The Haunted- szwedzka grupa muzyczna wykonująca thrash metal z elementami melodic death metalu i hardcore. Zespół powstał w 1996 roku w G??teborgu z inicjatywy gitarzysty Patrika Jensena, basisty Jonasa Bj??rlera, perkusisty Adriana Erlandssona, gitarzysty Andersa Bj??rlera i wokalisty Petera Dolvinga. W 1997 roku ukazało się pierwsze demo zespołu zatytułowane
Demo '97. Rok później 23 czerwca nakładem Earache Records ukazał się debiutancki album pt.
The Haunted[4]. 31 października 2000 roku został wydany drugi album pt.
Made Me Do It.Do 2011 roku grupa wydała siedem albumów studyjnych.
Skład:
Peter Dolving - śpiew (1996-1998, od 2003)
Anders Bj??rler - gitara prowadząca
Patrik Jensen - gitara rytmiczna
Jonas Bj??rler - gitara basowa
Per M??ller Jensen - perkusja
Byli członkowie:
Adrian Erlandsson - perkusja
Marco Aro - śpiew (1999-2003, 2005)
Dyskografia:
The Haunted (1998)
Made Me Do It (2000)
One Kill Wonder (2003)
rEVOLVEr (2004)
The Dead Eye (2006)
Versus (2008)
Unseen (2011)
Pewnie wiekszosc zna tą kapele,bo jest całkiem znana.Zdecydowanie najlepsza płyta moim zdaniem jest
Made Me Do It,jest najrowniejsza i najprzyjemniej jej sie slucha.Pierwsza płyta jest zdecydowanie inna od nastepnych,na ktorej utwory sa utrzymane w klimatach thrashu,a nastepne plyty to zwrot bardziej w rejony melodic death metalu z plywami thrashu i hardcoru.Płyty
rEVOLVEr i
Versus sa juz bardziej nijakie jak dla mnie i podobaja mi sie tylko pojedyncze kawałki.Tegoroczna płyte
Unseen zalicze do rozczarowan,po przesluchaniu plyty bylem dlugo w szoku,ze mozna nagrac tak slaba i nijaka płyte,tylko otwierajacy plyte Never Better przypadl mi do gustu,ale ten kawalek jest akurat w starym stylu The Haunted,a cala plyta jest zupelnie inna od wczesniejszych dokonan zespolu.
Zapraszam do dyskusji.