|
|
|
14-06-2010, 18:39
|
#1 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: http://www.lastfm.pl/user/Exbitz
Gram na : Growl
Panel Piwny:
Otrzymał:
55 za 42 wypowiedzi
Postawił: 87
|
Problem z pecetem
Otóz, mam "mały" problem z moim kompem. Po kilkunastu/dziesięciu/kilku minutach od włączenia... po prostu się wyłącza, tak jakby zostało odcięte źródło zasilania. Nie wiem czego to może być przyczyna, ale jest to niezwykle frustrujące - gram sobie w FM'a, wygrywam 3-1...dead  ...
Podejrzewam, że to po prostu wina kabla od zasilania (często po takim wyłączeniu przycisk 'power nie reaguje, udaje sie odpalić dopiero po wyłączeniu zasilania przyciskiem z tyłu kompa, wyciagnięciu i włożeniu wtyczki do gniazdka i ponownym włączeniu zasilania).
jeśli nie kabel, to chyba chłodzenie... Ale nie wiem jak ten kłopot wyeliminować, choć mam sporą wiedzę o kompach (odznaczyłem opcję automatycznego wyłączania podczas awarii systemu). Jeśli jest ktoś, kto wie coś na takie tematy - prosze o pomoc. Z góry dzięki.
PS. Moja konfiguracja:
procek- ADM Atholn 1,6
karta - GeForce FX 5200 (128 mb)
RAM - 1 gb (256, 256, 512 mb)
HDD - 80 GB (około 25 wolnego)
Windows XP Home SP2 (oryginalny)...
EDIT: napięcia:
Płyta główna: 38 C (100F)
Procesor: 63 (145)
(są to napięcia przy 'bezczynności' - odpalony Firefox i Winamp)
Ostatnio edytowane przez exbitz ; 14-06-2010 o 18:48
|
|
exbitz regeneruje siły...
|
|
14-06-2010, 18:57
|
#2 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metal/Rock/Punk/Reggae
Gram na : elektryk (Cort EVL-X4 + VOX + Zoom G2.1u )
Panel Piwny:
Otrzymał:
53 za 33 wypowiedzi
Postawił: 80
|
Miałem identyczny problem .
Problemem może być chyba tylko wysoka temperatura , to nic że przy włączaniu jest normal . Odpal gre i zobacz po kilku minutach .
U mnie przy odpaleniu gry miałem 67 stopni a po 10 minutach 117 !
Oczywiście się wyłączał . I trzeba było na chwile odłączyć listwe bo nie wstawał .
Rozwiązałem to bardzo prosto - odkurzacz .png)
Zmieniłem jeszcze paste od procesora , ale to jest opcjonalne .
Temperatura spadła do 80 w porywach więc widać różnice .
Na laptopie też miałem z 2 razy ten problem , tylko że w tym przypadku nie mogłem już rozebrac laptopa (przeklęta gwarancja) ale przyłożyłem odkurzacz od strony wentylatora , ustawiłem odkurzacz na max i też pomogło .
Wyczyść płyte główną ,radiator i co sie tylko da , jak nie pomoże to będziemy kombinować dalej
|
|
yazoo regeneruje siły...
|
|
14-06-2010, 19:03
|
#3 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Thrash,death,heavy metalcore,rock,blues
Gram na : gitare juz mam ale brakuje mi silnej woli
zeby sie nauczuc grac;D
Panel Piwny:
Otrzymał:
34 za 28 wypowiedzi
Postawił: 84
|
tez mam ten problem z laptopem,akurat FM sie nie wylacza,ale lepsze gry po 1,5 godzinie i pada i trzeba czekac aby sie schlodzil z kilkanascie minut.widzilaem podkladki pod laptopy ktore schladzaja procesor na kabel USB
|
|
andre6616 regeneruje siły...
|
|
14-06-2010, 19:20
|
#4 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metal, Rock, Elektroniczna
Gram na : Śpiew (Czysty, growl, skrzek), gitara basowa
Panel Piwny:
Otrzymał:
165 za 122 wypowiedzi
Postawił: 56
|
Możliwe że nagrzewa się grafika, proc, lub mostek na płycie głównej, polecam dorwać program Everest Home Edition, odpalić grę i sprawdzić jakie masz temperatury w stresie. Jeśli przegrzewa się CPU to wystarczy wymienić wentylator lub całe chłodzenie bo pewnie masz BOX-owe na CPU, jeśli mostek zakupić mały wentylator na tą kostkę warto przed zakupem zmierzyć rozmiar radiatora na płycie głównej. Równie dobrze zainstalować z przodu wdmuchujący a z tyłu wydmuchujący wentylator jeśli jest taka możliwość. Przeważnie są to wentylatory 80x80 lub 120x120, ale warto się upewnić.
|
|
Immortal-Soul regeneruje siły...
|
|
14-06-2010, 19:45
|
#5 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: http://www.lastfm.pl/user/Exbitz
Gram na : Growl
Panel Piwny:
Otrzymał:
55 za 42 wypowiedzi
Postawił: 87
|
Cytat:
Napisał Immortal-Soul
Możliwe że nagrzewa się grafika, proc, lub mostek na płycie głównej, polecam dorwać program Everest Home Edition, odpalić grę i sprawdzić jakie masz temperatury w stresie.
|
Sprawdzałem i, o dziwo, są identyczne - ba, komputer działa już ponad godzinę i nic - cud się stał, czyzby to te opcje o automatycznym offie przy awarii systemu ?
|
|
exbitz regeneruje siły...
|
|
14-06-2010, 20:28
|
#6 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
165 za 122 wypowiedzi
|
Nie jestem cudotwórcą, choć chciałbym. A co do sprzętu czy sterowników to potrafią spłatać figla nie jednemu.
|
|
|
|
14-06-2010, 20:39
|
#7 (permalink)
|
|
Moderator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Mastodon, Gazpacho, Void Of Silence
Gram na : Washburn Wi 14 i Ibanez TBX 15 R.
Panel Piwny:
Otrzymał:
47 za 40 wypowiedzi
Postawił: 30
|
Cytat:
Napisał yazoo
Na laptopie też miałem z 2 razy ten problem , tylko że w tym przypadku nie mogłem już rozebrac laptopa (przeklęta gwarancja) ale przyłożyłem odkurzacz od strony wentylatora , ustawiłem odkurzacz na max i też pomogło .
|
A blokowałeś wtedy wiatrak w jakiś sposób? Bo gdzieś w necie czytałem że niby może się coś zepsuć przy takiej operacji a mojemu samsungowi by się bardzo przydało...
|
Yoss regeneruje siły...
|
|
14-06-2010, 21:01
|
#8 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: http://lastfm.pl/user/Cruisher
Gram na : na kaloryferze z sąsiadami
Panel Piwny:
Otrzymał:
45 za 31 wypowiedzi
Postawił: 60
|
Cytat:
Napisał exbitz
Sprawdzałem i, o dziwo, są identyczne - ba, komputer działa już ponad godzinę i nic - cud się stał, czyzby to te opcje o automatycznym offie przy awarii systemu ? 
|
Wątpię, ale jeśli tak to naprawdę cód, ale wtedy wychodziło by że system ci jakimiś błędami wali.
Może te ostatnie upały dały popalić blaszakowi, sprawdź kondensatorki ale przede wszystkim tak jak mówi Yazoo - odkurzacz to podstawa
Jak nie reaguje power na budzie to ci się coś przegrzewa na 90%(albo jest jakieś przepięcie), ale nie koniecznie proc. czy grafa, często jest to sekcja zasilania przy gnieździe procka, albo jakiś chip, to zależy jaką masz płytę gł.
Mam podobny konfig jak twój, ale ani jednego wentylatora w budzie prócz tego w zasilaczu, ale chłodzenie też nie referencyjne.
Te temperatury to podzas grania takie były, czy w spoczynku, bo w spoczynku to takie spokojne temp. to koło 40, max 55.
Do monitorowanie temperatur polecam SpeedFan'a. Przy okazji na bierząco wiesz jak pracuje cały proc. czy grafa. i chłodzenie.
W ostateczności możesz sprawdzić jak bardzo grzeje ci się zasilacz, po paru latach obniża się jego sprawność prądowa, no i zaczyna powoli słabnąć i grzać się przy obciążeniu przy którym początkowo się z nim nic nie działo.
No i jak tam, pacjent będzie żył ?

żyjemy z nadzieją że odkryjemy dlaczego ją mamy...
|
|
Cruisher regeneruje siły...
|
|
14-06-2010, 21:23
|
#9 (permalink)
|
|
Administrator
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metal/Rock/Punk/Reggae
Gram na : elektryk (Cort EVL-X4 + VOX + Zoom G2.1u )
Panel Piwny:
Otrzymał:
53 za 33 wypowiedzi
Postawił: 80
|
Cytat:
Napisał Yoss
A blokowałeś wtedy wiatrak w jakiś sposób? Bo gdzieś w necie czytałem że niby może się coś zepsuć przy takiej operacji a mojemu samsungowi by się bardzo przydało...
|
Nie blokowałem wiatraka . Jedynie użyłem kawałka chusteczki przyłożonej do tych otworów przy laptopie żeby w razie "w" czegoś nie połknął odkurzacz i żeby zobaczyć ile syfu było w środku
|
|
yazoo regeneruje siły...
|
|
14-06-2010, 21:38
|
#10 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
165 za 122 wypowiedzi
|
Do przedmuchiwania laptopów najlepiej użyć sprężonego powietrza który dostaniemy na pewno w sklepach komputerowych, sklepach RTV Euro AGD, Media Markt, lub podobnych. Można użyć potem odkurzacza do usunięcia pyłu z obudowy laptopa, podobnie można zrobić ze stacjonarnymi z tym że tu można posłużyć się dodatkowo szczoteczką którą można spotkać w niektórych zestawach z odkurzaczami do usunięcia kurzu który osiadł na podzespołach.
Mój zestaw:
Procesor: AMD Athlon 64 X2 5400+ BOX
Pł. Głowna: Gigabyte GA-MA790X-DS4
K. Graficzna: Asus HD3850 TOP
Ram: 4GB Ram firmy OCZ
HDD: 2x 500GB Samsung
Do tego zasilacz Corsair 650TXEU i Vista 64
Sam wszystko złożyłem i jak do tej pory nie było z nim problemów.
|
|
|
|
| Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej! |
|
|
Tagi
|
akurat, box, doda, exbitz, gra, gry, jaką, komputer, komputery, mark, mostek, pomoc, power, problem, program, przed, płytę, vista, windows, zobacz, źródło  |
| Narzędzia wątku |
Przeszukaj ten temat |
|
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|