*jedna z pozytywnych rzeczy mojego łupiego pleneru, to włsnie ta, że udało mi się zahaczyć o ten zespół, a tafiłam wtedy na kawałek
Spirit-leciał w skoepie muzycznym oczywiscie musiałam poleciec do gościa i męczyć go by mi powiedział co to jest!
jak widać już na samym zdjęciu, istrumentarum mają dość rozbudowanę
to teraz pare konkretów:
Cytat:
Eluveitie /elwejti/ - szwajcarski zespół folkmetalowy. Ich muzyka to celtycki pagan-folk metal z wpływami melodic death metal. Grupa powstała w 2002 roku. Pierwszy minialbum, Vên, ukazał się w 2003. W 2006 ukazał się pierwszy album zatytułowany Spirit. W 2007 grupa podpisała kontrakt z wytwórnią Nuclear Blast[2]. Pierwsza płyta wydana przez nowego wydawcę (Slania) została wydana w lutym 2008.
Muzycy wykorzystują obok gitar elektrycznych, basowych i perkusji także tradycyjne, ludowe instrumenty, takie jak dudy, skrzypce i lira korbowa. Teksty w zdecydowanej większości śpiewane są w wymarłym, starożytnym języku galijskim.
|
już sam wikipediowy opis jest obiecujący, ja sie zakochałam w tym zespole, w wkajacjach praktycznie co chwile leciał album
Slania-nie wiem czemu wtedy juz o nim nie napisałam (nie udało mi się więcej ściągnąć

) głupi głupi net ;]
Członkowie:
* Merlin Sutter - perkusja, urodzony 21.09.1986 w Zurychu, w Szwajcarii, gra również w Morrigu, jest muzykiem sesyjnym na koncertach grup: Forest of Fog oraz Der Eremit;
* Sim??on Koch - gitara
* Chrigel Glanzmann - wokal, mandola, gwizdki, fujarka, gaita (instrument zbliżony do fletu), gitara akustyczna, bodhr?n
* Meri Tadic - skrzypce, wokal (ur. 1982 w Turgowii, w Szwajcarii), jest również członkiem zespołu Irij, muzykiem sesyjnym grupy muzycznej Divina Commedia oraz byłym członkiem Brana Keterna.
* Ivo Henzi - gitara elektryczna
* Anna Murphy - lira korbowa, wokal, urodzona 10.08.1989 w Lucernie, w Szwajcarii
* Patrick "P?¤de" Kistler - dudy, flet, gwizdki
* Kay Brem - gitara basowa
i byli, jesli ktoś jest ciekaw:
* Linda Suter - skrzypce
* Sarah Kiener - lira korbowa
* Dani F??rer - gitara
* Dide Marfurt - lira korbowa
* Beni H?¤feli - perkusja
* Sevi Binder - wokal
* Sevan Kirder - dudy, flet, gwizdki; wokal
* Rafi Kirder - gitara basowa, wokal
no i dyskograifa:
* Vên - 2003 (ponownie wydany w 2004)
* Spirit - 2006
* Slania - 2008
* Evocation I - The Arcane Dominion - (album akustyczny z udziałem licznych gości, 17 kwietnia 2009)
<--jużwiem co nastęne będe piracić 
* Everything Remains As It Never Was - 2010
no i coś do posłuchania:
Spirit właśnie to to
- zajebiste!
normalnie nie przepadam za damskim wokalem, ale to jest cudowne
a mi sie przypomniało

musze sobie dyskografię teraz skompletować, muahaha