|
|
|
15-07-2010, 17:49
|
#1 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metal, Rock, Elektroniczna
Gram na : Śpiew (Czysty, growl, skrzek), gitara basowa
Panel Piwny:
Otrzymał:
165 za 122 wypowiedzi
Postawił: 56
|
Turbo
Turbo to grupa która została założona w 1990 roku przez basistę Henryka Tomczaka, do grupy niedługo dołączają Wojciech Hoffmann – gitara, Wojciech Anioła – perkusja i Wojciech Sowula – wokal. Grupa należy też do tzw. " Wielkiej Trójcy Polskiego Metalu" obok takich grup jak Kat czy TSA. W tym składzie grupa nagrywa pierwsze pięć utworów z którymi występuje miedzy innymi na festiwalu w Jarocinie 1980 roku i klubie "TROPS" w Poznaniu. Pierwsze oficjalne wydawnictwo grupy pojawia się w 1993 zatytułowane "Dorosłe Dzieci" który jest mieszanką Hard Rocka i Heavy Metalu. W 2006 roku wychodzi reedycja zawierająca dwie dodatkowe kompozycje "Jak ogień" i Fabryka Keksów (Live) - tekst do ostatniego utworu napisał Zbigniew Hołdys (niegdyś związany z grupą Perfect). Grupa po pewnych zmianach personalnych i wydaje na "siłę" choć dobrze przyjętą przez publikę płytę w 1995 roku "Smak Ciszy", promującą ją utwory "Smak Ciszy" i "Jaki był ten dzień". Rok później nagrywa płytę która na zawsze wpisuje się do kanonu najlepszych polskich Heavymetalowych płyt wszech czasów "Kawaleria Szatana", która mając zaledwie 40 minut pokazuje miejsce gdzie grupa czuje się najlepiej, płyta odnosi ogromny sukces w Polsce czego przykładem jest spora ilość koncertów. Wkrótce też zespół nawiązuje współpracę z Metal Mind Productions pod której szyldem w 1997 roku ukazuje się płyta "Ostatni Wojownik", a w europie rok później angielsko języczna "Last Warrior" która przynosi zmianę stylistyczną grupy w stronę Thrash Metalu. Inspiracją do nagrania tej płyty było pierwsze kompozycje grupy Metallica. Rok 1989 przynosi nam nowy album "Epidemie", wydany też w europie pod nazwą "Epidemic" na której pojawia się jako gitarzysta Robert "Litza" Friedrich (późniejszy muzyk grup Acid Drinkers i Flapjack). W 1990 dochodzi do rozłamu grupy z której odchodzi między innymi Grzegorz Kupczyk (który skupia się na swoim nowym zespole CETI), wokalistą zespołu zostaje Litza w tym składzie nagrywają płytę "Dead End" na której to Litza growluje, płyta utrzymana w szybkim Thrash Metalowym stylu z naleciałościami Death Metalu. Jednak płyta nie odnosi większego sukcesu i grupa zawiesza działalność do 1995 roku, w tym samym czasie ukazuje się składanka "1980-1990 " zawierająca nieopublikowane utwory grupy. W 1992 roku zaś pojawia się płyta "Tytanic" zawierająca jak to grupa określała utwory z "okresu błędów i wypaczeń", zaś dwa lata później "Dorosłe dzieci i inne ballady" zawierająca głównie ballady. W 1995 roku następuje się zejście grupy w składzie Wojciech Hoffmann, Grzegorz Kupczyk, Bogusz Rutkiewicz oraz Marcin Białożyk. i Szymon Ziomkowski, sukces i miłe przyjęcie powoduje że grupa reaktywuje się na początku 1996 roku, by za dwa lata wydać kompilacje największych przebojów grupy "Intro: 1982-1986", a za rok grupa Metal Mind Production wydaje dyskografie na CD. Grupa dużo koncertuje występując m.in. na Metalmani i Thrash 'Em All Festival. 2001 rok przynosi nam płytą "Avatar" którą dosyć chłodno przyjmują fani zespołu. Kłótnia z wydawcą i niezadowolenie ekipy powoduje że grupa zawiesza działalność do 2004 roku gdy na półki sklepowe trafia czysto Heavy Metalowa płyta "Tożsamość", a w 2005 roku ta sama płyta pojawia się z bonusową płytą "Akustycznie" na której znalazł się zapis akustycznego koncertu z grudnia 2003 roku. Występ grupy na festiwalu Metalmania zostaje zarejestrowany i wydany w 2006 roku jako płyta DVD.
Po odejściu Grzegorza Kupczyka z grupy w 2007 roku na jego miejsce zostaje przyjęty Tomasz Struszczyk. We Wrześniu 2008 roku pojawia się "Turbo Anthology 1980-2008" w której skład wchodzi 13 płyt zawierająca wszystkie wydane i niewydane płyty tej grupy. W listopadzie 2009 roku na półkach sklepowych pojawia się "Strażnik Âwiatła".
Aktualny skład zespołu:
Tomasz Struszczyk - Wokal
Wojciech Hoffmann - Gitara
Dominik Jan Maria Jokiel - Gitara
Bogusz Rutkiewicz - Gitara basowa
Tomasz "Krzyzyk" Krzyzaniak - Perkusja
Dyskografia:
1982 Dorosłe Dzieci (Reedycje w 2000 i 2009 roku)
1985 Smak Ciszy
1986 Kawaleria Szatana
1987 Alive! (Live Album)
1987 Ostatni Wojownik
1988 Last Warrior
1989 Epidemic/Epidemie
1990 1980-1990 (Best Of)
1990 Dead End
1992 Tytanic (Best Of)
1992 One Way
1994 Dorosłe Dzieci i Inne Ballady (Best Of)
1998 Intro 1982-1986 (Best Of)
1999 Turbo Dyskografia
2000 Remix'92 (Best Of - Reedycja albumu Tytanic)
2001 Awatar
2004 Tożsamość/Identity
2008 Anthology 1980-2008
2009 Strażnik Âwiatła
Wydawnictwa DVD:
2006 The History 1980-2005
PS: Dla mnie grupa kopie niczym 320Wolt na wszystkich płytach.
|
|
Immortal-Soul regeneruje siły...
|
|
|
Immortal-Soul upija się dzisiaj na koszt 2 osób:
|
|
15-07-2010, 19:09
|
#2 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Głównie Thrash, kalsyczny Heavy Metal, troche Melodic death, i po trochu innych
Gram na : Próbuje ,,grać'' na gitarze ;)
Panel Piwny:
Otrzymał:
11 za 8 wypowiedzi
Postawił: 25
|
ZMój ulubiony album to czywiście Kawaleria Szatana a wokal Kupczyka jest jednym z moich ulubionych .png) W sierpniu przyjeżdżają do mojej mieścinki w ramach Chmielaków (może ktoś z was słyszał), więc mam nadzieje ich zobaczyć na żywo.
|
|
FWojtekF regeneruje siły...
|
|
15-07-2010, 19:28
|
#3 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
165 za 122 wypowiedzi
|
No Kawalerie się zarąbiście słucha, nie jednokrotnie po przesłuchaniu mnie włosy bolały. hehe
|
|
|
|
29-05-2011, 14:11
|
#4 (permalink)
|
|
Pozytywnie uzależniony
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Melodic Death Metal, Heavy Metal, Thrash Metal, Symphonic, Black Metal, Death Metal, Doom, Death,
Gram na : Elektryk, Wokal
Panel Piwny:
Otrzymał:
17 za 15 wypowiedzi
Postawił: 70
|
Poznałem ten zespół dzięki Kordianowi .png) I przyznam że teraz słucham regularnie, bardzo mi się podoba.
|
|
Mortasable regeneruje siły...
|
|
29-05-2011, 15:37
|
#5 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
165 za 122 wypowiedzi
|
ja przymierzam się do zakupu Antologii Turbo która kosztuje 300zł :P
|
|
|
29-05-2011, 15:54
|
#6 (permalink)
|
|
Guest
Zwiń / Rozwiń info
|
Chlopak sie napocil, taki super artykul dal i ani jednego piwa nie dostal za niego  Zespol pierwsza klasa, jedynie drazni mnie to spiewanie w innych jezykach niz polski. Wiem ze chcac wejsc na tamten rynek musza sie dostosowac ale ja strasznie takiego zachowania nielubie. Jak dlamnie wszystkie ich kawalki(spiewane po polsku)sa na swoj sposob wyje***e w kosmos
|
|
|
|
|
upija się dzisiaj na koszt:
|
|
29-05-2011, 16:08
|
#7 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Panel Piwny:
Otrzymał:
165 za 122 wypowiedzi
|
Niestety takie są realia że w Polsce nie promuję się raczej muzyki po za komercyjnymi odmianami rocka, popu, disco polo i wcale się chłopakom nie dziwie że nagrywają w języku angielskim. Osobiście sam wolę śpiewać po angielski, ale nie mam też nic przeciw śpiewaniu po naszemu dla ograniczonego grona odbiorców. Muzyk to zawód i musi niestety na siebie zarobić, a że w polsce zarobić się nie da na takiej muzie...
|
|
|
29-05-2011, 17:37
|
#8 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: http://www.lastfm.pl/user/Exbitz
Gram na : Growl
Panel Piwny:
Otrzymał:
55 za 42 wypowiedzi
Postawił: 87
|
E tam, nie trzeba od razu uogólniać. Taki Behemoth zarobił, i to nie tylko w Polsce, co udowadnia, że jeżeli zespół jest naprawdę światowej klasy, daję radę. Inna sprawa, że język polski nie jest tak chwytliwy jak angielski czy języki skandynawskie, ale jeśli my możemy słuchać Korpiklaani, to czemu nas nie można słuchać w Brazylii ? (udokumentowany przykład, pewien koleś poznany przez last.fm pokazał mi polski folk  )
|
|
exbitz regeneruje siły...
|
|
| Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej! |
|
|
Tagi
|
1989, 1992, 1996, 1997, 2000, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, album, alive, avatar, death, doda, dyskografia, gitara, heavy, live, metallica, nagrania, nowy album, pod, power, płytę, płyty, składanka, speed, szymon, thrash, turbo, youtube, zespół  |
| Narzędzia wątku |
Przeszukaj ten temat |
|
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|