|
|
|
21-07-2010, 13:40
|
#1 (permalink)
|
|
666 The Evil One Ojciec redaktor
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: wszystko co ma nazwę rózną od ... TECHNO.... bleee
Gram na : chyba gitara ;]
Panel Piwny:
Otrzymał:
69 za 47 wypowiedzi
Postawił: 178
|
Aphex Twin
z tego co czytałam, o gość należy do czołówki muzyki elektronicznej, ale ja go przypadkiem odgrzebałam w necie czekając na kumpla  stwoerdziłam że gość jest ciekawy, wiec coś o nim przeczytałam, no i oglądnełam teledyski .png) choć jeżeli chodzi o kawałki ,to nie wszystkie mi się podobały (jednak ambient to nie do końca mój styl, ale czasem można)
HISTORIA (jak pisałam to go znalazłam przypadkowo, wiec nie będe pisać tylko skopiuje z Wikipedii, hah, nawet ciekawe)
Cytat:
Dzieciństwo spędził w Kornwalii. Od wczesnej młodości zajmował się elektroniką. Jako nastolatek wygrał m.in. konkurs na produkowanie dźwięków za pomocą komputera ZX Spectrum. Wcześnie zajął się także muzyką i został dj-em, przyjmując pseudonim Aphex Twin. Pierwsza jego część ma pochodzić od nazwy producenta sprzętu muzycznego, a druga upamiętnia starszego brata, także Richarda, który zmarł przed urodzeniem muzyka.
Już po przenosinach do Londynu James wydał ogromną ilość muzyki, nagrywając pod wieloma pseudonimami (m.in. jako AFX, Polygon Window, Caustic Window, Bradley Strider, Gak, Power Pill, Dice Man, Blue Calx, Soit-P.P., Q-Chastic). Wraz z Chrisem Cunninghamem kręcił także teledyski, w których zwykle pojawiają się zdeformowane twarze Jamesa (np. Come to Daddy, Windowlicker).<-- na nie właśnie trafiłam ^^
Pierwszy pełny album wydany jako Aphex Twin ukazał się w 1992 pod tytułem Selected Ambient Works 85-92. Zawiera on utwory łatwiejsze do słuchania niż wcześniejsze kompozycje Jamesa. Legenda mówi, że źródłem dźwięku była zwykła kaseta, którą muzyk przesłuchiwał wraz z przyjaciółmi, jeżdżąc samochodem. Według innych, przed dotarciem do studia, kaseta znalazła się jeszcze w szczękach psa artysty.
Kontynuacja SAW 85-92 ukazała się w 1994. Zawiera kompozycje, w których w centrum zainteresowania twórcy znalazł sam dźwięk, nie zaś rytm. Sprawia to, że kompozycji nie można w żadnym wypadku wystukiwać sobie stopą, a dla niektórych mogą być one nudne. Znacznie bardziej pasuje do nich termin ambient i łatwiej je powiązać z muzykami takimi jak Autechre, The Orb i Biosphere. Fundamentalną różnicą pomiędzy ambientowymi albumami Richarda jest także atmosfera - SAW II budzi bardzo mroczne odczucia, w przeciwieństwie do SAW I ciężko tu o kawałek powodujący uśmiech przyjemności na twarzy; dla wielu muzyka zawarta na krążku jest po prostu niepokojąca. Drugi album Jamesa został przez wielu potraktowany jako satyra na muzykę ambient, za względu na minimalizm (?). Mimo to dotarł do 11. (!) miejsca brytyjskiej listy przebojów.
W 1997 ukazał się singel Come to Daddy.
Aphex Twin jest jednym z najbardziej kreatywnych brytyjskich muzyków końca XX wieku, artysta niezależny, skłonny do prowokacji w swojej twórczości, zarówno muzycznej jak i sztukach plastycznych.
W ostatnich latach (2007) wytwórnia, której współwłaścicielem jest Richard, wydała dokonania formacji o nazwie The Tuss - oficjalna wersja głosi, iż jest to wykonawca wyszukany przez Jamesa na MySpace, jednak momentalnie po pojawieniu się The Tuss na rynku pojawiły się spekulacje, iż jest to sam Aphex Twin pod kolejnym pseudonimem - utwory na albumach Confederation Trough oraz Rushup Edge do złudzenia przypominają bowiem ostatnie dokonania AFX spod szyldu Analords. Artysta oficjalnie zaprzecza.
18 i 19 września 2009 wystąpił w ramach siódmego festiwalu Sacrum Profanum w Krakowie. Koncerty odbyły się w Nowej Hucie, w Hucie im. Sendzimira.
|
a tu kawałki
zainteresowały mnie jeszcze utwory z SAW II,więc tez jakis wrzucę
<-- taki bardzo delikatny, prawie zasnęłam
<-- a to mi sie podoba
kiedyś sie zabiorę i lepiej odsłucham 
no to tyle, zdrówko!
Się powiesić)
"Początek Wiersza" Rafał Wojaczek
|
|
roszpun regeneruje siły...
|
|
21-07-2010, 14:49
|
#2 (permalink)
|
|
The Evil
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: Metal, Rock, Elektroniczna
Gram na : Śpiew (Czysty, growl, skrzek), gitara basowa
Panel Piwny:
Otrzymał:
165 za 122 wypowiedzi
Postawił: 56
|
Apex Twin jest według mnie geniuszem ma kilka naprawdę niezłych utworów.
Z ciekawostek to powiem że kiedyś kumplowi pożyczyłem składankę na której był kawałem Come To Daddy, po tym jak puścił sobie w chacie dzwoni do mnie że płytę mam porysowaną na tym kawałku bo mu się przycina.
|
|
Immortal-Soul regeneruje siły...
|
|
01-02-2012, 18:47
|
#3 (permalink)
|
|
Przybysz
Zwiń / Rozwiń info
Słucham: rock ambient doom funeral doom death black metal
Gram na : perkusja gitara
Panel Piwny:
Otrzymał:
4 za 1 wypowiedź
Postawił: 0
|
Ale Apex to taki bardzo ambient znowu nie jest. Elektro coś tam bardziej. Wiecej w tym bitów itd za dużo jak na ambient. Wręcz IDM!
Ostatnio edytowane przez drewno2601 ; 01-02-2012 o 18:54
|
|
drewno2601 regeneruje siły...
|
|
| Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej! |
|
|
Tagi
|
1992, 1994, 1997, 2007, 2009, album, ambient, blue, ciekawe, era, koncerty, konkurs, muzyka, płytę, power, przed, rum, teledyski, utwory, youtube  |
| Narzędzia wątku |
Przeszukaj ten temat |
|
|
|
| Wygląd |
Wygląd liniowy
|
Zasady postowania
|