Zespół - który poznałam dosłownie 10 minut temu - przypadkiem odnajdując go w folderze z muzyką viking/pagan/folk. Jak się cieszę, że na świecie zdarzają się takie przypadki! Moje zafascynowanie tym wynikło również z faktu, że powracam do lat młodzieńczych i z powrotem się uczę rosyjskiego. Wczoraj wpadłam na trop rosyjskiego horror punku, a dziś ten oto zespół
ALKONOST - rosyjski zespół muzyczny utworzony w 1995 roku, wykonujący muzykę określaną mianem pagan metalu z elementami folk metalu. Na oficjalnej stronie reklamują się jednak jako epic dark folk metal band. Nazwę zaczerpnięto od rajskiego ptaka z rosyjskiego folkloru, stworzenia o ciele ptaka z głową kobiety, dla Rosyjskiej Cerkwi Prawosławnej uosabiającego wolę bożą. W mitologii słowiańskiej Alkonost jest boginią świata zmarłych. Inspiracją dla zespołu stała się europejska muzyka średniowieczna i rosyjska muzyka ludowa.
Na samym początku działalności grupy w ich muzyce można było się dosłyszeć wielu wpływów z black metalu, który z czasem stopniowo zanikał ustępując miejsca muzyce folkowej, a nawet doom i gothic.
SKłAD
Aljona - wokal
Almira - instrumenty klawiszowe
łoś - gitara elektryczna
Dmitrij Sokołow - gitara elektryczna
Aleks Sołowjew - gitara basowa
Anton - perkusja
STRONA ZESPOłU ALKONOST - epic dark folk metal band
Jeżeli ktoś miałby problemy w rozszyfrowaniu mogę postarać się pomóc
DYSKOGRAFIA
- Shadows Of Timeless (1997)
- Shadows Of Glory Demo (1997)
- Spirit Tending To Revolt Demo (2000)
- Songs Of The Eternal Oak (2000)
- Unknown Lands Demo (2001)
- Memoris (2001)
- Alkonost (2002)
- Rodnaja Zemlja EP (2004)
- Between the Worlds (2004)
- Mezhmirie (2006)
- The Path We've Never Made (2006)
- Between the Worlds (2006)
- Pesni Vechnogo Dreva (2007)
- live in Moscow split DVD/video (2008)
- In Front of The Arkona Walls DVD, 2008)
Jak widać, zespół jest płodny w krążki, osobiście posiadam jak na razie dwa, które mam zamiar dokładnie, wnikliwie przesłuchać i zagłębić się w teksty bo są rzekomo poetyckie
Z tego co wiem, zespół w Polsce koncertował dwa razy w 2009 roku i jak na razie nie szykuje się kolejny koncert. A szkoda, bo chciałabym się wybrać.
WYBRANE UTWORY