeganie Rzeszowa się nie zmieniło.
Wspomniał także Tadeusza Nalepę, przyjaciela zespołu, z którym nagrywali płyty. Dedykował mu utwór „Skazany na bluesa”.
Niestety ochrona miała dużo pracy. Przez cały koncert musiała pilnować barierek, które przesuwały się pod naciskiem pogujacego tłumu zaraz pod sceną. Rozumiem że, młodzi ludzie wyrażają przez to radość. Nie raz sama się dołączam. Ale można robić to nie narażając innych.
Ale wróćmy do koncertu. Zaskoczeniem dla mnie było, kiedy Maciek zaśpiewał piosenkę „Złoty Paw”. A konkretnie jedno słowo, którego nigdy nie śpiewa. Przynajmniej ja nigdy nie słyszałam.
Jak zawsze panowała niesamowita atmosfera między sceną a słuchaczami, którą czuje się stojąc w kilkutysięcznym tłumie, kiedy wszyscy śpiewają te same, ponadczasowe teksty co przed laty.
Oczywiście na końcu nie zabrakło również bisów, niestety tylko dwóch, w czasie których usłyszeliśmy m. in. wyczekiwane piosenki „Wehikuł czasu” i „Whisky”
Po koncercie można było się spotkać, porozmawiać z muzykami i podziękować im za przyjazd. To był niesamowity koncert, który na długo zostanie w moich wspomnieniach.
żałuję, że nie było mnie w Clubie Live dzień później, kiedy Maciej Balcar promował swój solowy album.
Może był ktoś?
|
|
|
|
05-10-2010, 16:31
|
#4 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Melodic Death Metal
Gram na : Gitara ,(ociupinkę) bębny i przeciętny growl. I nerwy jeszcze.
Panel Piwny:
Otrzymał:
19 za 14 wypowiedzi
Postawił: 15
|
Na Dżemie byłem ze znajomymi, jednak spóźniliśmy się dobre pół godziny, do tego nikt z nas nie miał ochoty przedzierać się pod scenę... Także skończyło się na sączeniu piwka w ogródkach :P
Na Dżemie byłem na wiosnę w klubie Live, udało mi się znaleźć miejsce tuż pod sceną i nie powiem - wymietli.
|
|
SolarisP regeneruje siły...
|
|
06-10-2010, 17:02
|
#5 (permalink)
|
|
Przybysz
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
7 za 6 wypowiedzi
|
|
|
|
|
06-10-2010, 22:04
|
#6 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: http://lastfm.pl/user/Cruisher
Gram na : na kaloryferze z sąsiadami
Panel Piwny:
Otrzymał:
45 za 31 wypowiedzi
Postawił: 60
|
Dżem zagrał jak zawsze na poziomie, ale Breakout wcale nie gorzej. Największe wrażenie zrobił na mnie basista tym solem (nie pamiętam juz jaki o był utwór).
A ktoś się mnie ostatnio pytał czy są sola na basy.... no to ba! i jeszcze jakie...
Btw na dżemie było ciasno wiadomo czemu, dali by sobie na wstrzymanie ci goście którzy ciągle kogoś popychli... przecież to nie jakiś metal żeby pogo robić...

żyjemy z nadzieją że odkryjemy dlaczego ją mamy...
|
|
Cruisher regeneruje siły...
|
|
06-10-2010, 23:25
|
#7 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Melodic Death Metal
Gram na : Gitara ,(ociupinkę) bębny i przeciętny growl. I nerwy jeszcze.
Panel Piwny:
Otrzymał:
19 za 14 wypowiedzi
Postawił: 15
|
No w Live jak byłem na Dżemie pogo było... Tylko takie User-Friendly. Tj. nie napieprzanie z bara, tylko tańce w kółeczku XD
|
|
SolarisP regeneruje siły...
|
|
| Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej! |
|
|
Tagi
|
2007, 2008, 2010, album, archiwum, dżem, gitara, imprezy, jakich, koncert, kukiz, live, muzyczne, muzyka, muzyków, niedziela, nowe, ostatnio, pod, pogo, przed, płyta, płytę, płyty, rzeszów, strach, szczęście, teksty, user, utwory, wolność, zespół, zło  |
| Narzędzia wątku |
Przeszukaj ten temat |
|
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|